Alighogy felocsúdtunk az előző természeti csapásból – az ország több részén többszázezer forintos jégkárok keletkeztek-, máris itt a következő. Ezúttal a bőrünket nem kíméli az időjárás. 

Kedden, csütörtökön, pénteken, és szombaton nagyon magas lesz az UV-B sugárzás. Az ország legnagyobb részén kedden csapadék sem lesz, legfeljebb a késő délutáni órákban az északnyugati határhoz közel eső tájakra sodródhat be egy-egy futó zápor, esetleg zivatar. Délután 29 és 35 fok között alakul a hőmérséklet – írja az Index.hu.

 A viharok után a természet újabb veszélyeire kell készülnünk a napokban

Fotó: 123RF.com

Akik sok időt terveznek ilyenkor tölteni a szabadban, jobb, ha előre készülnek, ugyanis a leégés nem jó móka, arról nem beszélve, hogy az erős napfény növeli a melanoma kialakulásának kockázatát. Egy normál bőrtípusú embernél akár már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A napégés roncsolja a bőr kollagénrétegét, emiatt a bőr elvékonyodik, ráncosodik. Ezen már nem tudunk utólag javítani, ellenben a napégés vagy barnulás másik következményét, a bőrszáradást még kezelhetjük.

Magas UV-B sugárzás esetén vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Téves azt gondolni továbbá, hogy árnyékban nem éri a bőrünket sugárzás, ahogy az is, hogy ködös, felhős napon nem lehet leégni.

Forrás: Index.hu 

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.