A portfolio.hu az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) új, 6. értékelő jelentése alapján megnézte, mi várhat Magyarországra a 21. század további évtizedeiben.

Félelmetes:  20-30 év múlva kritikus szintre emelkedhet a hőmérséklet Magyarországon
Fotó: Pixabay

A klímaváltozás egyik jellemzője, hogy időben és térben egyenetlenül megy végbe, vagyis a felmelegedés, a hőhullámok, az erőteljes csapadék és árvizek, a szárazságok, a szélsőséges szél-, hó- és jégviszonyok a különböző régiókban eltérő mértékben, gyakorisággal és intenzitással léphetnek fel. 

A klímaváltozás már a Föld minden régiójában érzékelhető, az extrém hőmérsékleti viszonyok mellett több egyéb módon is.

A következő években és évtizedekben a már ma is tapasztalható változások minden régióban egyre hevesebbek lesznek, a szélsőséges jelenségek korábban nem látott intenzitást és gyakoriságot érhetnek el.

A jelentés Magyarországot közvetve egy szűkebb régió, a nyugat- és közép-európai régióba is besorolja.

Az itt már bekövetkezett változások között a szélsőségesen meleg időjárást tekintve a világ többi régiójának döntő többségéhez hasonlóan egyértelmű a növekedés, nagy valószínűséggel az emberi tevékenységgel összefüggésben.

Szintén növekedés volt tapasztalható régiónkban az erőteljes csapadéktevékenységben, ám e szempontból az ember tevékenységének szerepe nem egyértelmű (szemben például Észak-Európával), ahogyan a globális kép sem.

Csökkenés ugyanakkor egyetlen régióra sem jellemző. Az előzőeknek nem ellentmondva növekedés látható Nyugat- és Közép-Európában a szárazságokat tekintve is, de az emberi hatás befolyása itt sem egyértelmű. A világ többi régiójának kétharmadában még a trend iránya sem meggyőző, de csak egy régióban, Észak-Ausztráliában észleltek csökkenést az aszályok jelentkezésében.

A jövőben várható változások szintén regionális eltéréseket mutathatnak. A felmelegedés minden kontinenst érinti és általában nagyobb a szárazföldön, mint az óceánok felszínén, továbbá a sarkvidék és az Antarktisz jobban melegszik, mint a trópusok.

A szimulációk alapján az is kijelenthető, hogy a felmelegedés egész Európában, így Magyarországon is erőteljesebb a világátlagnál.

A csapadékra elvégzett szimuláció alapján növekedés várható a magas szélességi fokokon, a Csendes-óceán egyenlítői térségében és a monszunrégiók egyes részein, míg csökkenés valószínűsíthető a trópusi és szubtrópusi területek bizonyos részein.

A nyugat- és közép-európai régióban a modellek inkább növekedést mutatnak, különösen a téli évszakban, míg nyáron ezzel ellentétes irányú lehet a változás. Az előrejelzések szerint a heves csapadék és a kapcsolódó árvízi események is intenzívebbé és gyakoribbá válnak majd.

Magyarország azonban közel esik a várhatóan a csapadék csökkenését tapasztaló térséghez, és ahogy a felmelegedés fokozódik, részben vagy egészében át is kerülhet ebbe a szektorba.

A talajnedvesség regionális alakulása várhatóan nagymértékben követi majd a csapadékviszonyok változását, azonban a párolgással összefüggésben bizonyos különbségeket mutathat attól. 

Magyarország itt is a zónahatárhoz közel helyezkedik el, és míg eleinte a mérleg akár többletet is mutathat a talajnedvességben, a felmelegedés fokozódásával egyértelműen csökkenéssel lehet számolni.

A magyar lakosság egyre nagyobb része is városokban él, márpedig a városok lokálisan fokozzák az ember által okozott felmelegedést. Magában a globális felmelegedésben a városok szerepe tehát ugyan elhanyagolható, azonban helyben, a lakóik számára a városok szélsőségesebb körülményeket teremtenek, mint a vidékies térségek. A városi hőstressz, illetve hősziget jelenség miatt különösen a városközpontok melegebbek mint a környező vidéki területek.

A városiasodás az éves átlagos napi minimum hőmérsékleti értékeket sokkal inkább befolyásolja, mint a maximális hőmérsékletet. Ennek az az oka, hogy a nappal a hőt eltároló építmények éjszaka kibocsátják azt.

A folytatódó városiasodás és a szélsőségesen meleg időszakok gyakoribbá válása a jövőben így tovább fokozza a helyi hőhullámok súlyosságát. A városok a víz helyi körfogását is megváltoztatják, növelve az özönvízszerű esők gyakoriságát.

A lehullott csapadék azonban talaj, vegetáció és a tárolásra alkalmas víztestek hiánya miatt viszonylag gyorsan lefolyik, így az urbanizáció a városi szárazság jelenségét is előidézheti. 

A térképek a Portfólió oldalán tekinthetőek meg.

Forrás: portfolio.hu
Címlapkép: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kapanyél
Már idén is kritikus! Az őshonos gyümölcsök virágzásakor fagy, ami meg véletlenül túléli, eső hiányában nem tudja kinevelni a termést, vagy egyszerűen elveri a jég! :(
Gazella
Elmentek a heringbe... már mostkritikán felüli az extrém magas hőmérséklet!! Pláne hogy manipulálják az időjárást.
Szalay Miklós
Egy tömör összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésről:

egyvilag.hu/temakep/078.shtml

Beleértve a fő okokat, és hogy mit kellene tenni.
simmering73
Két jégkorszak közötti felmelegedésben (interglaciális) van a Föld. A csúcs a sarkokon elolvadó jégtakaró lesz. Ezután jön a következő jégkorszak. Ezek az események függetlenek az ember jelenlététől és ciklikusan bekövetkeznek. Igaz, az itt kommentelők velem együtt ezt nem érik meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.