Huszonhat magyar várja Kabulban, hogy elhagyhassa a tálibok kezére került várost. Hétfőn még azt állította a külügy, hogy nincsenek magyar állampolgárok Afganisztánban, a HVG-hu úgy tudja, a magyarokat britek segítik majd kijutni az országból.

A hvg.hu információi szerint

mind a huszonhatan egy magyar érdekeltségű dubaji biztonsági cég alkalmazottai, és a kabuli holland nagykövetség védelmét látták el.

A holland védelmi minisztérium vasárnap jelentette be, hogy a kabuli követség diplomatáit és alkalmazottait kimenekítik Afganisztánból, a menedékjogok kapó afgán tolmácsokkal együtt. A nagykövetséget a kabuli repülőtér közelében lévő, biztonságos helyre költöztették át. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy nincsenek magyar állampolgárok Afganisztánban.

26 magyar Kabulban rekedt, pedig a Külügyminisztérium azt mondta, nincsenek magyarok Afganisztánban

A Maxar Technologies által 2021. augusztus 16-án készített műholdkép feltorlódott járművekről a kabuli nemzetközi repülőtér közelében. Ezen a napon több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil özönlötte el a kifutópályát, az ott lévő amerikai csapatok pedig a levegőbe lőttek a tömeg oszlatására. A kialakult káoszban legalább hét ember életét vesztette. Néhányan azt követően lelték halálukat, hogy lezuhantak egy C-17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgépről, amelynek belekapaszkodtak az oldalába a felszállás előtt. Augusztus 15-én a tálib lázadók harc nélkül behatoltak Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig a főváros teljes területét ellenőrzésük alá vonták. Fotó: MTI/EPA/Maxar Technologies

A 24.hu-nak sikerült telefonon elérnie az egyik magyart, aki a lapnak elmondta: szombat hajnal óta vannak a kabuli repülőtéren. Azt mondta, biztonságban vannak, és úgy tudja, hogy vagy kedden vagy szerdán elrepülnek Afganisztánból. De nem a magyar kormány segítségével, hanem a holland külügy közreműködésével. Beszélt arról is,

meglepve olvasta, hogy a külügy nem tud kint tartózkodó magyarokról, miközben 25 társával már hosszú idő óta kint dolgoznak.

Forrás: hvg.hu, 24.hu

Címlapkép: MTI/EPA/Maxar Technologies

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Namely: ,,Beszélt arról is, meglepve olvasta, hogy a külügy nem tud kint tartózkodó magyarokról, miközben 25 társával már hosszú idő óta kint dolgoznak."
26 magyar egy nagykövetségen, és a külügy nem tud róluk.
Bravó!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@karma1: melyik része nem világos? " mind a huszonhatan egy magyar érdekeltségű dubaji biztonsági cég alkalmazottai, és a kabuli holland nagykövetség védelmét látták el."
Csizmás Kond
...ne nyafogjatok, hozzátok haza ha annyira hiányoznak...
karma1
@Pálinkás Pál: Igazad van, bocs, nem olvastam el az egesz hvg cikket. Nalad a pont!
percsi
A lényeg, hogy 26 honfitársunk nagy bajban van, az jelenleg lényegtelen, hogy dolgozik vagy nyaral, mi otthagytuk a sz.r-ban őket! Azonnal intézkednünk kellett volna, a többi már csak részletkérdés, később lerendezik.
Mindent tudnak rólunk, országon belül is tudják, hol dolgozunk, mikor merre járunk-nyaralunk-hol szállunk meg.
Gép van, ami eltudott volna menni értük, hogy miért nem intézkedtek, azt kellene megtudni. Talán 26 magyar ember nem ér meg pár milliót?
-egy magyar érdekeltségű dubaji biztonsági cég alkalmazottai - én kíváncsi lennék erre a biztonsági cégre, nem lepődnék meg, ha fid. érdekeltségű lenne.
Gazella
@percsi: @karma1: @Csizmás Kond: @Gauntlet: @134.bátor: @Málna: @jesz: @Aki Én: @Nyírfa: www.facebook.com/noszekne.viola/videos/294863102398009/?extid=SEO----
Lepényleső
"Nincsenek magyarok Afganisztánban!",-talán mert nem fydes tagok,s akik nem azok,azok nem is magyarok?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.