Júliusban a korábbi 5 százalék feletti szintről 4,6%-ra enyhült az inflációs nyomás a KSH statisztikája szerint, de ez még mindig meghaladja a hosszútávú átlagot. A részletes adatokat böngészve továbbra is bőven találni tíz százalék feletti áremelkedést az egyes termékek esetében – számol be róla a Portfolio.

Ha ez így megy tovább csődbe megy az ország – van olyan élelmiszer ami 30%-al drágult

Három hónapig zsinórban 5% felett volt az infláció Magyarországon, júniusban az 5,3%-os ráta nyolc és féléves csúcsot jelentett. Onnan aztán júliusban 4,6%-ra csökkent az éves áremelkedési ütem, vagyis

A csökkenés elsősorban bázishatásokkal volt magyarázható:

tavaly tavasszal a világjárvány kitörésekor jelentősen zuhant az olaj világpiaci ára, amivel a magyar üzemanyagárak is csökkentek. Ez az alacsony bázis dobta meg áprilistól az inflációt.

Nyáron azonban már nem volt annyira alacsony a bázis, így az üzemanyagok éves áremelkedési üteme csökkent. Átlag feletti mértékben emelkedett továbbra is a dohánytermékek ára, ami az április elején végrehajtott jövedéki adóemelésnek volt betudható, ennek hatása jövő tavaszig velünk marad.

Ha ez így megy tovább csődbe megy az ország – van olyan élelmiszer ami 30%-al drágult
Kép:Portfolio

A szakemberek előzetesen számítottak arra, hogy nyáron csökken kicsit az inflációs ráta, de így is 4% felett marad. Ugyanakkor azt is gondolják, hogy valamikor a negyedik negyedévben, jó eséllyel novemberben vagy decemberben újra az 5 százalékos lélektani határ fölé emelkedik majd az éves ráta, akár a júniusi csúcsot is megdöntheti.

A legnagyobb drágulást változatlanul az étolaj esetében mérte a statisztikai hivatal,

egy év alatt több mint 30 százalékkal emelkedett az ára.

Jelentősen emelkedett tavalyhoz képest a paradicsom és a korai burgonya ára. Az üzemanyagok közül a 95-ös benzin több mint húsz százalékkal drágult, a gázolaj esetében valamivel kisebb volt az emelkedés mértéke. A dohánytermékek esetében pedig a már említett adóemelés okozott 10 százalék feletti drágulást.

Szintén sokakat érinthet a spagetti tészta és a csirkehús 10 százalék feletti drágulása, illetve a gyümölcsjoghurt bőven átlagon felüli áremelkedése.

Ha ez így megy tovább csődbe megy az ország – van olyan élelmiszer ami 30%-al drágult
Kép:Portfolio

Ha az egy hónap alatt tapasztalt árváltozásokat nézzük, akkor feltűnő a sárgarépa árának emelkedése, júniushoz képest több mint 35%-os drágulást mért a KSH.

Bőven átlag felett volt a szállodai szobák áremelkedése, ami az elmúlt hónapokban feloldott korlátozásoknak volt köszönhető, az újranyitással a legtöbb vendéglátóhely rögtön átárazta a szolgáltatását. 

Közép- és hosszútávon továbbra is a magas nyersanyagárak, illetve a tengeri szállítás költségei jelenthetnek inflációs nyomást. Emellett kérdés lesz majd, hogy a korlátozások eltűnésével a szolgáltatások árai hogyan alakulnak, a kereslet függvényében várható-e tartósabb drágulás.

Forrás: Porfolio
Címlpakép: Pixabay

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
A fizetés miért nem emelkedik Orbán geczi! Nekik csak jó lesz ha 22 ben buknak a pénzt elviszik a szart itt hagyják!
tudode
Mese habbal az a 4-5%-os emelkedés, azoknak a kosarában, akik kuldusbottal élnek, mint pl.
.
-- a Bükí parasztkenyér, amiben nincs mindenfle tartúsító, kovásszal készül ahogy az elő van írva, nem úgy mnt az olcsó, miután bekerül a pocakba megüli a gyomrot,
.
-- pl. a szeletelt ponty, amnek az ára közel pontyszelet 2 498 Ft
-------------------------------
.
Azzal szemben, hogy az un. valamilyen államfő azzal kecsegtetett, hogy
.
---- Áder: Visszakerülhet a balatoni hal az asztalra
24.hu/fn/gazdasag/2021/08/09/balaton-hal-ader-janos-halgazdalkodas-podcast/
--------------------------------
.
Majd ha fagy, hó lesz nagy "alkotmányos kölcséggel", amire az un. államfő az ujját sem mozdítja meg, a nagy környezetvédő KÉK BOLYGÓ ALAPÍTVÁNYÁT, aki hasonlóan kustiba van a nemzet egysxégének szétesése miatt
--------------------------
.
Tehát nincs az országnak gazdája, azzal foglalkozik, amivel csepp lehet csak a tengerben, kinyírva a Környezetvédelmi Minisztériumot a környezet=természet válság 24. órájában!
Namely
"Ha ez így megy tovább csődbe megy az ország – van olyan élelmiszer ami 30%-al drágult"
Mi az a "30%-al"?
Valami arab sejk?

A csőd már itt van. A totális csőd, aminek a neve propeller.hu, és olyan szenny alakokat foglalkoztat, akik alapszinten sem tudnak magyarul.
Yoda69
@Mirabilis: Éppenséggel csődbe is mehet az ország. Persze nem az infláció miatt, hanem inkább azert, mert orbanek rengeteg hitelt vettek fel nagyon kedvezotlen kondiciokkal. Ehhez hozzajon a forint gyorsutemu romlasa, ami felturbozza a problemat, hiszen a hitelt nem forintban kell visszafizetnünk, hanem devizában, az ország bevétele viszont forintban keletkezik.

@Namely: Te hogy írnád? Nekem nem tűnik hibásnak, attól eltekintve, hogy a 30%-al helyesen 30%-kal. Teljes hasonulás. De ettől meg ertelmezheto a mondat.
ómió
Csőd ellen anno, egyedül Bokros efftárs 25%-os inflációja "tett jót"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.