A belföldi turizmus stabilan helyreállt a koronavírus-járvány okozta leállásból, a külföldi vendégek lassabban, de jönnek Magyarországra – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozva.

Százmilliárdok áramlanak a fejlesztésekbe: negyedik hullám ide vagy oda, a belföldi turizmus jól áll
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Guller Zoltán elmondta: a nyári turisztikai szezon teljes szabadságban kezdődött, a magyarországi turizmusnak így legalább egy, másfél hónap előnye volt Európával szemben, amelyet meg is tartott. Közölte, júliusban 110 milliárd forintos forgalma volt a vendéglátásnak a tavalyi 87 milliárd forint után – írja az MTI.

A vendégéjszakák száma júniusban 62 százalékkal nőtt az előző évihez képest, júliusban pedig 5,5 millió vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, ami 17 százalékkal magasabb az időszak korábbi rekordjánál – fejtette ki a turisztikai vezető.

Guller Zoltán elmondta, a balatoni szálláshelyeken júniusban mintegy 10 milliárd forintot költöttek a vendégek, ami a tavalyi érték kétszerese.

Júliusban ez a szám az előzetes becslés szerint 25,5 milliárd forint, ami 35 százalékos növekedés – tette hozzá.

Az MTÜ vezetője megjegyezte, a foglalási hajlandóság drasztikusan megnő, ha a hőmérséklet meghaladja a 31 fokot, ilyenkor 5-6 százalékkal többen foglalnak.

Kiemelte, a koronavírus-járvány miatt semmilyen fejlesztés nem állt le, több száz milliárd forint áramlott a turizmusba, „soha ennyi pénzt nem kapott még az ágazat”.

A vidéki Magyarországon 35 új szálloda és panzió épül, míg 600 panzió felújítása befejeződött, eközben 14 ezer magánszálláshely vehetett fel támogatást és mintegy 60 ezer szoba újult meg – fejtette ki Guller Zoltán.

Felidézte, minden évben 114 strand kap támogatást, emellett tucatnyi vár, kastély, attrakció felújítása is zajlik.

A turisztikai ügynökség irányítója fontosnak nevezte, hogy hamarosan elindul egy 150 milliárd forintos keretösszegű pályázat a magyarországi gyógyfürdők fejlesztésére.

Hangsúlyozta, a Budapestre érkező turisták 93 százaléka volt külföldi 2019-ben, ami egy fenntarthatatlan modell.

A kormány feladata, hogy a vidéki Magyarországnak üzeneteket küldjön, hogy érdemes Budapestre eljönni. Elmondta, a fővárosba látogatásra megfelelő alkalmat kínálhatnak az augusztus 20-i fővárosi rendezvények, továbbá a pápalátogatás, valamint a vadászati világkiállítás is.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
A szállodai és egyéb turisztikai célok a fő Orbán-pénzek, ezekből szépen áramlanak. Az így szerezhető vírusfertőzésekre szükséges egészségügyre pedig úgyse költenek. Az egyetlen, amire mégis nagyobb összeg megy el, az a kínai vakcina és is szépen hoz.
justhpeter
Most akkor Guller hazudik vagy a budapesti szállodások ? Vajon a több száz milliár forintnak muszáj volt a túrizmusba mennie, az egészségügyben már nem volt szükség rá ? Lehet, hogy a kormány is és Guller is hülyének néz bennünket ?
Nessy
@justhpeter: Ja kérem, a turisztikai fejlesztése Lőrinc barátot, és még egy, két kegyencet jelentettek! A főváros minden lakóját, vállalkozóját a kegyenceken kívül büntetni kel!!
Les miserables
4 millió éhező országa ez mutatja .A nyomorgók kénytelenek 5 csillagos hotelokban szenvedni az 5 -10 milliós autójukban.
namihami
A negyedik hullám főleg ezeknek a pénzeknek köszönhető.
namihami
@Les miserables: Azok a ""nyomorgók"" már név szerint ismerik egymást. Az egész ""hazai turizmus"" éppen annak a rétegnek a helycserés nyaralásán alapszik.
ómió
Százmilliárdok fejlesztésekbe? Az semmi! Böszméék alatt ezermilliárdok (ahogy az államadósság-alakulás jelezte) efftársi zsebekbe!
kissé felnőttem
@ómió: takarodj a gazdád seggébe böszmébb állat nálad nincs ocska seggnyaló senkiházi b potyaleső troll
kissé felnőttem
orvosra kórházra idős otthonokra oktatásra nincs pénz? erre meg ontják mert családi érdekeltség ??? vagy panziókra szállodákra a nép meg éhezzen is adzzon is? hová ment a súlyadó? ja mert az utakra hivatkozva hozták létre, az utak meg kátyúsak, hepe- hupásak, Ja orbánék repülövel járnak és mi?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.