A tálibok fognak diktálni a tárgyalóasztal mellett is, de mi is történik jelenleg Afganisztánban? 

"Komoly terrorra készülhetünk!" – Orbánnak még jól jöhet az afgán helyzet
Kép:MTI/AP/Sidiqullah Khan

Joe Biden amerikai elnök még a múlt hét elején is arról beszélt, hogy három hónap áll rendelkezésre. Ehelyett a tálibok három nap alatt elfoglalták az egész országot.

Beleremeg a világ és nagyon hamar Európa is

­– írta hétfő hajnali Facebook posztjában Tarjányi Péter Afganisztán eleste után.

Bár a tálibok bejelentették, hogy senkit nem bántanak, de valójában ez egyértelmű hazugság. A probléma ennél azonban sokkal nagyobb, és okkal vet a jövőre baljós árnyat, hiszen a tálibok immár óriási erőforrások felett rendelkeznek, hozzájutottak az amerikaiak által a kormányerőknek adott teljes hadifelszereléséhez, ami ugyan nem csúcstechnológiát képvisel, de a terrorállam működtetése szempontjából aranybányát jelent.

A tálibok vagy talibán az iszlám radikális változatát képviselő szunnita iszlamista mozgalom és pastu nacionalisták katonai szervezete. 2021-ben a saját becslésük szerint 200 ezer harcosuk volt, most ez a szám a sorozatos átállásokkal fél milli feletti haderőt jelenti.  A tálibok 1996 és 2001 között voltak hatalmon Afganisztánban és nagyjából az ország háromnegyedét uralták, ahol a saría törvény szigorú betartatását alkalmazták. Uralmuknak az USA megszállása vetett véget. A pastuk mind nyelvileg, mind antropológiailag egyértelműen az iráni népekkel mutatnak rokonságot, 

A konfliktussal kapcsolatban röviden és tömören az a legfontosabb, hogy ugyan Afganisztánba már több birodalomnak beletört a bicskája, ám a 2001-es amerikai intervenció teljesen más történelmi korszakban történt meg összehasonlítva a jelenlegi világpolitikai helyzettel. Kína még önmagával volt elfoglalva, és készült arra, hogy a világ vezető állam legyen, Oroszország meg még nyögte a terheket. Most, húsz évvel később a tálibokon vagy az iszlám terroristákon kívül más dolgok is mozgatják a világot. A Kreml Nyugat-ellenes hibrid háborúja, sokkal inkább érződik közelinek, mint Kabul.

Obama elnöksége idején a helyzet már eszkalálódott, de Obama nem tudta eldönteni, mit akar és amikor beleegyezett a katonák küldésébe, azt is bejelentette, meddig lesznek ott a katonák. Így nem volt más dolguk, mint várni, várni, és közben fegyverkezve építeni az eszmét. 

Trump hatalomra lépése elején világossá tette, hogy véget vetne a “végtelen háborúnak”. Majd megegyezett a tálibokkal, hogy a USA kivonja katonáit Afganisztánból. 

Ebből látszik az, hogy a cél nem egy totális háború volt, hanem egy alternatíva keresése.

A legrosszabb maga a pszichés rész: húsz éven keresztül felépült egy olyan utópia, amit a nyugati államok tápláltak, nevezetesen, hogy a táliboknak nem lesz esélyük még egyszer visszatérni Afganisztánba, s ott egy radikális, a sarián alapuló iszlám állam létrehozására.

Az emberek hittek abban, hogy vállalkozhatnak, a lányok iskolába járhatnak, és hogy a kilencven évekre jellemző rémuralom nem fog visszatérni.

Persze az afgán politikai elit belakta és lelakta a Nyugat által pénzelt infrastruktúrát. Hasonlóképpen Nyugat által finanszírozott afgán hadseregben való elhelyezkedés is jó lehetőség volt az elmúlt húsz évben, afgán körülmények között, a személyes anyagi jólét biztosításához.

A mostani afganisztáni kivonulás az ára Biden győzelmének.

Az afganisztáni kormány bukásra van ítélve, ez már télen egyértelmű volt, ám ez kintről nem volt látszott ennyire biztosnak, a nyugati közvéleményen kívül viszont ezt a talibán harcosok és maga a helyi afgán kormány tudta.

Nincs ugyanis harmadik út. Azt választottuk, hogy becsukjuk a szemünk, és lelkiismeretünkkel elszámolunk.

Ne tápláljunk illúziókat:

azok az afgán civilek és katonák akik megpróbáltak nyugati módon élni és működtetni egy társadalmat kis túlzással de halálra vannak ítélve. Az afgán gyerekek tanítása abbamarad, az afgán nők újra rabszolgasorba süllyednek.

Abban egyetértés van a nyugati sajtóban, hogy, az Iszlám Állam 2. létrejön, bár nem Irakban, hanem Afganisztánban. És őket máris erősíti az a több száz, a többi között az al-Kaidához köthető, börtönben fogva tartott radikális, aki hétfő hajnalra kiszabadult, pluszban ott vannak az amerikaiak által kiképzett katonák is.

Eddig szerencsénk volt, hogy az iszlám állam terrorszervezetének nem volt légiereje, de a táliboknak az afgán kormányerő kapitulációjával lett katonai légicsapás-mérő ereje, hadianyaga, repülőgépei

- nyilatkozta Tarjányi Péter.

Az emberek nem akarnak ezer évvel korábbi dogmák szerint élni. De nem tudják elhagyni az országot. Az összeomlás azért hihetetlen, mert három napja még éltek a légifolyosók, a határok átjárhatók voltak, ma hajnalra átvették az egész határellenőrzést. 

Ugyanakkor komoly terrorra készülhetünk! Afganisztán a melegágya lesz az iszlám terroristáknak, akiknek a célkeresztjében a nyugati, keresztény civilizáció áll...

- tette hozzá a Hírklikknek adott interjújában.

Az, hogy nyugati társadalmaink többsége újra egyetértsen egy “végtelen háború” támogatásában és Afganisztánba küldjék a katonáikat, és anyagilag támogassák a "békét" már nem lehetne meglépni, más a helyzet ugyanis, mint 20 évvel ezelőtt. A békésnek tartott kilencvenes években átélhettünk egy srebrenicai vagy ruandai népírtát. De akkor a világpolitikát még konkurencia nélkül uralta az Egyesült Államok. Ha az uralkodót megtámadják, mint az 2001 szeptember 11-én is történt, akkor nem meglepő az, hogy az afganisztáni beavatkozást széles körben támogatta a nyugati közvélemény.

Azonban, a magyar kormány még hasznot húzhat ebből, hiszen előállhat az a helyzet, hogy Orbán Viktornak ismét a kezére játszik egy menekülthullám.  Az, hogy a jövő tavaszi országgyűlési választások előtt ismét lehet majd riogatni a menekültekkel már látszik, ahogy ez látszott 2018-ban is. 

Címlapkép:MTI/AP/Sidiqullah Khan

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kakambuki
"Eddig szerencsénk volt, hogy az iszlám állam terrorszervezetének nem volt légi ereje, de a táliboknak az afgán kormányerő kapitulációjával lett katonai légicsapás-mérő ereje, hadianyaga, repülőgépei
- nyilatkozta Tarjányi Péter." Elhiszem. Még azt is hogy például a modern repülőeszközökhöz képzett pilótáik vannak. Csak azt nem tudom még hogy honnan. Ja és ha az afgán katonáknál még a fegyverük hat jegyű sorozatszámának bemagolása is gondot jelent, akkor a tálibok miért, mitől lennének képzettebbek illetve kik fogják kiképezni őket?
kakambuki
@gina: Így beszél egy abszolút felsőbbrendű feddhetetlen és megfellebbezhetetlen személy másokról Megazanyádkínjáttekreténjószág!
kissé felnőttem
@durbincs: zseni te sem vagy csak provokátor fejetlen senki mennél már a bányádba vagy ott büdös a meló itt ingyen csesztetsz másokat? unalmas vagy és silány szókincsed max orbáni.
fűre lépni szabad
A terrorbolygó ("zs" kategóriás ipari hulladék primitív geciknek, akik szerint Steven Seagal a Jézus)
kereső
@kakambuki: "Elhiszem. Még azt is hogy például a modern repülőeszközökhöz képzett pilótáik vannak. Csak azt nem tudom még hogy honnan. Ja és ha az afgán katonáknál még a fegyverük hat jegyű sorozatszámának bemagolása is gondot jelent, akkor a tálibok miért, mitől lennének képzettebbek illetve kik fogják kiképezni őket?"...egyszerű a válasz. Ott vannak az USA által kiképzett pilóták- akár repülni, akár tanitani tudnak. A fegyverekhez meg majd mennek az orosz "tanácsadók".
balos
@kereső: Megsúúgóm,hogy a kina ujabb vírussal kötőtt egyezséget,amit úgy hívnak,hogy gali-bán!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.