Az igazolványhoz kötött beléptetés júniusban jelentősen visszavetette a fürdővendégek számát, de júliusban már a 2019-es látogatószámnál is többen voltak a strandokon – írja az Index.hu.


A védettségi igazolvány komoly bevételkiesést jelentett a fürdőknekFotó: MTI/Balogh Zoltán

Noha a hazai strandszezon kifejezetten rosszul indult a hazai épített fürdők számára, mostanra úgy vélik az ágazat szereplői, hogy ha marad a jó idő a következő egy hónapban, és a várható negyedik járványhullám is csak ezt követően érkezik meg, akkor kifejezetten jó nyári szezont zárhatnak majd

- mondta az Index megkeresésére Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Komoly bevételkiesést jelentett ugyanis számukra, hogy az idei első négy havi kötelező zárva-tartást követően csak a védettségi plasztikkártyával rendelkező vendégeket fogadhatták egészen júliusig, amikor is az 5,5 millió beoltotthoz kötött járványvédelmi könnyítések e nélkül is lehetővé tették a strandolást. A szövetség belső körképe szerint

akadt olyan fürdő Magyarországon, amelynek mintegy 60 százalékkal kevesebb vendége volt júniusban, mint 2019-ben.

A főtitkár megjegyezte:

Elsősorban a kisebb vidéki fürdők forgalmát érintette negatívan a kártyával kapcsolatos előírás, mivel a főváros környékén, illetve a nagyobb városokban magasabb volt az oltási hajlandóság is, mint a kisebb településeken

A strandolni vágyó oltatlanoknak ugyanis vonzó alternatívát jelentettek a természetes vizek partjain létesített strandok, amelyekre nem vonatkozott az előírás. Az oltási rend változásai miatt pedig az is gyakorta okozott e szempontból problémát, hogy ha egy család akár csak egy tagja is nem kapta meg a szezonkezdetre a védettségi igazolványát, akkor inkább az egész család ott strandolt, ahol ez nem volt feltétel.

Az sem könnyítette meg a fürdők helyzetét, hogy a laikus látogatók többsége nem tudta, hogy a jogszabályban szereplő nyitott strand kifejezés alapvetően a szabadvízi strandokra vonatkozott, nem pedig az épített fürdők, strandok szabad ég alatti medencéire.

A védettségi kártya meglétét ellenőrző pluszmunkatársak, illetve a kártya meglétéhez kötött látogatás miatti felháborodás, vendégpanasz kezelés ugyancsak sok helyütt okozott pluszköltségeket az egyébként is forráshiányos és sokszor a túlélésért küzdő szektorban. 

Júliusban azonban a védettségi kártyához kötött fürdőlátogatási szabály megszűnését követően látványosan emelkedni kezdett mindenütt a látogatók száma és kismértékben, két százalékkal meg is haladta a 2019 azonos havi forgalmat

- mondta az Indexnek Balogh Zoltán. Ezzel arányosan a jegybevétel is növekedésnek indult:

amíg 2021 júniusában mindössze a 2019-es árbevétel 60 százaléka volt, júliusban már 10 százalékkal meg is haladta a két évvel ezelőttit.

A pandémia lassan másfél éve tart Magyarországon, ami alaposan megviselte a hazai fürdőket. Tavaly összességében a 2019 évi látogatószám 45 százalékának megfelelő vendég kereste fel a fürdőket, strandokat, és elsősorban a turisták, illetve a belföldi nyugdíjas korosztály maradt távol óvatosságból. Árbevételben ez utóbbi azzal járt, hogy a fürdőszolgáltatásokból származó összeg mindössze 54 százaléka volt a 2019 évinek. 

Forrás: Index.hu
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.