Éjjel az északi megyékben és a Dunántúlon lehetnek zivatarok, melyeket erős szél kísérhet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap a fátyol- és gomolyfelhők mellett több órára kisüt a nap, elvétve alakulhat ki zápor, egy-egy zivatar, nagyobb eséllyel az északnyugati határvidéken. Késő délutántól az északnyugati határvidéken, Sopron környékén labilizálódik a légkör és esetleg nyugat felől már elérheti a térséget zivataros csapadékgóc. Késő este északnyugat felől hidegfront érkezik. A Kisalföldön, Alpokalján az eső, zápor mellett zivatarok is előfordulhatnak, néhol a szél is viharossá (~60-70 km/h) fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között várható. Késő estére 18, 25 fok közé hűl le a levegő.

Délután érkezik a hidegfront, zivatarokat hozhat

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A zivatarveszély miatt a meteorológiai szolgálat Győr-Moson-Sopron és Vas megyékre adott ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést.

Vasárnap éjjel északnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, valamivel kevesebb felhő délkeleten lehet. Az éjjel folyamán a front fokozatosan a középső országrész fölé helyeződik. A Dunántúlon, illetve az északi megyékben többfelé lehet eső, zápor, helyenként zivatar, másutt kicsi a csapadék esélye. A szél nagy területen északnyugati fordul, megerősödik, olykor viharossá fokozódik, a keleti, délkeleti területeken még főként délies lesz a légmozgás. A késő esti 18, 25 fokról hajnalra 10, 18 fok közé csökken a hőmérséklet.

Hétfőn a hidegfront változó vastagságú, hol zárt, hol szakadozott felhőzete vonul át az ország felett északnyugatról délkelet felé. Reggel, délelőtt délen és keleten, a délután második felében északnyugaton, nyugaton süthet több órát a nap. Reggel, délelőtt a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében várható záporeső, helyenként zivatar, délután, este a csapadéksáv délkelet, kelet felé húzódik át. Megélénkül, több helyen megerősödik az északnyugati, északi szél. Zivatarok környezetében a szél viharossá is fokozódhat. A Tiszántúlon 26 és 33 fok között valószínű. Délkeleten lesz napközben a legmelegebb.

Forrás: mti.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.