Már az év eleje is nehezen indult a legkisebb bérből élők számára, hiszen a kormány, a munkaadói és munkavállalói szervezetek nem tudtak egységes álláspontra jutni az idei minimálbér-emelést illetően – írja az mfor.

Kegyetlen jövő vár a magyarok jelentős részére – bajban vannak a minimálbéresek
Kép:Pixabay

A kormány gyakorlatilag kivonta magát ebből a kérdésből és látva a szakszervezetek között kialakult problémát, nem oldotta fel azokat egy döntéssel, és csak január végén sikerült megállapodni a minimálbér összegét illetően, a döntés azonban nem volt visszamenőleges hatályú, csak februártól lépett életbe. Az emelés mértéke 4 százalék volt ugyan, de éves viszonylatban csak 3,6 százalékos keresetnövekedést tapasztalhatnak az érintettek.

Ezzel szemben a legfrissebb inflációs adat rávilágít arra, mennyire nehéz helyzetbe sodródtak a minimálbéresek idén. A Központi Statisztikai Hivatal szerint júliusban 4,6 százalékkal emelkedtek az árak éves viszonylatban. Az év eddig eltelt részét nézve pedig 4,2 százaléknál jár az inflációs ráta.

A probléma azonban nemcsak azokat érinti, akik a legkisebb fizetésből élnek, hanem azokat is, akik a minimálbér mindenkori összegéhez kötött szociális juttatásban részesülnek.

Ők a táppénzesek, az álláskeresési járadékosok és a gyed-ben részesülők, ám nem mindenki jár egyformán rosszul.

A minimálbérhez kötött gyed esetében visszamenőleg januárra is érvenyesítette a kormány az emelés hatását, ebből kifolyólag az érintetteknél kisebb mértékű a juttatás reálszintű csökkenése. Éves viszonylatban ugyanis megvan a 4 százalékos növekedés, ezzel szemben áll a 4,2 százalékos inflációs. 

A táppénzesek és az álláskeresési járadékban részesülők azonban éves viszonylatban a minimálbéresekhez hasonló helyzetben vannak. Juttatásuk 0,57 százalékkal ér kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt.

Forrás: mfor
Címlapkép: Pixabay

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Shikari: te úgy vagy hülye ahogy születtél! minek a kormány ha mindenben mossa a mocskos mancsát és neolibsi politikát folytat a beígért kereszténydemokrata helyett?
sosem voltam gonosz,de remélem ,hogy te jövöre éhendöglesz! :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
@Shikari: te úgy vagy hülye ahogy születtél! minek a kormány ha mindenben mossa a mocskos mancsát és neolibsi politikát folytat a beígért kereszténydemokrata helyett?
sosem voltam gonosz,de remélem ,hogy te jövöre éhendöglesz! :)
csak úgy....
@Shikari: mert nincs egyebed a semminél,orbán viktor szerelminél... :)
verőce21
@csak úgy...: Nincs egyebed a húgyos pelenkánál...? :)
Les miserables
Még a minimálbért is felezném !Fel kéne fogni ,aki lusta volt legalább egy szakmát tanulni ,netán nyelveket ,diplomát ,az nem érdemel többet .Sehol nem fizetik meg a segédmunkást a világban .Ösztönzik az embereket saját érdekében több szakmát tanuljon ...munka mellett. Én erre még az 1980-s években jöttem rá .Sosem voltam munkanélküli ,kereken 50 év munka után mentem nyugdíjba ,Az sem okozott gondot hogy pillanatok alatt akár országot is váltsak, ha jobb fizetést ígértek !Ma viszont egy jó kőműves ,ács ,bádogosnak ,már nem is kell elmenni az országból azt a pénzt megkeresi amit Bécsben vagy Berlinben kapna. Fanyalgó büfészakos diplomásoknak is ajánlom egy szakmát egy év alatt ki lehet tanulni !Vagy kamionsofőrnek ami hasonlóan meg van fizetve !
istván irén
nos a minimálbéresek óriási része csak papíron az a jól menő maszekok bevett eljárása a csalás legalizálására
ómió
Hát, ha visszatérnének a bolsik, akkor, tényleg!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.