A GKI augusztusi konjuktúra-indexe szerint a legtöbb helyen inkább optimisták a bizakodások, ám a fogyasztói bizalmi index négy hónapnyi emelkedés után csökkenni kezdett.

A GKI-nak az EU támogatásával készített felmérése szerint az üzleti várakozások augusztusban is kissé javultak, a fogyasztóiak viszont július után augusztusban is némileg romlottak – közölte a gazdaságkutató az MTI-vel.

GKI: a lakosság munkanélküliségtől való félelme három hónapja erősödik

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A GKI konjunktúraindexe az áprilisi nagy ugrás után a nyári hónapokban már csak lassan araszolgatott felfelé.

Az ipari és építőipari bizalmi index emelkedett, a kereskedelmi és szolgáltatói viszont hibahatáron belül csökkent. Az ipari termelők hangulata két és fél éve nem volt ilyen kedvező. A termelési kilátások, a rendelésállomány – ezen belül az export –, a készletek és az elmúlt időszak termelésének értékelése egyaránt javult.

Az építőipari bizalmi index – a júliusi jelentős csökkenés után – augusztusban emelkedett, ismét kissé több az optimista, mint a pesszimista cég. A magas-építő cégek kilátásai javultak, az eddig is borúlátóbb mélyépítőké kissé tovább romlottak. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos ágazati megítélés kissé kedvezőtlenebb lett, de a rendelésállomány javult. Az építőipar számára a két legfontosabb növekedési korlát a munkaerő-, illetve az anyag- és kapacitáshiány.

A felmérés tanúsága szerint a kereskedelmi bizalmi index öthavi emelkedést követően második hónapja csökken. Az eladási pozíció megítélése kissé romlott, a rendeléseké öthavi minimumára csökkent, a készleteké viszont javult.

A szolgáltatói bizalmi index a júliusi emelkedés után augusztusban hibahatáron belül csökkent. Az üzletmenet megítélése érezhetően javult, de a forgalmi várakozások erősen romlottak.

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága az áprilisi látványos javulást követően három hónapig romlott, ám augusztusban ismét visszaerősödött az áprilisi szintre. Az iparban érezhetően meghaladta az áprilisit is – három és fél éves csúcsára jutott –, a többi ágazatban azonban a mostani javulás ellenére elmaradt attól. Hónapok óta minden ágazatban több cég készült a létszám bővítésére, mint csökkentésére, legkevésbé a kereskedelemben – közölte a GKI.

A lakosság munkanélküliségtől való félelme azonban három hónapja erősödik.

Az áremelési törekvés a kereskedelemben sokat erősödött – a cégek nagy többsége áremelésre készül. Az áremelési szándék növekedett az iparban is, miközben az építőiparban hosszú idő után kissé kevesebb lett az áremelést tervező cég. A szolgáltató cégeknél e tekintetben nem történt változás.

A fogyasztók inflációs várakozása a májusi jelentős növekedést követően harmadik hónapja csökken.

A magyar gazdaság jövőjének megítélése az üzleti szférában augusztusban sokat romlott, az ipar kivételével április óta először ismét több a jövőt negatívan, mint pozitívan megítélő cég. A lakosság véleménye ugyancsak sokkal kedvezőtlenebb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index augusztusban négyhavi emelkedés után második hónapja mérséklődött. A lakosság saját pénzügyi helyzetét júliushoz képest enyhén javulónak értékelte, várakozása megfelelt a válság előttinek. A megtakarítási képesség megítélése negyedik hónapja javult. A nagyértékű tartós fogyasztási cikkek jövőbeli vásárlási lehetőségének megítélése kissé romlott.

Forrás: mti.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Az csak a Böszme-féle 12,5%-os munkanélküliségnél "nem volt számottevő"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.