Az Európai Unió lakosainak 28 százaléka nem engedheti meg magának, hogy egy évben egyszer otthonától távol vakációzzon, ez az arány átlagosan mintegy 60 százalék azoknak a körében, akiknek a jövedelme a szegénységi küszöb alatt van – olvasható az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) hétfőn közzétett tanulmányában.

A magyarországi szegények háromnegyedének nincs pénze nyaralásra

Az EU statisztikai hivatalának adataira alapozott felmérés szerint az uniós tagállamok közül Görögországban a legrosszabb a helyzet, ahol a szegénységi küszöb alatt élők 88,9 százalékának nem telik nyaralásra. A dél-európai országot Románia, illetve Horvátország követi 86,8 illetve 84,7 százalékkal.

Magyarország a 27 tagállam között a 17-ik helyen áll, az alacsony jövedelműek 72,8 százaléka nem tudja megfizetni a lakhelyétől távoli szünidőt.

A felmérés azt is megállapította, hogy 16 uniós tagállamban a nyaraláshoz való hozzáférés terén tovább nőttek a különbségek azok között, akiknek nettó jövedelme nem éri el a nemzeti mediánjövedelem 60 százalékát, illetve akik e küszöbérték felett keresnek. Romániában például a szegénységi kockázatnak kitett emberek 86,8 százaléka nem engedhette meg magának a nyaralást, szemben a szegénységi küszöb felett élők 46,7 százalékával. Ez a 40,1 százalékpontos különbség 2010 óta 17,1 százalékponttal nőtt. Horvátországban, Görögországban, Bulgáriában és Csehországban tapasztalható a legnagyobb egyenlőtlenég a nyaraláshoz való hozzáférés szempontjából.

Az ESZSZ sajtóközleménye szerint a szövetség együttműködik az Európai Parlamenttel annak érdekében, hogy az európai minimálbérről szóló jogszabályba bekerüljön egy "tisztességes küszöbérték", amely biztosítaná, hogy a törvényes minimálbér soha ne legyen kevesebb, mint a mediánbér 60 százaléka. Ez mintegy 24 millió ember számára jelentene fizetésemelést.

Az Európai Bizottság tavaly októberben tette közzé az európai minimálbérről szóló jogszabályjavaslatot, amelynek előterjesztéséről az Európai Parlament és a tagállamok tárgyalnak.

Forrás: MTI

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fergeteg
Ahhoz dolgozni is kellene. Több százezer roma gondolom ide tartozik.
A sok pesti drogos gondolom ide tartozik.
Sok ember le sem szarja a nyaralást. Vidéken akik nektek megtermelik a húst,hogy ne műhúst egyél,kielégíti
őket az állatok gondozása. Lehetőség sincs állattartás mellett nyaralgatni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
@Shikari: a munkakerülésben te profi vagy,mesélj még tibi! :)
fergeteg
Ahhoz dolgozni is kellene. Több százezer roma gondolom ide tartozik.
A sok pesti drogos gondolom ide tartozik.
Sok ember le sem szarja a nyaralást. Vidéken akik nektek megtermelik a húst,hogy ne műhúst egyél,kielégíti
őket az állatok gondozása. Lehetőség sincs állattartás mellett nyaralgatni.
vacsi
Akinek van pénze nyaralásra, az nem szegény! Egyébként mi a férjemmel életünkben egyszer voltunk nyaralni, a nászutunkon, vállalati üdülőben (még az "átkosban"). A többi "nyaralásunk" mind rokonlátogatás volt - természetesen viszonossági alapon. Mégsem számítom magunkat a szegények közé! Nagymamám mondogatta: szegény az ördög, mert nincs lelke!
Designer
Most s írt a kolléganőm! Megérkezett ZÁNKÁRA a gyerkekkel (osztálya). Minden rendben az Erzsébet Táborban. Ja, a gyerekek ingyen nyaralnak, ő meg amit kap ezért puszba, jégkrémet illetve üdítőt vesz rajta nekik. A hölgy a szabadsága alatt vállalta, hogy elviszi oda a gyerkeket!
ómió
Létszámuk, viszont, ma fele sincs a Böszmekorszakbelinek!
Málna
@Mirabilis: Nem. Az áltad felsoroltak jó része jövedelemhez kötött. Tehát ezek az emberek nem a gyerekeikből élnek.
division
@Horizont: Én azt nem értem, ez miért éppen most hír. Mindig is voltak alacsonyabb jövedelmű emberek, akik nem tudtak elmenni nyaralni. Azért az idén sem volt szabad hely a Balatonnál, plusz Horvátországba is jóformán csak magyarok mennek.
division
@Horizont: Mi 3 napot voltunk idén, Pécsre kellett vinni a gyerkőcöt kontrollra még Június végén, akkor ott maradtunk kicsit, nem nagyon kellett még emberekkel összefutni, tavaly nem is voltunk a vírus miatt. Szerencsére nálunk nem akkora tragédia ez, nyilván a két legkisebb azért szeret menni, de el tudnak lenni itthon is. Meglátjuk mennyire ír felül mindent ősztől megint ez a nyomorult vírus. Ami tény, hogy az én gyerekeim be lettek oltva, az osztályukban senki nem kérte. Aztán jövőre majd kiderül mi lesz megint.
Béla333
Majd nyaral helyettük a politikusi "elit"...
NER ladikon az Adrián, vagy éppen lovon a tengerben...
Nessy
@division: Pár éve, már én is Pécsett nyaralok egy hetet, a húgoméknál. Tavaly a pandémia, idén a gerincem miatt az is elmarad. :-(( Nagyon irigylem a gerinctelen embereket! Szakorvosi vélemény: tanuljak meg vele együtt élni, és lesz még rosszabb is.
Béla333
@Horizont: 11.45
Nem vitatom hogy Tüttő magánpénzből volt, csak arra reagáltam, ami a cikkben szerepel: a magyarországi szegények zöme nem megy nyaralni. Az elmúlt 30 év alatt a meggazdagodott politikusi "elit" bezzeg...
Pl a németeknél, osztrákoknál nem így van...
Gyurka80
@Mirabilis: NEM, a gyerekgyártást a megyó féle dupla családi pótlék indította be, amit helyesen azóta nem emeltek fel.Amiket felsoroltál MUNKÁ-hoz kötöttek, ez nagy különbség!
Gyurka80
Aki otthon van segélyen annak nem kell nyaralni, nincs mit kipihennie.
division
@Horizont: Nem kérte senki. Face - en az osztály csoportban az osztályfőnök kérdezte, ki kéri az EGY nappal az iskolakezdés előtti oltást. Senki. Én nem így kértem, hanem regisztrálva, így már hétfőn megkapták az elsőt. Azért a védelemnek sem árt kialakulni.
division
@Nessy: A porckorongsérvem nekem is kissé megsínylette az utat. A hosszú vezetés, aztán séta minden mennyiségben nem jó neki.
Nessy
@division: Kicsit lassabban, le, le ülve, ahol van rá séta közben lehetőség. legfeljebb a felállás okoz némi problémát, ha az ember már zömében egyedül van. Azért Búnóka segít!
Gyurka80
@Horizont: Olvasd el újra a címet hátha megérted. A szegények nagy része segélyből és közmunkából él.Tehát nemigen fárad el a munkában, mit nem lehet ezen megérteni.
Nessy
@Gyurka80:Mondd, hallottál már pl. beteg gyermekét otthon ápoló emberről? Aki, ha egyedül van a gyermekkel, a segélyből örül, ha a napi megélhetése meg van! Nem hogy pár napra segítséget tudjon fogadni. Aki viszont a beteg szüleit ápolja, az 38 ezer körül kap, kivéve, ha a kormányhivatal megállapítja a nagyon súlyos állapotot, akkor kb. 57 ezer a támogatás.. Ne ebből tessen két embernek megélni! Nagyon ritka, ahol van férj aki jobban keres esetleg.
Nessy
@Gyurka80: Igen! Meg tudna fizetni pl. egy hétre fizetős intézményi elhelyezést, és elmenni egy panzióba pihenni pár napra? Nem valószínű!
Gyurka80
@Nessy: Segélyből üdülni? Normális vagy?
Gyurka80
@Horizont: százaléka nem tudja megfizetni a lakhelyétől távoli szünidő" Ez neked értelmes?
Gyurka80
@Horizont: Lehagytad a t-t a végéről.
Németh István
A magyarországi szegényekre jellemző, hogy igaz nem feltétlenül új BMW-vel mennek velneszelni, hanem valami egyéb járgánnyal, ami azért biztonságos és képes is a menésre! Aztán nem sátorba mennek hanem szállókba, vendégházakba! stb. Ennyire szegények, persze vannak akik otthon maradnak és inkább jókat isznak és kimennek a valamelyik vízpartra pihizni! mert nagyon szegények ám! ők azok akik elitták a "ló árát"
Nessy
@Gyurka80: Fárasztó vagy! Nem üdülésről, pihenésről beszéltem! Adja a sors, hogy ne tapasztald meg, milyen éjjel, nappal figyelni, gondozni valakit, éveken át!
Úgy mellékesen én nem voltam kiváncsi az elmebeli állapotodra, amikor válaszoltam.
Gyurka80
@Mirabilis: Beindult borsodban szabolcsban idióta.Csak nem olyanok kellenek akiknek az apjuk a kocsmába viszik a családit!
Gyurka80
@Horizont: "hogy hová tűnt el az a rengeteg SZOT üdülő" Ezt kérdezd a libbant elvtársaidtól, a KISZ vagyont pl. gyurcsányi nyúlta le.
Gyurka80
@Horizont: Nézz utána mert rosszul tudod! Kié volt a szakszervezet KISZ úttörő, vagy akkor nem is éltél?
Nessy
Horizont. SZOT üdülő vonatkozásban fordulj Lőrinc baráthoz! Benyelte a SZOT üdülőket Hungarhotels, azt meg nagyrészt Lőrinc barát.
vacsi
@Horizont: Mivel rokonaink szerte az országban élnek, szinte mindenfele megfordultunk. És hozzánk is jöttek, akkor meg Pest-Budát jártuk be. A gyerekek ma is emlegetik.
balos
@Shikari: Miért te mi vagy ödipuszi komlexus?
balos
@Nessy: A fidesses szavazók,meg a nemzethy szaron dagadnak!
Gyurka80
@Horizont: Nem vagyok 80 éves, 4 évvel fiatalabb vagyok mint te.Szomorú, hogy te ilyen idősen demens vagy, nem tudod ki nyúlta le a szot vagyont.
Gyurka80
@Nessy: Ő megvette először ki nyúlta le, nézz utána!
Gyurka80
@Horizont: Hallottál a DEMISZ-ről? Járj utána, különben hülyén halsz meg.Ha írogatni tudsz az internetre akkor google a barátod! De lásd kivel van dolgod segítek: alfahir.hu/igy_nyultak_le_a_kisz_vagyont és www.origo.hu/itthon/20180205-gyurcsany-ferenc-apro-piroska-stroman-kisz-mszp.html
Gyurka80
@Horizont: "használom a józan eszemet" Az neked nincs! A cikkeket el sem olvastad, mert ott írták, látszik hogy egyoldalúan tájékozódsz ATV RTL stb.
csak úgy....
@Gyurka80: gyerek,te a fidesz hazúgságokon cseperedtél föl,ekkora marhává!?
kereső
Álságos ez a cikk-már a cime is. Sajnos az a helyzet, hogy a magyarországi szegények döntő többségének nem a nyaralás hiánya okozza a legnagyobb gondot, hanem a mindennapi betevő, a gyerek cipője, a gyógyszer kiváltása, a rezsi kifizetése. A nyaralásról csak "álmodik a nyomor".
Gyurka80
@Horizont: Téged nem az igazság érdekel ezek szerint!
Gyurka80
@Horizont: "Gyurcsány első felesége hónapokig orvosi kezelésre szorult" ha a cikkből ez ragadott meg, a többi lopás és stb nem érte el az agyadat akkor ott nagy a baj!
csak úgy....
@Gyurka80: a fideszes lopások miért nem zavarnak te zseni? -pedíg ök rádupláztak,ha nem tripláztak a szocikra..
Gyurka80
@csak úgy...: Ezt bizonyítani is kellene.De az igazság az a libbantaknak van börtönválogatotja hagyó, zuslag stb.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.