Az ombudsman szerint jogsértő, hogy az oltatlanoknak zsebből kell fizetniük a tesztet a kórházi ellátáshoz. A kormány közölte, hogy nem ért egyet az ombudsmannal, az ingyenes oltás mellett ugyanis a kabinet szerint az adófizetőknek már sokba kerül, hogy azt is ingyen teszteljék, aki nincs beoltva.

Szembement a kormány az ombudsman állásfoglalásával és bevédte Káslert: "Aki nem oltatja be magát, annak nem fizetik a tesztjét az adófizetők"

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A kormány álláspontja szerint, mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével.

A kormány az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásukban arra reagált így, hogy az alapvető jogok biztosa egy jelentésben alkotmányosan kifogásolhatónak nevezte, hogy annak, aki saját akaratából nem adatta be magának az oltást, annak önköltségen kell teszteltetnie magát koronavírusra, mielőtt halasztható műtétre menne.

A Kormány szerint szemben az ombudsman véleményével éppen az ezzel ellentétes szabályozás lenne alkotmányosan kifogásolható

– írták.

Kiemelték, hogy az oltottaknak, a víruson 4 hónapon belül átesetteknek nem kell tesztet végezniük, és térítésmentes a teszt azok számára, akik önhibájukon kívül nem vehették fel a vakcinát.

A kormány egy dologban értett egyet a jelentéssel: „az alapvető jogok biztosának igazat adunk abban, hogy a kérdést kormányrendeletben kell szabályozni, ezt a kormány a héten megteszi” – közölték.

Ahogy ma reggel megírtuk

az alapvető jogok biztosa arra kérte Kásler Miklós minisztert és a tisztifőorvost, hogy vonják vissza azokat a rendelkezéseket, amelyek szerint az oltatlan betegeknek saját költségen kell PCR- és antigéntesztet végeztetniük a rehabilitációs és elektív ellátások igénybevételéhez.

Ezek összesen 30 ezer forintba kerülnek.

A jelentés szerint egyrészt ellentétes a jogállamiság elvével, hogy mindezt miniszteri utasításban, és nem jogszabályban írták elő. Másrészt sérül a betegek egészségügyi önrendelkezési joga is, „mind az oltás felvétele, mind az elektív beavatkozásban való részesülés” szempontjából.

Forrás: atv.hu, 444.hu

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Baromállatok!... Eddig is ingyen kellett volna tesztelni, meg ingyen biztosítani a kötelezővé tett maszkot!...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@namihami: Ebből a mondatból indult ki a csevej: "Ha az oltakozottak ugyanúgy fertőznek akkor az oltás egy darab szart sem ér,de jó üzlet!"
Remélem, így már érted.
Istenakinincsen
@Málna: Rendben!Semmi baj!
Ragadd meg a lehetőséget!
Azt azért elmesélhetnéd hogy mi a "normális"gondolkodás egy olyan esetben amikor a "szakértők" sem tudnak semmit...találgatnak jósolgatnak,kísérleteznek egy olyan valamivel amiről fingjuk sincs.
Ne értsd félre nem vagyok oltásellenes,de sajnos ezek a kísérleti oltások nem fogják megállítani a járványt.Kicsit távolabbról kell látni a fő problémát,ami a járványokat okozza.
Olyan ez mint a "globális felmelegedés"...amit szintén csak globális összefogással lehetne kezelni.
Tételezzük fel hogy az oltás megállítja ezt a járványt.Oké elkönyveljük sikernek.
A probléma az hogy fog jönni másfajta járvány,mert bár ezt "megoldottuk" de létrehoztunk vele mégtöbb újabb megoldandó problémát.
Így mit tartogathat a jövő,ha ugyanúgy akarunk élni mint eddig?Utazgatunk szállítgatunk kóválygunk világszerte.Lehet választani:Hetente kell majd az embereknek "védőoltásokra"járni?
Vagy az unokák majd csak úgy maradnak életben ha háromnaponta oltásra járnak?
Vagy végre felébredünk és rájövünk hogy nem a régi életünket kell erőltetni,mert ez zsákutca.
percsi
@Macskaszem: "A haszontalan horkológépeken kellet volna megspórolni..."
A haszontalan lélegeztetőgépeken, ami porosodik a raktárban és több millió/hó az őrzési díja, is lehetett volna spórolni, ha nem vesznek 5-10x több gépet a kelleténél. Arról nem is beszélve, hogy szart sem ér, gagyit vettek többszörös áron.
percsi
"A kormány közölte, hogy nem ért egyet az ombudsmannal, az ingyenes oltás mellett ugyanis a kabinet szerint az adófizetőknek már sokba kerül, hogy azt is ingyen teszteljék, aki nincs beoltva."

Azok akik nem oltakoztak 3x majd 4x is és ki tudja még hányszor, bőven megspórolták a tesztnek a díját!
Istenakinincsen
@Málna: Csak egy kis apróságot kellene megértened.:Az oltottak ugyanúgy ekapják és terjesztik a vírust,bár ők nem lesznek olyan betegek hogy kórházi kezelésre szoruljanak.
Ezt lefordítom neked magyarra:Ezzel a vírus nem lett megfékezve és eltüntetve(mint a hajléktalanok),csak adtak neki újabb esélyeket a mutációra,ami ellen ugye másfajta oltás kell.
Lehet húzni halasztani,attól függően kinek milyen érdeke kapcsolódik a negyedik hullám elindításához augusztus 18.-án.
Egyetlen egyszerű módja van bármilyen fertőző vírus vagy járvány megállításának...és ez nem a vakcina.Kicsit nézz vissza a történelembe.
Qrbán már az első hullámot is megfékezhette volna...de nem akarta.Azt nyilatkozta hogy nem tudja hermetikusan lezárni az országhatárokat!Ez igaz mert erre senki sem képes,de a ki be járkálást meg tudta volna szüntetni.Drótháló már megvolt keleten,a vasfüggönyt is neki kellett volna lezárni nyugaton.Miért nem kerítette körbe az egész országot?
Jaaa mert kell valami "láthatatlan"ellenség?
De miért pont egy vírus?Ami sokkal jobban és gyorsabban tud alkalmazkodni mint az elkényelmesedett ember? Nagy baj van ha politikai célokra használnak egy vírust!
A választásokig lesz elhúzva?A fagyi visszanyal ha ez a cél.
magyar1
A nagymamám 96 évesen halt meg, az ő idejében nem adták be még senkinek a kötelező" gyerekoltásokat, lehet, hogy a mi korosztályunk azért hal meg 65-70 körül mert mi már kötelezően felvettük ill. a szüleink beadatták?
Orvoshoz se ment, gyógyszert sem szedett, akkor kezdett betegeskedni mikor elvitték a gyerekei orvoshoz gyógyszert evett. 90 évesen még kapálgatta a kukorica földjét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.