Egyelőre nem látszik semmilyen mozgás a kínai Fudan Egyetem budapesti campusának előkészítése körül, a kiszemelt területen még egy kapavágás sem történt. Egyelőre csak egy homályos célú cég mozgolódik, de ők sem nagyon.

Nem halad a Fudan kínai egyetem budapesti kampuszának előkészítése a tervek ellenére – olvasható a hvg.hu cikkében. A lap szerint hiába írt már elő feladatokat magának a kormány – miután június 15-én elfogadtak egy törvényt a beruházásról – , az elmúlt időszakban nem történt előrelépés az ügyben. A kiszemelt helyszínen, a Diákváros területén egy kapavágás sem történt egyelőre.

Leállt kormány a Fudan kínai egyetem fővárosi campusával?

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Budapest Diákváros – Nagyvásártelep és környezete nemzetközi építészeti tervpályázat eredményhirdetésén Budapesten, a Nagyvásártelepen 2021. április 27-én. A déli városkapu komplex fejlesztése alkalmas lesz a diákváros és a Fudan Egyetem befogadására is, vagyis az újonnan létesülő felsőoktatási intézmény nem vesz el területet a diákvárostól – jelentette ki Palkovics László.

Fotó, címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

A cikk szerint ennek nem az az oka, hogy a beruházás miatt kirobbant tiltakozások hatására a kormány belengetett egy 2023-as népszavazást – sokkal inkább az állhat a héttérben, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által létrehozandó projektcéget még nem jegyezték be a cégbíróságon, de a kormány sem hozta még létre a vagyonkezelő alapítványt. (Egyébként a kormány már 2018-ban elkezdte tervezgetni a projektet, mivel ezen év végén államközi szerződést írtak alá Kínával a Fudan egyetem magyarországi tevékenységéről.)

A hvg.hu cikke szerint van azonban egy rejtélyes kisvállalat, a Fudan Magyarország Kft., amelyet 3 millió forintos törzstőkével alapítottak meg, és bár főtevékenységként a felsőoktatást jelölte meg, a lap szerint valószínűsíthetően lobbitevékenységet folytat. Ez a vállalkozás az áprilisban a magyar kormány és a kínai egyetem között megkötött stratégiai megállapodásban is szerepelt, képviselőjük Palkovics László miniszter és Xu Ningsheng, a Fudan Egyetem elnöke mellett aláírta a dokumentumot.

"A Fudan Magyarország Kft. részéről a megállapodás aláírója Jin Li “elnökhelyettes” volt. Ő ilyen tisztséget nem a magyar cégben, hanem a Fudan Egyetemen tölt be. A magyar kft. cégjegyzésre jogosult tagja sem ő, hanem az ügyvezető igazgató. Jin Li-nek úgy van csak köze a kft.-hez, hogy annak egyedüli tulajdonosa a kínai Jiwu Research kutatóintézet, amit a Fudan Egyetem tavaly nyáron alapított"

- olvasható a cikkben, amely szerint a kulcsszereplő az ügyben a cég ügyvezetőjének, a Fudanon végzett Niu Shan-nak a férje, akit Horváth Leventének hívnak.

Leállt kormány a Fudan kínai egyetem fővárosi campusával?

Horváth Levente

Fotó: YouTube/Bölcs Vár/videórészlet

Horváth ugyancsak a kínai Fudanon végzett, sanghaji főkonzul is volt és Matolcsy György jegybankelnök főtanácsadójaként is tevékenykedett. Ő ugyanis már 2017-ben, egy Fudan Egyetemről érkezett delegáció látogatása kapcsán elkezdte egyengetni a cikk szerint, hogy itthon is legyen a kínai egyetemnek campusa. Horváthnak ahhoz is köze volt, hogy 2019-ben a Fudan és a Corvinus közös képzést indítson – azóta egyébként ő a corvinuson megalakult Eurázsia Központ igazgatója. 2019. október 31-én pedig ott ült Orbán Viktor miniszterelnök balján, mikor a kormányfő a Fudan Egyetem elnökével beszélt a budapesti campus lehetőségéről. Tavaly pedig egy videóban arról beszélt, hogy a Fudan budapesti campusa 2024-ben már megnyílhat.

A hvg.hu szeretett volna többet megtudni ennek a rejtélyes cégnek a tevékenységéről, ezért megkeresték az Innovációs és Technológiai Minisztériumot és a cégvezetőt is. Utóbbitól 50 nap alatt nem jött válasz. 

A szaktárcától viszont jött, amiben leírták, hogy a cég 

"a kampuszfejlesztés támogatójaként a jövőben képzési akkreditációs folyamatokban, magyar egyetemekkel, kutatóintézetetekkel közös együttműködések előmozdításában nyújthat segítséget a Fudan Hungary Egyetemnek”.

A lap arra is rákérdezett az ITM-nél, hogy a társaság képviselői hozzáférnek-e döntés-előkészítő anyaghoz, vagy más, titkosított információkat tartalmazó nemzeti minősített adathoz. Azt a választ adta az ITM, hogy egyikhez sem férnek hozzá a cég képviselői. 

Forrás: hvg.hu

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Dehogy álltak le! Ez csak a pávatánc része. Rájöttek, hogy szavazatokat vesztenek, ha nagyon toljak ezt a témát. Majd választások után újra eloveszik.
Nem bedőleni a fideSSes trükköknek!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
És Böszme efftárs nem lesz frusztrált emiatt?
Yoda69
Dehogy álltak le! Ez csak a pávatánc része. Rájöttek, hogy szavazatokat vesztenek, ha nagyon toljak ezt a témát. Majd választások után újra eloveszik.
Nem bedőleni a fideSSes trükköknek!
Nessy
"Hitelesek" ezek a frissen, pár nappal a kiírás előtt vagy után alakuló cégek, alapítványok! Még be sem jegyzik őket, már kapják a közpénzt. Aztán mikor számon kérnék majd őket, eltűnnek, mint szürke szamár a ködben.Akár a kamupártok.
kereső
@Nessy: Ez egy "projektcég", amely kimondottan erre alakult!. Úgy, mint a vakcinabeszerző tavaly tavasszal.
Eladott Ország
Pár éve a Marx szobor látványát sem tudták elviselni a Corvinus aulájában most meg egy egész kínai kommunista egyetemet hoznak be.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/175842023_1093418137804759_7833905921805252644_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=wWRB6rsptscAX-RqOwt&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=810931cbab71b2bc4e4a16345e778bd6&oe=614C1795
Ne a Fudant hozzuk Magyarországra , hanem a fideszt vigyük Kínába, az olcsóbb lesz! Kinai maszk, kínai vakcina, kínai vasút, kínai egyetem? Kína és a kínai kommunista kormány sokszor nagyobb Magyarországnál ! Akkor mi értelme Kína egy-egy apró részét idetelepíteni az EU egyik tagállamába nagyon sok magyar adófrontjából ? NEM EGYSZERŰBB LENNE , HA ORBÁN VIKTOR ÖSSZESZEDNÉ A PEREPUTTYÁT MEG AZ EGÉSZ FIDESZ NEVŰ BŰNBANDÁJÁT/SZEKTÁJÁT ÉS REPATRIÁLNA KÍNÁBA ! Ha Kína nem is , de a magyar emberek jobban járnának !
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/198150715_1124226764723896_1090152270271932953_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=Ggd9KjUGgzIAX9Xnviy&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=6ab93b3e8e8e0d4b5615fda4d2e9fcc2&oe=61495D01
Aki Én
A túlnyomó többség érthető módon ellenzi, még a fideszesek is, és közeleg a választás.
Eladott Ország
A 2/3 a bátor a 133 ember megszavazza, sőt kiemelt nemzetgazdasági projekt lesz a Fudan Egyetem. Már az alapítványt is megcsinálták és ingyen átadták a területet a kínaiaknak. Orbán Viktor valamilyen ismeretlen oknál fogva teljesen biztos abban, hogy két év múlva is ő fogja hozni a döntéseket. Az ok egyáltalán nem ismeretlen. A mi bölcs vezérünk írja a választási törvényt, elfoglalta az ügyészséget, a legfelsőbb bíróságot, az alkotmánybíróságot, a választási bizottságot, a sajtót. Miért kéne bizonytalannak lennie a jövőt illetően?! A felköpés-aláállás kategóriába tartozik az a zavaros gondolatmenet is, mely szerint semmi baj az ő családja gazdagodásával, több bevétel, több adó. Mindössze minden vállalkozó tartsa be a szabályokat, és fizesse be az adókat, és akkor rendben van. Ámde az üzletet és a politikát nem szabad összekeverni, ezt ő, mint nemzeti jobboldal így is csinálja.
Eladott Ország
@PUMPED: ma, 10:08 ◘ Azért állt le a Fudan kampusza, mert a csuti elment Pumped Gabóhoz oboa tanfolyamra, mert Szájert Jocót kivonták a forgalomból.
index.indavideo.hu/video/Csak_nezze_es_csodalja_hogyan_tancol_egy_Ferfi
Clavigo
Kb.,,mint a Paks 2. a kölcsönt már " benyalták ",,,arra költik amire akarják,,, Valszeg a Fudanra is megjött a lóvé...Oszt majd lesz valahogy.
gina
Látszik mennyire figyelembe veszi ez a mocskos kormány a nép akaratát. ideje tényleg elzavarni ezt a bandát a fenébe
Eladott Ország
@Clavigo: ma, 11:19 ♦ Akkor a következő évtizedekre az országnak harangoztak! A fidesz bűnbandát örökre láncra kell verni!
verőce21
A Néppel sok mindent lehet: harcolni érte, meghalni érte...
na de, hatalmat adni neki...?!
ómió
@Eladott Ország: Így "leszegényedett" az Athina Híradó "archívuma"? Ennyire satnya a hazudoznivalója?
silber13
@ómió: Van még más brekegnivalód, te Sokszorosan diplomás???:-)))))))))))))))))
Eladott Ország
@verőce21: = @ómió: Legyek macska, de fideszes soha
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/49789503_543081849505060_7515994396345499648_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=TznzXte80KkAX-1XipC&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=431c212f339c6389b5b895d14e8d9bd8&oe=61492749
@Verőce nincs ki a 21: fidesz geci + birka: írod: "A Néppel sok mindent lehet: harcolni érte, meghalni érte...
na de, hatalmat adni neki...?!" Válaszom a qrva anyádba! ... Azért a víz az úr!
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--BsyXn1jW--/h_773,w_1160/78JK41KLGGX6UyKes.jpeg
ómió
@silber13: És te!? Kifogytál az efftársi hazudoznivalóból? És ez téged ennyire frusztrál?
ómió
@Eladott Ország: Mondtam már, vazze! Sürgősen frissítsétek az Athina Híradó hazugságarchívumát, mert, amit itt "lefeszítesz", az annyira satnya, mint a "tudományos szocializmusotok" volt! Vagy a mocskolódásban szoktál lubickolni? Akkor azért vagy olyan büdös, mint a görény!
ómió
@Eladott Ország: Mondom, hogy igen satnya a hazugságanyagotok! Hogy lehetsz ennyire értetlen?
silber13
@ómió: 14:12-: Harmat gyenge vagy te "agyoniskolázott" níemand!:-))))
verőce21
@Eladott Ország: (14:11) "A Néppel sok mindent lehet: harcolni érte, meghalni érte...
na de, hatalmat adni neki...?!" - Ezt Friedrich Nietzsche írta, te tanulatlan birka!
ómió
@Eladott Ország: Továbbra is a silány aljasbolsi hazudozást tolod, efftársak frajkreténje!? Erre kaptál kiképzést a foximaxin? Ha már eszed nincs, legalább valamiben "eminens" légy? Szólj Athinának, idiótája, hogy ideje "frissíteni"!
ómió
@silber13: Rád tört az agyhiány szindrómád újabb rohama, idiótája!? Fogadd el a kutyádtól az agydonációt! Mindjárt értelmesebb leszel!
ómió
@silber13: Szerintem is röhejes tudsz lenni!
silber13
@ómió: Ez minden??:-))))))Felettébb szegényes,de jellemző rád,te "nagyon képzett és tanult" szellemi nulla!:-))))))))))))
Clavigo
@ómió: Te meg inkább siralmas vagy,,,röhejes még véletlenül sem.. Esetleg még szánalmas...
ómió
@silber13: Na, mi történt, fajkretén efftárs!? Agydonorod még mindig sehol? Szóval, marad az idiotizmusod! Mit tegyünk: ez van!
ómió
@Clavigo: Attól, hogy te sirdogálsz a neobolsevizmusotok buktáján már 11 éve, más lenne a siralmas meg szánalmas? Muszáj neked mindent másokra hazudnod? Így "teremtett" téged Lenin efftársad?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.