Magyarország most már hivatalosan is lemondhat a Norvég Alap forrásairól – adta hírül a 24.hu.

A kormány úgy tesz, mintha még menthető lenne a támogatás, a Norvég Alap szerint már elveszítettük a 77 milliárdot
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az összesen 77 milliárd forintos támogatás nem csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett – közölte a norvég külügy. A nepszava.hu-val közölték a döntést, miután a lap arról érdeklődött, van-e még esély arra, hogy a Norvég Alap 2014-2021-es forrásait folyósítsák Magyarországnak.

A 24.hu szerint a norvég diplomácia kijelentésének azért van jelentősége, mert a kormány továbbra is azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy a pénz még menthető, a lapnak a Miniszterelnökség még a múlt héten is azt írta, hogy a magyar fél nyitott a további tárgyalásokra és egyedül a norvégokon múlik, hogy lesz-e megállapodás.

A támogatást övező konfliktus még 2014-ben alakult ki, amikor a magyar kormány megtámadta, sorosista szervezetnek bélyegezte a Norvég Alapoból a civilszervezeteknek járó források elosztását koordináló Ökotárs Alapítványt. Később a vita tárgya az lett, hogy ki irányítsa a pénzek elosztását, amikor is a magyar kormány ragaszkodott a totális kontrollhoz.

Végül a magyar kabinet hosszú tárgyalások után tavaly december 21-én állapodott meg arról, hogy elindítja a program harmadik ciklusát. A norvégok viszont ekkor kitételt fűztek a megállapodáshoz: a civil szervezeteknek nyújtott támogatásokról egy független alapkezelőnek kellett volna döntenie, az erről szóló megegyezés pedig alapfeltétele annak, hogy kifizessék a pénzeket. Ezután a kormánynak hét hónapja volt arra, hogy döntsön a lebonyolításban részt vevő civilszervezetről, ez azonban nem történt meg, így elestünk a 77 milliárdos támogatástól. 

Forrás: 24.hu, nepszava.hu
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Nem értik illiberália nyelvét ezek a pénzüket tukmálók! Mondták volna azt, hogy a nemstróman Lölö számlájára utalják, és nem kell elszámolni a sorsával, rögtön igent mondott volna a mi vezérünk!
Hiába nem érnek utol bennünket Európa országútján ebben a versenyben sem, akkora előnnyel száguldunk a teljes siker felé, már előznünk sem kell a kanyarokban, nincs előttünk senki, csak a stopperrel állunk versenyben.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
NKF
El is hinném ha nem "népszara"és a 24.hu írná!De mivel Fletót szopják rendületlenül így nem tudok hinni egyiknek sem!
Csizmás Kond
...ismét sok a zokos...de a sok okos közül vajon hányan tudják mi is az a norvég alap és hogy adják milyen feltételekkel és miért ?...mert attól hogy a neve norvég alap még ugyanúgy a zuniómszabja meg, hogy kinek, mikor mennyit és mennyiért.
csak úgy....
@Csizmás Kond: lökjed a tudásod te fölvilágosult cirmos, te már az ingyen pénztü is rühes leszel?
Giovanni Alba
A elégszer megismétlem, talán elolvassák a kényszeresen értetlenkedők is egyszer, majd, valamikor, de fő az optimizmus.
autonomia.hu/hu/hogyan-mukodik-a-norveg-civil-tamogatasi-alap/
Cucika
Sajnálom ogy Orbán mindent elvesz a civilektől pedig mennyi értelmes dologra fel tudták használni. Mindenki pénze kell neki. Szerintem hamarosan az onkéntes nyugdíjakat is államosítani fogja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.