Mindenki tagadja, mégis tele a Balaton vize emberi vizelettel. Ez nem csak taszító, de egészségügyileg sem túl szerencsés, ugyanis a víz foszforterhelése algásodáshoz vezet, ami a különböző betegségek melegágya. A Balatoni Szövetség szerint a megoldás az lenne, ha több ingyenes toalett állnak rendelkezésre a strandolók számára.

A MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoport tagja, Istvánovics Vera felhívta a figyelmet arra, hogy egy átlagos felnőtt napi másfél liter vizeletet ürít, ezzel pedig egy gramm foszfor kerülhet a vízbe. A Balatonra érkező vendégek számából kiindulva, úgy számolnak, hogy évente 1,2 tonna foszfor kerül a Balatonba – írja a Blikk.hu

A szakértő figyelmeztet: baktériumokat, vírusokat és speciális nemi betegségeket is tartalmazhat a Balaton vize

Fotó: MTI/Varga György

Az Index megkérdezett egy szakembert, aki elmondta, hogy önmagával a vizelettel nem lenne akkora probléma, amennyiben az steril, hiszen 95 százalékban a vizelet nem más, mint víz.

"Probléma csak akkor van, ha a vizelet fertőzött, ez esetben az ártalmatlan szerves és szervetlen anyagok mellett baktériumokat, vírusokat, speciális nemi betegségeket is tartalmazhat, gondoljunk itt a klamídiára, az ureaplasmára, vagy a gonorreára, közismertebb nevén kankóra, tripperre. Jó hír viszont, hogy a nemi betegségeket nem lehet vízben elkapni, azok csak szexuális úton képesek terjedni"

– mondta Fábián Károly urológus.

"Bőrgyulladás, szemfertőzés, hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, tüdőgyulladás, húgycsőfájdalom, hüvelyi fertőzés, veseelégtelenség is megjelenhet, mint tünet. Régebben, amikor a melegebb élővizeket kevésbé ellenőrizték, nem egyszer előfordult, hogy a nyár második felére megszaporodtak az ilyen típusú problémákkal küzdő páciensek. A nagyobb kontrollnak köszönhetően mára ez sokat javult, de a túl sok vizelet ismét negatív folyamatokat indíthat el, ami a balatoni élővilágra is komoly veszélyt jelenthet"

– mondta a szakorvos.

Forrás: Blikk.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
@Gazella: Emlékszem, anno miniszterek ittak belőle kamera előtt - mutatta a Híradó -, hogy bizonyítsák, mennyire tiszta a víz!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
percsi
@Pegero: Nem szabadna körbe betonozni, nem tud tisztulni.
Sajnos minden tavunk ki lesz herélve, már elkezdődött a felvásárlás, és a körbe betonozás.
Riogatnak, hogy fertőző, majd kitiltanak bennünket. A Nép közelébe sem mehet majd!
Giovanni Alba
@Pegero: ma, 19:48
Most vagy nem értetted meg amit olvastál, vagy szándékosan mellébeszélsz.
Azt vállalták, hogy a part továbbra is elérhető lesz a pórnépnek is, ellenben ködösítenek. Építési területet mondanak, meg életveszélyt, közben a kiváltságosok ott lubickolnak. Ott vannak a fényképek is, ne süketelj. A kormányzati sikerpropaganda meg nem érdekel
Giovanni Alba
@Pegero: ma, 21:47
Szóval nem érted, vagy pedig szándékosan félrebeszélsz.
Az Appeninn Nyrt. válasza alapján a Balaland Residence képen látható vendégei egy építési területen strandolnak, miközben ugyanezt nem tehetik meg a külső érdeklődők. A kör alakú sétány kialakítása talán azt is jelzi, hogy annak keleti részét most elzáró kerítést sem gondolják hosszú távon komolynak.
Ha igaz, az Appeninn Nyrt. által írt szöveg az egész telekre vonatkozó korlátozással, akkor a probléma még a fentinél is nagyobb, mivel a teljes projekt, a még épülő és a már megépült részekkel együtt egyetlen helyrajzi számon van
Ha valós az Appeninn Nyrt.állítása, akkor hogyan kaphatott használatbavételi engedélyt a Balaland Residence, hogyan fogadhat vendégeket, hogyan hirdetheti magát működő szálláshelyként?! De van további gond is. Mivel a várható vendégszám alapján egy ilyen helyen kötelezően ki kell jelöltetni a fürdőhelyet a hatósággal, kérdés, hogy az ÁNTSZ hogyan adhatott strandkijelöléshez hozzájárulást egy olyan partszakaszra, ami a tulajdonosok nyilatkozata szerint pillanatnyilag teljes egészében építési területnek minősül?!
Itt abbahagyom, mert értelmetlen dolog olyannal vitatkozni, aki nem is akarja látni a dolgokat.
A Balaland luxustelep több egységből áll össze, ha elkészül. A Balaland Residence a leírás szerint 112 luxus apartmannal balatoni panorámával, saját stranddal már elkészült, és vendégeket fogad. 2020 tavaszi átadással tervezték a Balaland Family Hotel and Resort 109 szobás családbarát hotelt 5 családi villával, étteremmel, “felnőtt panoráma wellnesszel“. Ezt a luxust keresőknek még várni kell kicsit. A tavaly őszi nyilatkozatok szerint 2022-ben készül el a Balaland Familypark, a mintegy 10.000 m2-es, egész éves nyitvatartású családi élménypark gyermek wellnesszel.
Próbáld meg ezt a szöveget értelmezni, ha már felfigyeltél a luxuskeresők és a nélkülözés összefüggésére.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.