A balatoni halak ismét visszakerülhetnek a fogyasztók asztalaira annak köszönhetően, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. idéntől újra öt tógazdaságban, több mint ezer hektáros vízfelületen gazdálkodhat – írja az MTI a köztársasági elnök a Kék bolygó című podcastadásának hétfőn közzétett része alapján.

Áder szerint hamarosan újra ehetünk balatoni pontyotFotó: MTI/Mohai Balázs

Áder János Szári Zsolt halászati mérnökkel, a Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztossal, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával korábban megkezdett beszélgetését folytatva kifejtette, egy húsz évvel ezelőtti hibás döntés után most van ismét akkora területe az államnak, amely pontot tehet a balatoni halászat betiltása körüli komoly vitákra. A halgazdálkodási társaság ugyanis a Balatonéval azonos vízminőségben tud olyan kedvelt fajokat nevelni, mint például a ponty, a csuka, a harcsa, vagy a fogas.

Szári Zsolt hangsúlyozta, a jelenleg rendelkezésre álló területen könnyedén tudják pótolni a Balaton halállományát, a felesleggel pedig ki tudnak lépni a piacra. Ebben nagy segítséget jelent, hogy a balatoni hal egy hónapja megkapta az Európai Uniótól az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termék minősítést – tette hozzá.

Az államfő úgy látja, jó úton halad annak a célkitűzésnek a megvalósítása, hogy a Balaton váljon Európa egyik legkedveltebb horgászvizévé.

Szári Zsolt ezzel egyetértve megjegyezte, mára világviszonylatban is elismerően nyilatkoznak a Balaton pontyállományáról, ami annak köszönhető, hogy eredménnyel jártak a nagy halak védelmére hozott intézkedések.

Szári Zsolt miniszteri biztosi munkájáról szólva közölte, egy év múlva ki kell kristályosodnia az olyan kérdéseknek, mint például, hogy érdemes-e kotorni a Balaton medréből az algavirágzás lehetőségének csökkentése érdekében. A klíma változik, a Balaton vízgyűjtője nagyon csekély, nagyon sérülékeny, ezért azon is el kell kezdeni gondolkodni, hogy 30-40 év múlva hogyan kell majd megoldani a Balaton vízpótlását – mondta.

Áder János hangsúlyozta: erre a munkára is igaz az a népi bölcsesség, hogy inkább kétszer mérni, mint egyszer vágni.

A Balatont érintő elhamarkodott, nem kellően átgondolt döntéseknek ugyanis – például a busa és az angolna betelepítésének – rendkívül káros következményei voltak – jegyezte meg a köztársasági elnök.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Mohai Balázs

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
János, aggódsz a Fertő-tóért? És a Velenceiért? Mit szólsz ahhoz, hogy dombokat tarolnak le panorámás nyaralók építéséhez, meg focipályákhoz? Hogy tarvágásokat rendeznek, amerre a szem ellát? Hogy irtják a nádasokat?
Jó volt köztársaság nélküli köztársasági elnöknek lenni? Anyagilag feltétlenül. Remélem, ennek arányában szégyelled is magad.
A társadalmi békét pedig mi megteremtjük magunknak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@Emmersson71: 13.09

Ezt jó néhány, közeli és távoli "fejlett demokráciában" élő polgár az évek számában is alá tudja támasztani.
Nyírfa
@Pálinkafőző Rézüst: Azért megvédem a pontyot - nem orbán-módra, de megvédem: gyerekkoromban imádtam, ha anyu rántott pontyot tett elénk. A puha húsa, az íze - igen, az iszapos Balaton-íze, ami a nyaralásokat idézte - nekem nagyon is kellemes volt. És hozzá a tört krumpli, amit meglocsoltunk a sült zsírral, az igazi kofától vásárolt csalamádé...boldog békeidők! :)
Béla333
"Áder szerint hamarosan újra ehetünk balatoni pontyot"

Barom! Ha ki nem szárad addig a tó...!!!
Ez az ország környezetvédője..??!!
szép új világ
A bajszos szart inkább halőrnek választották volna meg, bár ott sem nyújtana kiemelkedő teljesítményt.
namihami
""Áder szerint hamarosan újra ehetünk balatoni pontyot""
Ha az Orbán jövőre leváltja, akkor már bőven lesz ideje kifogni őket. Haszna eddig semmi se volt, így, talán valamennyi lehet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.