Hőségriasztást adott ki a következő napokban várható tartós hőség miatt szombattól az ország egész területére Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Müller Cecília kiadta a riasztást – elképesztő mi tart az ország felé
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken az MTI-hez eljuttatott közös közleménye szerint a tisztifőorvos szombaton 0 órától hétfő éjfélig rendelte el a másodfokú intézkedést.

Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot.

Müller Cecília idén hatodik alkalommal rendelt el valamilyen fokozatú intézkedést a hőség miatt; hőségriadót vagy -riasztást.

Kiemelték,

hogy a hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Akik szabadságukat vízparton töltik, azoknak azt ajánlják, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennek, semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, és ismét hangsúlyozták, hogy ne hagyják a gyerekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Ha bárki napon álló autóban hagyott gyereket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

- írták.

Mint megjegyezték:

ajánlatos több órán át légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem honlapján.

Az NNK és az OKF közös közleményében kitértek arra is, hogy a hőséget követően jellemzően viharral érkezik az enyhébb időjárás.

Érdemes figyelemmel kísérni a meteorológiai szolgálat és a nagyobb tavaknál működő viharjelzőrendszer riasztásait. Ha a tavi viharjelzőlámpák percenként 45-öt villannak, csak a parttól ötszáz méterig szabad vízbe menni, ha 90-szer, akkor ki kell jönni a vízből. Villámlás esetén a fákat, vizet és vízpartot, magas tereptárgyakat kerülni kell, otthon pedig érdemes kihúzni az elektromos eszközök csatlakozóját a konnektorból

- fejtették ki, hozzátéve: felhőszakadás esetén mindenki kerülje el a hömpölygő vízfolyásokat, felgyülemlett állóvizeket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban tovább fokozódik a hőség, hétfőn többfelé a leghidegebb órákban is 20 fok feletti értétékeket mérhetnek, délután pedig akár 37 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. A jelenlegi prognózis szerint kedden érkezik egy hidegfront, amelynek hatására mérséklődik a hőség.

Forrás: MTI
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Mi bajunk lehet még,. a ceci már itt van ...és vaksin belehunyorog a nagy semmibe, hogy arcot adjon ennek a bandának ...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
Mi az elképesztő? Hiszen junius 15 óta gyakorlatilag jőség van az ország Dunától keletre eső felén- 25-és gyakran 27/29 fokoos napi középhőmérséklettel. Most meg három napon keresztül ez lesz a Dunán-túlon is, ezért az elképesztő??Az emlitett dátum óta, a dél-keleti végekre és az ország középső részére - főleg Bács-Kiskunra ki lehetett volna adni az állandó másodfokú hőségriasztást.
134.bátor
Fasz köze van hozzá!!! Majd a meteorológusok kiadják,ha aktuális! A saját dolgát sem tudta intèzni ez az infatilis,fèleszű öregasszony! De a 6 milliót éltette,meg amit előtte ellopott.
gina
Már meteorológus is a vén nyanya, ez igen, ezért is kitüntetés jár és OV meleg kézfogása
percsi
Hmm, télikabátban "Hőségriasztást" rendel el?
Ezek már semmire nem adnak, milliókat tesznek havonta zsebbe, ebbe nem fér bele egy friss fotó, elég csak a nevet adni, a többit a sameszek elintéznek.
istván irén
@terlasz: hozzá varrnám a bőréhez ne hogy el veszítse

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.