Országszerte ünnepségeket, kenyérszentelést, tűzijátékot tartanak ma, az államalapítás ünnepén, Szent István napja alkalmából.

Orbánék hagyományteremtő céllal az Andrássy úton felvonulást rendeznek

Fotó: pixabay.com

A fővárosban folytatódik a több napon át tartó Szent István-napi fesztivál: a zászlófelvonás és a honvédtisztek avatása után tartják a légi parádét, délután lesz a Szent Jobb-körmenet, este pedig "Európa legnagyobb tűzijátéka" zárja a napot. Emellett a Várkert Bazárnál és a budai Várban a Magyar Ízek Utcája és a Mesterségek Ünnepe, továbbá számos színes program várja az érdeklődőket. A főváros több pontján koncertek is lesznek.

A Parlament előtti Kossuth Lajos téren 8 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Az ünnepség után a Parlament előtti Duna-szakaszon légi parádét tart a Magyar Honvédség.

Délután hagyományteremtő céllal az Andrássy úton felvonulást is rendeznek.

A nap folyamán átadják a Szent István-rendet, majd a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket, délután pedig a szokásokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet.

A 20-i ünnepi programokat este

"Európa legnagyobb tűzijátékával"

zárják a fővárosban. Ennek megtekintésére a fogyatékossággal élők számára a Kossuth Lajos téren az Andrássy Gyula-lovasszobor és a Parlament közötti területet biztosítják.

Emellett országszerte sok településen tartanak ünnepi megemlékezéseket, szentmisét, kenyérünnepet Szent István napja alkalmából. Debrecenben idén is a hagyományos virágkarnevállal ünnepelnek. Szolnokon is lesz légi parádé, továbbá tűzijáték, harcászati bemutató és tiszai hajós, fáklyás felvonulás.

Az ünnep biztonságos lebonyolításáért idén is az operatív törzs felel. A törzs vezetője, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban elmondta: az augusztus 20-i rendezvények mentesülnek a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások alól.

A szervezők felhívták a figyelmet: a Szent István-napi rendezvényekhez és a tűzijátékhoz kapcsolódóan Budapesten több helyen lehet megváltozott forgalmi rendre lehet számítani, ezzel kapcsolatban további információk a police.hu, a BKK-oldalakon, valamint a BKK Futár alkalmazásban olvashatók. A programokkal kapcsolatban további információk találhatók a szentistvannap2021.hu oldalon.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is.

Az 1990-es első szabad választások után megalakult Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek – március 15., augusztus 20., október 23. – közül Szent István napját nyilvánította hivatalos állami ünneppé. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is nemzeti ünnepként, Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.

Forrás:: MTI

Fotó: pixabay.com

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Rózaszin/lila?? turulmadárral? Micsoda giccs egyrészt, másrészt meg orbitális baromság, hiszen szt.István éppen a "turulmadár" ellenében vitte túzzel-vassal Európába az országot, a turul madár ellenében terjesztette a katolocizmust.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
@sgl: Meddig tehetik??
Rossz hirem van: sokaig. Nezd meg Afganisztan példáját. 20 evig voltak ott az amcsik, segitettek tamogattak oket, es mi lett a vege? Egyetlen puskaloves nelkul atadtak a hatalmat a taliboknak, akik mar hozza is kezdtek a lakossag, foleg a nok, moresre tanitasahoz.
Ha a nepben nincs meg az akarat egy jobb irant, akkor semmilyen kulso ero nem fog tudni segiteni. Es attol tartok nalunk is ez lesz. O1G tokeletesen lebutitotta a tarsadalmat, ket reszre szakitotta es egymas ellen forditotta oket. Aki tehette mar elment az orszagbol (szerencsere meg nem kell ugy menekulnunk, mint az Afganoknak, de meg eljohet ez az ido is). Aki maradt meg tehetetlen. Az ellenzek keptelen megerosodni, nem tudjak a bizonytalanokat a maguk oldaara allitani. Ez igy keves lesz jövőre, mert csak nagyaranyu gyozelemmel lehet a rendszert visszallitani.
Amig az emberek 80-90% nem erzi tenylegesen a boren az orban-rendszer buneit, addig itt nem fog tudni megvaltozni semmi. Ahhoz pedig sajnos a mostaninal is meg rosszabbnak kell lennie, ami be is fog kovetkezni ha orban ujra nyer jövőre.
csipetke
Reméljük,hogy orbánnak már nem lesz ideje bármiféle hagyományt teremteni semmilyen felvonulással. Különben meg a Szent.Jobb körmenet is felvonulás,ami már elég régóta hagyomány...Vagy orbáné külön-felvonulás lesz a pereputtynak,és a birkáknak?
ómió
Miért? Talán bolsi "hagyományokat" kéne "ápolni"?
lusta
@Yoda69: Az emberek 80-90% érzi ténylegesen a bőren a Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk bűneit, de a valós propaganda, miután nem jutnak más forrásból hírekhez, megmutatja nekik, kik ennek a helyzetnek az okai, igaz jobb nem lesz nekik, de már lehet kit gyűlölni és miután megmatatták nekik, hogy kik az ő védelmezőjük, rá fognak szavazni.
kereső
Rózaszin/lila?? turulmadárral? Micsoda giccs egyrészt, másrészt meg orbitális baromság, hiszen szt.István éppen a "turulmadár" ellenében vitte túzzel-vassal Európába az országot, a turul madár ellenében terjesztette a katolocizmust.
justhpeter
Nem kell több hagyomány a NER-től, hiszen az eddigieket is mi fizettük. Már nincs olyan "nemzeti ünnep" amit ne züllesztettek volna le a NER szintjére. Arra pedig mára már a bányászbéka is lenéz.
Nessy
Ma már a nemzeti ünnepeinkből látványosságot, politikai propagandaműsort csináltak, sok milliárdért. Már évek óta nem a valós eseményekről beszélnek az ünnepek kapcsán, hanem általuk kialakított mítoszról.
Nem ártana ha elolvasnák Szent István Imre herceghez írt Intelmeit is.
Yoda69
@lusta: Hat akkor tenyleg nagyon elhulyult nép lettünk, ha 80+% mar a boren érzi a nyomort és nem tesz ellene, sőt felül a hazug propagandanak.
peterkelemen
A régi államalapítást vagy az új covid-állam megalapítását ünneplik Orbán Viktorék augusztus 20-án több mint 7 milliárd forintért? – különös ünnepség, ahol az állítólagos járvány „kormányzati felmentést” kapott a buli idejére

Teljes az ellentmondás a magyarországi augusztus 20-ai kormányünnepséggel kapcsolatban. Míg a fősodratú kormánymédia a primitívség és a szánalmas, tudománytalan hazudozás csúcsait döntögeti, hogy az úgynevezett „delta” variánssal pánikba majd a vakcina központokba kergessék a lakosságot, addig Orbán Viktor miniszterelnök és csapata soha nem látott nagy bulira készül. Állítólag az egykori magyar államalapítás emlékezetére, de ahogy figyeljük a járvány-menti rongyrázást, egészen úgy tűnik, Orbán és mozgatói egy teljesen új államalapítást, a covid terrorizmus államalapítását ünneplik.


„Többnapos, országos dínom-dánom várható augusztus 20. körül – elsőre úgy tűnhet, hogy sokszorosan bepótolná a kormány a tavaly a járvány miatt elmaradt nemzeti ünnepet, csakhogy már 2020-ra is ilyet terveztek, és ezt hivatalosan csak áttolták 2021-re. A Szent István Napokra keresztelt monstre állami fesztiválon mindent felvonultatnak a sörtől és Ákostól a katonai légiparádén át a tűzijátékig. A rongyrázásnak persze ára van: a rendezvénysorozatra nettó 5,5 és 7,9 milliárd forint közötti összeget költenek el…Különösen idén érhető tetten az igyekezet a szórakozni vágyó hazai és a várt külföldi közönség lenyűgözésére. A rendezők mindent felülmúló programkínálattal készülnek, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pedig ettől reméli a turizmus felélénkülését. A siker érdekében a járványügyi védintézkedések alól kormányzati felmentést kapott vásári búcsú jellegű esztrádműsorban a legkülönfélébb témájú és színvonalú események váltják majd egymást augusztus 19-től augusztus 22-ig.”– írja a HVG.

Teljesen logikátlan, abszolút egymásnak ellentmondó, ami az augusztus 20-ai ünnepségek kapcsán zajlik éppen. A magyar kormány fizetett, udvari doktorai, covid-sarlatánjai...
Nyírfa
" az augusztus 20-i rendezvények mentesülnek a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások alól. "

Miért is?
Nyírfa
@sgl: 9.54

Már bocs', de amilyen a nép, olyanok a politikusai, megadva a mindenkori tiszteletet a ritka kivételnek.
namihami
""Új Békemenet""
A különbség annyi, hogy most az állami pénzt nem dugják ""adomány"" név mögé.
Ez is-az is közpénz, csak itt már tagadni se akarják.
Nessy
Vizuális tipus lévén, elképzelem Orbánt és a híveit, díszmagyarban, karddal az oldalukon. Esetleg Orbán egy fehér lovon ülne?
tudode
Röhej ez az un. "hagyományteremtés", ahhoz képes, hogy
.
---- A NER főutcája lett az Andrássy út 24.hu
www.youtube.com/watch?v=eJ_ZAb4a4dI
--------------------------
.
Remélhetőleg ebből nem lesz "hagyomány" azok után miután elkotródnak onnnan ahonnan gyüttek, láttak, legyőzték az egész országot a sunyi félművelt, kaparjkurta kódis parasztok!
rokker33
Hány milliárd forintba fog ez nektek kerülni?Az adótokat a levegőbe lövik inkább, ebből a pénzből minden szegény családnak adnának friss kenyeret meg élelmiszert.Ez a tűzijáték csak milliárdokba kerül és semmi haszna...
Néro
Ismerkednek a fijjug a lámpaoszlopokkal?
A törp nézzen ki magának egy jó vaskosat.
Egyébként ti nem teremtsetek hagyományt tegyétek vissza amit 11 év alatt elloptatok és takarodjatok a picsába.
csipetke
@Nessy: 10:33 Orbánnak elég egy tesco-gazdaságos póni is,arról se érne le a lába...:)
csipetke
@peterkelemen: 13:32 Pedig mi sajnos pont azt tesszük,mint a videóban a zsidók. De azért én azt gondolom,hogy jövőre,ha sikerül megszabadulni az orbán-bandától, rendbe jönnek a dolgok lassan.De ha orbán marad,nagyon sokan el fognak menni az országból,mert akkor már világos lesz,hogy menthetetlen az ország,elfoglalta a maffia
Edmond Dantes
Európa legnagyobb tűzijátéka lesz,írják.Miért,hol a fenében lesz még ma tűzijáték,hogy össze tudjuk hasonlítani,ráadásul előre!!! Ez pont olyan,mint hogy valamikor a SZU-ban élt a világ legnagyobb törpéje,és még a szovjet szifilisz is a leghatalmasabb volt a világon mert legyőzhetetlennek hirdették..Teljes elhülyülés ez a tömény Orbán giccs.
gina
Mocskos gazemberek, jól szórakozik ez az elmebeteg kormány a nép pénzén, undoritó férgek !!!
gina
@ómió: Te elmebeteg hivő, minden jobb mint ez a tolvaj ,hazug, mocskos kormány, aki kiszivja a nép vérét immár 11 éve...
Nessy
Látva a csodás," hagyományteremtő felvonulást" inkább feledhető ez a tömény, már giccsnek sem nevezhető valami. Akárki találta ki, vagy részeg volt, vagy ab start zakkant. Inkább közvetítették volna a virágkarnevált Debrecenből!
Lepényleső
...akkor ugye világos mindenki előtt a jövő évi "választások" eredménye?
(Egyéb zsírozás már nem is kell ide?)
ómió
@gina: Te, mint bolsevik szarkupac és latrinabúvár, szíveskedj már alámerülni! Mindjárt kevesebb lesz itt a hazugság- és aljasságszennyezés!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.