Az ombudsman szerint jogsértő, hogy az oltatlanoknak zsebből kell fizetniük a tesztet a kórházi ellátáshoz. A kormány közölte, hogy nem ért egyet az ombudsmannal, az ingyenes oltás mellett ugyanis a kabinet szerint az adófizetőknek már sokba kerül, hogy azt is ingyen teszteljék, aki nincs beoltva.

Szembement a kormány az ombudsman állásfoglalásával és bevédte Káslert: "Aki nem oltatja be magát, annak nem fizetik a tesztjét az adófizetők"

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A kormány álláspontja szerint, mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével.

A kormány az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásukban arra reagált így, hogy az alapvető jogok biztosa egy jelentésben alkotmányosan kifogásolhatónak nevezte, hogy annak, aki saját akaratából nem adatta be magának az oltást, annak önköltségen kell teszteltetnie magát koronavírusra, mielőtt halasztható műtétre menne.

A Kormány szerint szemben az ombudsman véleményével éppen az ezzel ellentétes szabályozás lenne alkotmányosan kifogásolható

– írták.

Kiemelték, hogy az oltottaknak, a víruson 4 hónapon belül átesetteknek nem kell tesztet végezniük, és térítésmentes a teszt azok számára, akik önhibájukon kívül nem vehették fel a vakcinát.

A kormány egy dologban értett egyet a jelentéssel: „az alapvető jogok biztosának igazat adunk abban, hogy a kérdést kormányrendeletben kell szabályozni, ezt a kormány a héten megteszi” – közölték.

Ahogy ma reggel megírtuk

az alapvető jogok biztosa arra kérte Kásler Miklós minisztert és a tisztifőorvost, hogy vonják vissza azokat a rendelkezéseket, amelyek szerint az oltatlan betegeknek saját költségen kell PCR- és antigéntesztet végeztetniük a rehabilitációs és elektív ellátások igénybevételéhez.

Ezek összesen 30 ezer forintba kerülnek.

A jelentés szerint egyrészt ellentétes a jogállamiság elvével, hogy mindezt miniszteri utasításban, és nem jogszabályban írták elő. Másrészt sérül a betegek egészségügyi önrendelkezési joga is, „mind az oltás felvétele, mind az elektív beavatkozásban való részesülés” szempontjából.

Forrás: atv.hu, 444.hu

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Baromállatok!... Eddig is ingyen kellett volna tesztelni, meg ingyen biztosítani a kötelezővé tett maszkot!...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro
... ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével.

Te Qurmány százmilliárdok elbaszása szétszórásakor nem jut eszetekbe az adófizetők pénze ? Hirtelen milyen adófizetői védelembe estetek ! A tetves tolvaj bandátoknál nincs a semmi se indokolja ? Tömjénzsótika vadász-szarára mennyi is kell ?
Macskaszem
Hogy tudnak ezek spórolni, ha rólunk van szó. A haszontalan horkológépeken kellet volna megspórolni azt a csekély 300 milliárdot, meg a méregdrága, de legalább hatástalan kínai mutyivakcinán. Meg még ezer máson. De pont ez a pár szaros ingyenteszt fáj a tetűférgeknek.
Málna
Tökéletesen érthető. Nehogymár még a tesztjét is fizessük annak, aki nem hajlandó beoltatni magát.
kereső
Általam egyáltalán nem tisztelt és nem kedvelt kormány! Van egy roppant egyszerű kérdésem, ezen indoklás kapcsán.
Az egyáltalán nem vallásos, nem hivő adófizető miért is fizeti az egyházak hitéleti tevékenységét- ha már!
Külön tetszik ez az indoklás, amely kormányzati szinten teljesen nyilvánvalóvá teszi, hogy a legfelsőbb szinten kikapcsolják és semmissé teszik a társadalmi szolidaritást. Mi lesz a következő?
Ja, és nem mellesleg egy újabb árok- oltottak-és oltatlanok között!!!
kereső
Amúgy azon a qrva liberális , buzi , halódó, nem keresztény Nyugaton mindenkinek jár!!! az ingyenes teszt orvosi beutaló nélkül, akár az utcáról beesve egy gyógyszertárban is, a járvány kezdete óta. Persze ők nem hoztak létre költségvetési átcsoportositással külön "járványvédelmi alapot", meg nem törzseztek- csak tették a dolgukat.
Máig nem értem, hogy a járványvédelmni alapból miért kaptak az egyházak templomfelújitásra , a határon túliak meg ki tudja milyen jogcimen pénzt. Itt meg a magyarországi magyar állampolgárok fizessenek! Mi a lófüttyért fizették/ fizetik/fizetjük a járulékot??A "szociális népszavazáskor" nem az volt a szlogen, hogy az "egészség nem üzlet"- aztán tavaly és idén bemutattátok, hogy dehogynem- egyeseknek/ketteseknek nagyon is bejött. Tiz milliárdokban mérhető haszonnal.
vacsi
Tökéletesen igazuk van! Be kell oltatni magunkat, akkor nincs gond.
Qqberci
Baromállatok!... Eddig is ingyen kellett volna tesztelni, meg ingyen biztosítani a kötelezővé tett maszkot!...
human
Ez bezzeg sokba kerül, mert nem tudnak rajta lopni. A túlárazott kínai vakcina vagy az értelmetlen mennyiségű túlárazott lélegeztetőgép az nem került sokba, mert tudtak lopni belőle.

Mindenre van pénz amin gazdagodni tudnak.
Havanagi
Hirtelen milyen érzékeny lett az adófizetők pénzére a kurmány.Ne itt spóroljatok nyomorultak!És főleg ne lopjátok el saját zsebbe az adófizetők forintjait.A be nem oltással kapcsolatban csak annyit:ha be vagy oltva mitől félsz?Miért akarod diszkriminálni a be nem oltottakat?Ja,mert ez is magyar mentalitás: irányítanád a másik életét,a romokban heverő sajátoddal meg nem foglalkozol.
Nessy
Vadászeb legyek, ha értem! Nem kötelező az oltás, regisztráció, kell! Esetleges kontraindikáció miatt nem ajánlott oltás.
Bármilyen kormány által preferált rendezvényen minden igazolás, minden védelem nélkül részt lehet venni. Lásd az új rendeletet aug. 20, Eucharisztikus találkozó, Vadász kiállítás, stb. teljes felmentés! Stratégiai szerződést kötött Orbán a vírussal, hogy itt nem fog fertőzni?
teuton57
@vacsi: Regd is beoltottak mar, hatulrol? Ami nem kötelezö, az miert lenne kötelezö??? Külföldön barhol, barmikor tesztelnek, INGYEN! Elmehetsz te is, bar te inkabb naponta "oltakozol" hatulrol...
Gyurka80
@Qqberci: Nincs ingyenebéd, mondta megyó, vedd tudomául ezt!
vacsi
@teuton57: Most azt leszámítva, hogy bunkó paraszt vagy, megpróbálom elmagyarázni:
Az oltás nem kötelező, mindenki eldönti, hogy beadatja-e magának. De ha úgy dönt, hogy nem adatja be (és ezzel kockára teszi pl. embertársai egészségét, sőt, életét), akkor számolnia kell vele, hogy egyes dolgokhoz nincs joga: pl. ha úgy szól a rendelet, nem mehet be étterembe, moziba, szállodába, stb. És a tesztelésért is fizetnie kell. Ez így helyes! Ha nem akar fizetni, akkor ott a lehetőség, hogy beoltassa magát - ingyen!
human
A lényeg pedig, hogy jogállamban a kormánynak is be kell tartani a törvényeket. Ha úgy látja, hogy a törvények módosításra érettek, akkor szavaztassák meg a módosítást a parlamenttel. De az milyen dolog, hogy Orbán vagy bármelyik talpnyalója (Lázár jeleskedett ilyenben) ellent mond a jognak, akár bírósági ítéletnek és úgy dönt, hogy ő azt nem hajtja végre?
magyar1
Félnivalója az oltatlanoknak van. De ők felvállalják, aki beoltatta magát mit van beszarva? Eü. hozzájárulást az is fizet. A tesztelés neki is ingyen jár.
magyar1
@vacsi: Ne beszélj már hülyeséget, ha be vagy oltva mitől félsz, Miért tenné az oltatlan kockára a beoltottak egészségét? Hiszen védve vagytok - vagy nem?
Málna
@magyar1: Nincs 100%-os hatékonyságú oltás és azt sem tudjuk még, hogy meddig védenek. Tehát az oltottak sem lehetnek teljesen nyugodtak. Az egészségügyi hozzájárulás pedig nem azt jelenti, hogy azért minden ingyen jár.
magyar1
@Málna: Aki jogosult az eü. ellátásra annak jár az ingyen tesztelés is. Külföldre adakozik a kormány a mi pénzünkből mindenkinek mindenre, templomépítése, sportcsarnok építés, stb. és én meg fizessek egy tesztért ha rászorulok ritkán egy kórházi ellátásra.
Kinek a kormánya ez és kinek a pénzét osztogatja???
magyar1
@Málna: Egyébként meg egy bizonytalan hatékonyságú oltást kötelezővé akarnak tenni, illetve rászorítják az embereket holott még ők sem tudják milyen végeredménye lesz?
Elmentek ti a pichába!
vacsi
@magyar1: Egy betegséget akkor lehet végleg eltüntetni (mer el lehet!), ha mindenkit beoltanak. (lásd.himlő, tbc, stb.) Aki nincs beoltva, az mindig terjeszti. És az, hogy be vagyok oltva, nem azt jelenti, hogy nem kaphatom el, hanem azt, hogy a tüneteim enyhébbek lesznek. Ráadásul terjeszthetem is, pl. a családban a gyerekeknek, akik még nem kaptak oltást!
Málna
@magyar1: Nem kell fizetned a tesztért, ha beadatod az ingyenes oltást. Ami nem bizonytalan hatékonyságú, csak nem 100%-os. És nem tudok róla, hogy kötelezővé akarnák tenni.
magyar1
@Málna: Ha ilyen okos vagy, mondd meg nekem, hogy ha az immunrendszer ki van kapcsolva gyógyszerrel, hogy termelne antitestet? Mert ugye az antitestet akkor termeli ha valamilyen fertőzést észlel.
magyar1
@vacsi: Akkor beoltva is terjesztheted de a beoltottak nincsenek akkora veszélyben, ergo aki oltatlan az van veszélyben.
Teljesen egyformán terjeszthetik, vagyis nem vagyok veszélyes senkire az embertársaimra jobban mint aki oltott.
vacsi
@magyar1: Nem értettél meg. Ha mindenki be lenne oltva, akkor a vírus előbb-utóbb nem találna magának megfelelő prédát - remélhetnénk, hogy kipusztul. Így viszont esély sincs rá, mindig fog találni még oltatlanokat, akiken megerősödhet, kedve szerint mutálódhat - szóval, én az oltásban bízom. De nem vagyok biológus, orvos, stb.
magyar1
@vacsi: Nem válaszoltál a kérdésemre pedig elég egyszerű egy átlag embernek. Másik, ha az oltottak is elkapják, továbbadják akkor csak annyi a különbség, talán, nem biztos,hogy nem halnak bele. De erre is van sok példa. Semmilyen vakcina nem ártalmatlan - egyébként, ahogy gyógyszer sem.
simmering73
Ti kerültök kurva sokba az adófizetőknek, a szórakoztatóiparban ténykedő édesanyátok.
vacsi
@magyar1: Válaszoltam. Olvasd el figyelmesen, amit írtam!
magyar1
@vacsi: 4-e 7.23-ra gondoltam, hogy nem válaszoltál.
Istenakinincsen
Ha az oltakozottak ugyanúgy fertőznek akkor az oltás egy darab szart sem ér,de jó üzlet!
Qrbán és pribékjei augusztus 18.-án indítják a negyedik hullámot.
Vakcina,lélegeztetőgép van dögivel!A vészhelyzet meghosszabbítása a tét!A választásokig meg akarják őrizni a hullámokat.
Málna
@Istenakinincsen: "Ha az oltakozottak ugyanúgy fertőznek akkor az oltás egy darab szart sem ér..." Ezt azért gondold át még egyszer!:-)
Istenakinincsen
A bakterorológiai kutatások és a vakcinák előtti időkben a nagyobb járványok ellen a karantén hozott megoldást.A mai vakcina egy emberkísérlet...Nem ismerjük a "kockázatokat és a mellékhatásokat"Ez majd talán húsz év múlva kiderül,de akkor már késő lesz!...persze nyilván a létrehozott problémára találunk majd egy újabb megoldást ami ugyan létrehoz még több kockázatot és még több mellékhatást.Arra is lesz még több megoldás...négyzetesen növekvő mesterségesen létrehozott problémák és megoldások.
A vírusok ellen a legjobb megoldás az, ha mindenki tisztában van azzal, mit kell tennie a megfertőződés ellen. A hatékony fertőtlenítés mellett a kellő távolságtartás megértése és elfogadása is sokat segíthet a későbbiekben a tömeges megbetegedések megelőzésében.
Magyarul:maradj otthon besózott világjáró nyaraló,mert Te hozod viszed és terjeszted a vírust!
Istenakinincsen
@Málna: Mit kell ezen átgondolni?
Tényként közölték a "szakértők"...hmmm
Jaaa hogy az oltakozottak nem lesznek olyan súlyos betegek???
Az majd kiderül a végén...mert senki nem tud semmit,még a "szakik"sem!
Találgatni én is tudok,és lehet hogy jobban mint gondolnád!
Gondold át!
simmering73
@durbincs: Mi van anya buzogánya. Apád végig huzogathatna néhányszor a köszörűkövén, hátha élesebb leszel.
Málna
@Istenakinincsen: Azt is tényként közölték, hogy az oltakozottak nem lesznek olyan súlyos betegek és nem halnak bele. De ha csak feltételezés lenne, egy normálisan gondolkozó ember akkor is megragad minden lehetőséget, ami esélyt ad arra, hogy elkerülje a nagyobb bajt.
namihami
@Málna: A téma nem arról megy, hogy a beoltottaknál milyen a fertőzés lefolyása az oltatlanokhoz képest, hanem arról, hogy hiába vagy oltott, attól a vírus még benned van és képes vagy tovább adni. Tehát, a fenti csevej lényege az oltottak továbbfertőzési képességének léte vagy nemléte. Az pedig valóban orvosi tény.
Málna
@namihami: Ebből a mondatból indult ki a csevej: "Ha az oltakozottak ugyanúgy fertőznek akkor az oltás egy darab szart sem ér,de jó üzlet!"
Remélem, így már érted.
Istenakinincsen
@Málna: Rendben!Semmi baj!
Ragadd meg a lehetőséget!
Azt azért elmesélhetnéd hogy mi a "normális"gondolkodás egy olyan esetben amikor a "szakértők" sem tudnak semmit...találgatnak jósolgatnak,kísérleteznek egy olyan valamivel amiről fingjuk sincs.
Ne értsd félre nem vagyok oltásellenes,de sajnos ezek a kísérleti oltások nem fogják megállítani a járványt.Kicsit távolabbról kell látni a fő problémát,ami a járványokat okozza.
Olyan ez mint a "globális felmelegedés"...amit szintén csak globális összefogással lehetne kezelni.
Tételezzük fel hogy az oltás megállítja ezt a járványt.Oké elkönyveljük sikernek.
A probléma az hogy fog jönni másfajta járvány,mert bár ezt "megoldottuk" de létrehoztunk vele mégtöbb újabb megoldandó problémát.
Így mit tartogathat a jövő,ha ugyanúgy akarunk élni mint eddig?Utazgatunk szállítgatunk kóválygunk világszerte.Lehet választani:Hetente kell majd az embereknek "védőoltásokra"járni?
Vagy az unokák majd csak úgy maradnak életben ha háromnaponta oltásra járnak?
Vagy végre felébredünk és rájövünk hogy nem a régi életünket kell erőltetni,mert ez zsákutca.
percsi
@Macskaszem: "A haszontalan horkológépeken kellet volna megspórolni..."
A haszontalan lélegeztetőgépeken, ami porosodik a raktárban és több millió/hó az őrzési díja, is lehetett volna spórolni, ha nem vesznek 5-10x több gépet a kelleténél. Arról nem is beszélve, hogy szart sem ér, gagyit vettek többszörös áron.
percsi
"A kormány közölte, hogy nem ért egyet az ombudsmannal, az ingyenes oltás mellett ugyanis a kabinet szerint az adófizetőknek már sokba kerül, hogy azt is ingyen teszteljék, aki nincs beoltva."

Azok akik nem oltakoztak 3x majd 4x is és ki tudja még hányszor, bőven megspórolták a tesztnek a díját!
Istenakinincsen
@Málna: Csak egy kis apróságot kellene megértened.:Az oltottak ugyanúgy ekapják és terjesztik a vírust,bár ők nem lesznek olyan betegek hogy kórházi kezelésre szoruljanak.
Ezt lefordítom neked magyarra:Ezzel a vírus nem lett megfékezve és eltüntetve(mint a hajléktalanok),csak adtak neki újabb esélyeket a mutációra,ami ellen ugye másfajta oltás kell.
Lehet húzni halasztani,attól függően kinek milyen érdeke kapcsolódik a negyedik hullám elindításához augusztus 18.-án.
Egyetlen egyszerű módja van bármilyen fertőző vírus vagy járvány megállításának...és ez nem a vakcina.Kicsit nézz vissza a történelembe.
Qrbán már az első hullámot is megfékezhette volna...de nem akarta.Azt nyilatkozta hogy nem tudja hermetikusan lezárni az országhatárokat!Ez igaz mert erre senki sem képes,de a ki be járkálást meg tudta volna szüntetni.Drótháló már megvolt keleten,a vasfüggönyt is neki kellett volna lezárni nyugaton.Miért nem kerítette körbe az egész országot?
Jaaa mert kell valami "láthatatlan"ellenség?
De miért pont egy vírus?Ami sokkal jobban és gyorsabban tud alkalmazkodni mint az elkényelmesedett ember? Nagy baj van ha politikai célokra használnak egy vírust!
A választásokig lesz elhúzva?A fagyi visszanyal ha ez a cél.
magyar1
A nagymamám 96 évesen halt meg, az ő idejében nem adták be még senkinek a kötelező" gyerekoltásokat, lehet, hogy a mi korosztályunk azért hal meg 65-70 körül mert mi már kötelezően felvettük ill. a szüleink beadatták?
Orvoshoz se ment, gyógyszert sem szedett, akkor kezdett betegeskedni mikor elvitték a gyerekei orvoshoz gyógyszert evett. 90 évesen még kapálgatta a kukorica földjét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.