Pozitívnak és professzionálisnak minősítette szerdán a Szputnyik V európai engedélyeztetési folyamatát az orosz vakcinák forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI), ugyanakkor átpolitizáltnak nevezte az Európai Bizottság részéről az oltóanyaggal kapcsolatban elhangzott nyilatkozatokat.

Úgy tűnik kezdhetnek örülni a Szputnyik V vakcinával oltottak
Fotó: Pixabay

A Szputnyik V vakcina engedélyezési folyamata az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) pozitív és professzionális módon zajlik. A Szputnyik V klinikai vizsgálatainak valamennyi adatát benyújtották a GCP- (helyes klinikai gyakorlat-) ellenőrzésre. Az ellenőrzés eredményei alapján pozitív visszajelzést kaptunk az Európai Gyógyszerügynökségtől

- állt az RFPI által a Szputnyik V számára létrehozott hivatalos Telegram-csatornán megjelent közleményben.

Az állásfoglalás ugyanakkor "sajnálatosak" minősítette az Európai Bizottság tisztviselőinek a Szputnyik V-vel kapcsolatban információhiányról és a biztonsági kételyekről szóló, "átpolitizált" nyilatkozatait. A RFPI felhívta a figyelmet arra, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az RND német hírügynökségnek szerdán azt mondta, az Európai Gyógyszerügynökség számára még mindig nem áll rendelkezésre elegendő adat a Szputnyik V uniós alkalmazásának engedélyezéséhez.

Leyen úgy fogalmazott:

Nagy lett a csend a Szputnyik körül. Az EMA-hoz már régen benyújtották a kérelmet. A gyártó azonban mindeddig nem tudott elegendő hiteles adatot szolgáltatni a biztonságosság bizonyítására. Ez kérdéseket vet fel

Az RFPI ezzel kapcsolatban megjegyezte:

az unió egyes tisztségviselői korábban azt állították, hogy az EU-ban nincs is szükség a Szputnyik V-re, és "félrevezető információkat terjesztettek" az orosz vakcináról, "amelyeket az RFPI és a Gamaleja Központ többször cáfolt".

A közlemény rámutatott, hogy

a Covid-19 elleni első orosz oltóanyag hatásosságát a világ 69 olyan országának szabályozói ismerték el, ahol már bejegyezték, sőt, több helyen, ahol több vakcinát is alkalmaznak, az orosz készítmény biztonságossági és hatékonysági mutatói felülmúlják a többi oltóanyagét.

Kirill Dmitrijev, az RDIF vezérigazgatója július 18-án, a CNBC TV18-nak adott interjújában azt mondta, hogy

a Szputnyik V uniós jóváhagyása ősszel várható. Dmitrijev szerint "nagyon jó előrelépés történt az EMA-val, nagyon pozitív párbeszéd folyik a szakmai csapatukkal".

Az RDIF vezetője szerint a fejlesztők az EMA szakértőitől jelentős kritikát még nem kaptak a Szputnyik V-vel kapcsolatban.

"Abszolút nem helytállónak" nevezte a vakcina előállítására és klinikai vizsgálataira vonatkozó információk hiányáról szóló jelentéseket.

Oroszország január 29-én kérelmezte az EMA-tól a Szputnyik V európai uniós törzskönyvezését. Az oltóanyag folyamatos felülvizsgálata (rolling review), amelynek keretében az ügynökség megállapítja, hogy a vakcina megfelel-e a hatékonyságra, biztonságra és minőségre vonatkozó uniós előírásoknak, március 4-én kezdődött meg.

Az FRPI kedden a Szputnyik V Twitter-profilján kedden közölte, hogy az Európai Bizottság az EU területén érvényesnek ismerte el az orosz vakcinát széles körben alkalmazó San Marinóban kibocsátott oltási igazolásokat.

Forrás: MTI
Címlapkép:Pixabay

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
FL4K
Az oroszoktól semmi nem kell - soha , semmi !!!
Kinyírlak orosz, ha úgy alakul.
Simán kinyírlak te orosz geci - ha úgy alakul !!!
FL4K
Undorodom az oroszoktól - még egy olyan fake shit népséget, mint az orosz...
Ha okkal kekeckedsz, simán kinyírlak.
Félsz a medvétől?
Nagyobb van itt a medvénél - geci !!!

Én még nem jértam Romániában, de imádkozz azért, hogy ne is menjek oda.

Mert, ha én odamegyek Romániába, nektek annyi !!!
Ne akard, hogy én elmenjek Romániába - mert abban a pillanatban szétbaszom az egész fake kurva világod te román geci!

Undorodom Romániától - nincs az az isten, hogy én elmenjek oda - roma cigányok !!!
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: Az oroszok véleménye szerint az orosz készítmény biztonságossági és hatékonysági mutatói felülmúlják a többi oltóanyagét.

Amennyiben ez helytállónak bizonyulna akkor emiatt örülhetnek azok akiket orosz adenovírussal oltottak. Ezt persze nyilván nem az oroszok szájából kívánjuk hallani.

Szívesen.
Clavigo
@Pegero: Minden esetre jól kereshetett a Kinai Lábvizzel... Ja most nem arról van szó...
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: ezzel nem magyaráztad meg a cikk címét...a cím hatásvadász,és nettó marhaság...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.