Matolcsy György jegybankelnök azon kritikájára reagált Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, amely szerint az állam „vasba és betonba”, nem pedig képességekbe, intézményekbe és agyakba fektet – írja a HVG.hu.

Széthúzás a Fideszben? Palkovics beszólt Matolcsynak – "a CEU nem hasonlítható a Fudanhoz"
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Palkovics a Mandinernek adott interjúban üzente meg, hogy

sosem költöttek még ekkora összegeket felsőoktatásra, és 2021-ben várhatóan a GDP 1,16 százalékát fordítja a kormány az egyetemekre.

Megfogadtuk Matolcsy elnök úr tanácsát, minden korábbinál többet fektetünk a magyar agyakba

- mondta Palkovics az interjúban.

Szerinte a magyar egyetemek folyamatosan fejlődnek, és a Fudannal is az agyba fektetnek. Palkovics azt is mondta, hogy

a CEU nem tartozik a világ legjobb egyetemei közé, nem hasonlítható a Fudanhoz.

Palkovics azt is elmondta:

A legjobb gimnáziumainkból a hallgatók jelentős része Angliába megy, mert ott vannak a jó egyetemek, amelyek világszínvonalat képviselnek. Nem a CEU-ra mentek és mennek, oda szinte senki sem szokott menni ezek közül a diákok közül. A Fudan viszont valós lehetőséget teremthetne ezeknek a kiváló hallgatóknak is arra, hogy itthon tanuljanak. Ahogy Angliában, úgy a Fudan Egyetemen is tandíj van, de ezt támogatjuk, mert agyba fektetünk

A miniszter azt is állította, hogy nincs veszélyben a kutatások függetlensége, az intézmények irányításában nem jelent meg politikai befolyás.

Forrás: HVG.hu
Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro
A te agyadba se sikerült fektetni. Egyébként Nagy Hím Tag Társaid mi a faxnak jártak a CEU-ra. De lehet igazad van degeneráltakat képeztek. Na de akkor mit kerestek a Qrmányban ? Hülyegyerek csak hadoválsz össze-vissza.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kissé felnőttem
akkor kb palkovics azt monta magyarul ? seggtörlésre alkalmas a cimborák képesitési papirusza ? ajaj ez valahogy na mit mondana erre József Attilát eltanácsoló egyetem fura ura és a Ceu erre mit fog reagálni?
Néro
A te agyadba se sikerült fektetni. Egyébként Nagy Hím Tag Társaid mi a faxnak jártak a CEU-ra. De lehet igazad van degeneráltakat képeztek. Na de akkor mit kerestek a Qrmányban ? Hülyegyerek csak hadoválsz össze-vissza.
rokker33
2021-ben várhatóan a GDP 1,16 százalékát fordítja a kormány az egyetemekre.## Lesz az még 116% is ha jön a Fudan az 500.000.000.000 forintos hitellel meg annak kamataival ezer milliárdot fogunk visszafizetni csingcsangcsungnak! A CEU legalább mát profitot termelt nem kiadást az adófizetőknek!
verőce21
Fudanhoz a hitelt nem a magyar állam veszi fel, hanem az egyetem, és ő is fizeti vissza a tandíjakból...
csak úgy....
@verőce21: és ki a tököm kezeskedik te zseni? :)
csak úgy....
@verőce21: ami mögött a mindenkori magyar kormány ,aki elviszi az adófizetök terhére a balhét,..ne nézzetek mindenkit hülyének!
human
@verőce21: Hogy nem a magyar állami veszi fel a hitelt? Aha. Szóljál már akkor erről a minisztériumnak is.

" Az ITM szerint az állami Kínai Fejlesztési Bank “kedvező feltételekkel”, 10-15 éves futamidővel és jüan hitel esetén maximum 4,5%-os, euro hitel esetén 1,9%-os kamattal vállalná a finanszírozást, amire már tett is egy előzetes ajánlatot. A hitelt teljes egészében a magyar állam fizetné vissza a vagyonkezelő alapítványon keresztül."
verőce21
@human: Ez valami régebbi dolog lehet...!
Egyébként is, csak '23-ban dönt az új Fidesz-kormány az egyetemmel kapcsolatban.
csak úgy....
@verőce21: 23.ban az új fideszkormány..., :) te már elöre tudod,hogy ...,mert issoráz csalni fognak!?:) baxod,hozzátok pofa köll és vastag bör...,a zsidó kufárok hozzátok képest kutya faxa..
verőce21
@csak úgy...: Gondolkodjál már!
Ahol 49% egyirányban szavaz, ott nem lehet kérdés az eredmény...!
human
@verőce21: Figyu. Ezzel a kamu szöveggel ne engem akarj meggyőzni. Ha Orbán el akar venni valamit, akkor elveszi. A multik által fizetett iparűzési adót is milyen szépen elvette az önkormányzatoktól, hogy az ellenzéki városok kevesebből gazdálkodhassanak.
Ugyanígy a magyar egyetemistáktól is elveszi a jó fekvésű területeket, hogy a kínai államnak adja. Palkovics már bejelentette, hogy ez a terv. És a tervet meg is szokták valósítani Orbánék. A kisvasút is felépült és a stadion is Felcsúton. Vastagbőr megvan, hatalom megvan hozzá. Megcsinálják.
gina
A csonton veszekednek, mocskos kutya banda,,de igy is úgy is végük !!
csak úgy....
@verőce21: neked kéne gondolkodnod és nem csak fidesz matekoznod.
megéri még neked a kiszámíthatatlan zakkant orbán ? -talán ,ha úgy állnak a számok,hoz egy törvényt és államosít.. :)
verőce21
@human: Persze, hogy megcsinálják!
Ebben nincs nézetkülönbség köztünk.

Csak a megoldás mikéntjében. Mert semmilyen területet nem adunk át a kínaiaknak! Azért veszünk fel rá kölcsönt, mert nem adjuk át megvalósításért a területet!
Ugyanez a szitu a kínai vasúttal is... inkább hitelt veszünk fel a megépítésére, mintsem területet adjunk át, idegen országnak.
namihami
Ez bizony igaz! A CEU hozta a pénzt, a Fudan viszi.
Ez bizony valóban gyökeres eltérés.
RonaGyuri
Egy igazán feltáró gondolat

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Matolcsy György jegybankelnök azon kritikájára reagálva elképesztő dolgokat mondott

Elmélkedvén azon a kijelentésén, hogy „a CEU … nem hasonlítható a Fudanhoz.” azt találta mondani, hogy:
„A legjobb gimnáziumainkból a hallgatók jelentős része Angliába megy, mert ott vannak a jó egyetemek, amelyek világszínvonalat képviselnek. Nem a CEU-ra mentek és mennek, oda szinte senki sem szokott menni ezek közül a diákok közül.”
Indulásként nem árt tisztázni, hogy „A CEU a társadalom- és bölcsészettudomány, a jog, az üzleti élet, a kormányzat, a közpolitika és a kognitív tudományok területén kínál posztgraduális képzést a jövő vezetőinek”! Ergo semmi köze a végzős gimistákhoz. Azonban a mondat második része igaz lehet – főleg abban a mintában, ahol Palkovics mester otthon van saját NER-társai között -, valósnak tűnik, hogy: az ő NER-társai soha sem tartoztak a legjobb gimnazisták közé!! =))
Toller Béla
Palkovics most is hazudik, ha már felkelt reggel ...A CEU persze nem hasonlítható a fudanhoz, az egyik egy liberális, nyílt szellemű felsőoktatási és kutatási irtézmény, a mjásik egy drasztikus képződe, semmi nyíltsággal és elkötezetten kínai nemzeti szolgálattal ! Egy közszolgálati tanoda ! Hja, aki elvégzi, tényleg tud valamit a szakmáról is, ha nem, is tesz hozzá többé semmit sem !
Gazella
Öcöcöcö...blablablabla. nem baj, csak ugorjatok evymásnak naramcs faszok.
Qqberci
Akkor a fél Fityesz miért is nem a Fudan-ra járt?...
ómió
Egy kis "fideszes széthúzásért" mit meg nem adnának az efftársak...!
magyar1
@verőce21: Akitől a hitelt felveszed annak eladtad magad.
Toller Béla
MIért nem a MIT-tel veti össze a fudant ez a hazug, erőszakos csalógép ? A CEU egészen más, még jó, hogy nem a közszolgálati egyetem kínai szakával hasonlítgatja össze. Nos, a MIT mellett ez a fudan egy pártfőiskola, a CEU meg az egyik legjobb társadalomtudományokra szakosodott intézmény Európában. A palkovics meg egy gazember !
verőce21
@magyar1: Amíg ki nem fizeted...
Nem olyan egetrengető nagyságú hitelek ezek, Ferenc testvér sokszorosát vette fel, teljesen kiszolgáltatva az ország javait cserébe, amikor kifogyott a "mások" pénzéből...!
istván irén
Vajon melyik fideszes végzett ezen a fantasztikus kínai szaron???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.