Az EU-tagállamoknak növelniük kellene betelepítési kvótájukat. Az instabil afganisztáni helyzet valószínűleg a migrációs nyomás növekedéséhez vezet, ezért minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülnünk – írta Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos, az EU-tagországok belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozása után kiadott sajtóközleményében.

Az uniós biztos felszólította az uniós tagállamokat, hogy kínáljanak több legális bevándorlási lehetőséget
Afganisztánból kimenekített indiai diplomaták és civilek 120 fős csoportja érkezik az Újdelhitől 900 km-re délnyugatra lévő dzsamnagari légibázisra 2021. augusztus 18-án. Három nappal korábban a szélsőséges iszlamista tálib tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket.
Fotó: MTI/EPA/A Dzsamnagari Információs Iroda

A biztos hangsúlyozta:

nem szabad megvárni, amíg a menekültek megérkeznek az Európai Unió külső határaihoz, meg kell akadályozni, hogy az embercsempészek által működtetett nem biztonságos és ellenőrizetlen útvonalakon keresztül elinduljanak Európa felé.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a közvetlen veszélyben lévő embereket – az afgán újságírókat, a civil szervezetek dolgozóit, különösen a nőket – nem lehet sorsukra hagyni.

Támogatnunk kell a lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereket a nemzetközi szervezetekkel, és segítenünk kell nekik visszatérni otthonaikba, amint a körülmények lehetővé teszik ezt

- húzta alá.

Johansson felszólította az uniós tagállamokat hogy "növeljék betelepítési kvótájukat és kínáljanak több legális bevándorlási lehetőséget" azok számára, akik nemzetközi védelemre szorulnak, különös tekintettel a nőkre és a fiatal lányokra. "Ez tükrözné az új migrációs és menekültügyi paktumban meghatározott átfogó és kiegyensúlyozott migrációs megközelítésünket"

- tette hozzá.

A biztos rámutatott arra is, hogy afgán állampolgárok jelentős része már az elmúlt években a szomszédos országokba menekült, ezért a befogadó közösségek segítésére az EU 250 millió euró összegű támogatást nyújtott. A támogatást a helyzet alakulásával párhuzamosan fokoznunk kell-hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság statisztikái szerint Afganisztánban több mint 3 millióan kényszerültek lakhelyük elhagyására az elmúlt két esztendőben. Legtöbben a vidéki területekről menekültek a fővárosba, Kabulba, 80 százalékuk nő és gyermek.

Forrás: MTI
Címlapkép: MTI/EPA/A Dzsamnagari Információs Iroda

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyar1
@Namely: Hálátlan ember lehetsz, neked nem segítenék az biztos.
magyar1
@Namely: Felfoghatjuk úgy is, hogy jobb életet szerettek volna a népüknek mint a régi primitív, kegyetlen sariát.
ómió
Iszlamizáljatok csak ti, ott Brüsszelben! Egy kis saria igencsak rátok férne!
Namely
@magyar1: igen, felfoghatjuk így is, csak vigyázni kell, hogy amit akarunk, az vajon mennyire cseng össze a többség akaratával. Mert ha van egy ötletünk, ami nagyon nem passzol a népakarathoz, és felmászunk egy intervenciós hadsereg segítségével a nép nyakára, akkor olyanok vagyunk, mint Szálasi Ferenc és amikor az intervenicósokat elzavarja valami, akkor nagyon megüthetjük a bokánkat és a nyakunkra kerülhet a kötél.
Az, amit TE és a nyugatiak jobbnak láttok, mint a sharia, az onnan nézve nem is biztos, hogy jobb, sőt, még csak valós, legitim alternatívát sem képes nyújtani (gondold el, hogy igen sokan vannak Nyugaton, akik pl Londonban is csadorban járnak, tehát nekik sem alternatíva a nyugati életmód, hát még egy pastunak, aki a pastunvali szerint élt az intervencióig).
Ezt kellene végre felfognotok:
lehet, hogy ti úgy gondoljátok, hogy milyen jó a demokrácia, az emberi jogok, stb, de nem biztos, hogy ezt gondolja minden nép a Földön.
NEM kell mindenkinek lgbtq, meg nőjogok, meg demokrácia, meg emberi jogok, stb, mert ő akkor érzi jól magát több ezer éve, ha elvághatja a szomszéd hazara család minden tagjának torkát, mert annak a fia ránézett a lányára.
Ehhez nekünk semmi közünk.
Inkább azzal kellen foglalkoznunk, hogy pl Franciaországban csilkómetszést alkalmaznak fiatal lányokon (pedig ott elvileg tilos), hogy itt fiatal, 11-13 éves cigánylányokat adnak el uzsorások nyugatra, stb. Van itt tennivaló bőven, nem kell más kontinensre átfáradni.
magyar1
@Namely: Valójában egyetértünk, csak azzal a kivétellel, hogy ha valaki segíti idegen földön megvédeni a seggem, ha már odaküldte, akkor annak én is segítek ha szarban van. Ennyi kivétellel én is így gondolom a többit.
Nem biztos, hogy jobb a pride felvonulás mint a burka viselete.
Namely
@magyar1: végre egy értelmes ember itt, akivel lehet eszmecserét folytatni. :) ajánlom neked is olvasásra az "Obama háborúja" című 3 részes cikksorozatot. A régi, még minőségi indexen jelent meg régebben, hihetelen jó.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.