Egy tanulmányban néztek meg több országot is, Olaszországban, Ausztriában és Sapnyolországban is csökkentést tapasztaltak.

Jelentős mértékben csökkent a születési arány a koronavírus-járvány során egyes országokban, köztük Magyarországon is, állapította meg az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent egyik tanulmány – írta meg a 444 az MTI nyomán a hírt.

Magyarországon is jelentősen csökkent a születési arány a koronavírus első hulláma alatt

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Olazországban, Spanyolországban, Ausztriában is csökkent a születési arány Magyarország mellett, ezzel szemben viszont Németországban, Norvégiában, Svájcban és Svédországban nem változott, sőt, még némi növekedést is tapasztaltak a tanulmány összeállítói.

22 magas jövedelmű országban elemezték a havi születési adatokat 2020 novemberétől 2021 márciusáig a milánói Luigi Bocconi Tudományegytem kutatói, ezeket hasonlították össze az egy évvel korábbi adatokkal. Figyelembe vették a szezonlaitásra és a hosszú távú trendekre vonatkozó modelleket is.

A 22 országból hétnél volt tapasztalható jelentős, a járványra visszavezethető csökkenés: Magyarországon 8,5 százalékkal, Olaszországban 9,1 százalékkal, Spanyolországban 8,4 százalékkal, Portugáliában 6,6 százalékkal esett vissza a születési arány, de jelentős volt a visszaesés Belgiumban, Szingapúrban, Ausztriában is.

A kutatók kiemelték, ezek ideiglenes adatok, amelyek megerősítésre várnak, ráadásul a mostani adatok még csak a koronavírus első hullámára vetíthetőek, a további hullámok alatti születési arányról még nincsenek becslések. Szerintük ugyanakkor a járvány egészére visszatekintve még jelentpsebb visszaesést lehet majd megállapítani.

"A Világbank szakemberei szerint a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés az elmúlt évben több mint 260 ezer baba halálához járult hozzá elsősorban a világ szegényebb országaiban. A BMJ Open című tudományos lapban bemutatott modellek szerint ennek hátterében az elszegényedett háztartásokat jellemző rosszabb ellátás és táplálkozás áll, illetve az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés korlátozottsága.

A szegénységben élők száma az elmúlt évben 120 millióval növekedett. A vizsgált 128 közepes és alacsony jövedelmű országban 267 ezer egy év alatti gyerek halt meg a koronavírus miatti gazdasági visszaesés következtében. Ez hét százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az esetek több mint egyharmada – 100 ezer haláleset – Indiában történt"

- olvasható a cikkben.

Forrás: 444.hu, mti.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Magyarországon 2010 óta a fidesz vírus miatt csökken drasztikusan a születések száma.
ómió
Pedig 10 év alatt "csak" 1,01-ről 1,50-re javult.
tothjani
A nők nem a pénzért szülnek, és nem akkor vállalnak örömmel és boldogan gyermekeket, ha pénzt kapnak érte. Ezt csak az olyan bunkó fasiszták képzelik, mint Orbán, Kövér, Mussolini és társaik.
A nők szülési hajlandóságát sokkal jobban befolyásolja, hogy hogyan érzik magukat egy társadalomban. Egyenjogú félnek kezelik őket, vagy eszköznek, szülőgépeknek, alacsonyabbrendűnek és alattvalónak tekintik őket. A fasiszta propagandával ellentétben, sokkal szívesebben vállalnak gyermeket azok a nők, akik nincsenek elzárva a társadalmi érvényesülés elől, és nincsenek a konyhaasztalhoz és az ágyhoz kötve. Az önmagával elégedett, szabad és boldog ember, az autonóm és szabad polgár vállal gyermeket, nem a kényszerített vagy lefizetett alattvaló és rabszolga. E tekintetben pedig a fasiszta állam fordított helyzetet teremt, mert a fasiszta állam alattvalója nem érzi jól magát, és ígérgethet neki a Duce akármennyi pénzt, nincs kedve szülni és életet adni másoknak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.