Azok a hallgatók, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen, nem kaptak férőhelyet – derült ki az Eduline cikkéből.

Több magyar egyetemen csak védettségi igazolvánnyal lehet beköltözni a kollégiumba
Fotó: MTI/Beliczay László

Az innovációs minisztérium is azt javasolja a felsőoktatási intézményeknek, hogy a kollégiumokat „lehetőség szerint” csak beoltott hallgatók használják, de az erre vonatkozó szabályokról minden felsőoktatási intézmény maga dönt. 

Ezt erősítette meg Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke, aki korábban az ATV-nek azt mondta: minden egyetem maga dönt arról, hogy milyen korlátozásokat vezet be.

"Valószínűleg lesz példa arra, hogy bizonyos egyetemek egyes kollégiumaiba csak oltási igazolvánnyal rendelkezőket engednek be, de olyan is lehet, hogy az oltás hiánya nem kizáró ok, de pluszpontot jelent a jelentkezésnél, ha valakinek megvan mind a két oltása"

- mondta a HÖOK sajtófőnöke.

Néhány egyetemen már korábban döntöttek arról, hogy csak azok kaphatnak szobát/ágyat, akik védettséget szereztek a koronavírus ellen. „A kollégiumi férőhelyet csak és kizárólag SARS-CoV-2 ellen beoltott hallgatók foglalhatják el. Azok a hallgatók, akik nem rendelkeznek érvényes oltási igazolással, nem költözhetnek be a kollégiumba” – ez olvasható például a Semmelweis Egyetem hallgatói önkormányzatának oldalán.

Az egyetemnek több kollégiuma van Budapesten, néhány csak 30-40 hallgatót tud fogadni, de a nagyobb épületekben 200-250 egyetemista is helyet kaphat. Az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen is ugyanígy döntöttek. 

A legtöbb egyetemen azonban – egyelőre – nem kérnek a kollégistáktól védettségi igazolványt. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen azok is beköltözhetnek a kollégiumokba, akik nem oltatták be magukat, viszont

„bármilyen légútibetegség-tünet megjelenése esetén az eset tisztázásáig a betegszobát kell igénybe venni”

– olvasható az egyetem járványügyi testületének tájékoztatójában.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői kollégiumainak tájékoztatójában külön felhívják a figyelmet arra, hogy a kollégiumi beköltözésnek nem feltétele a védettségi igazolvány, de ha egy hallgatónak van ilyen kártyája, azt magával kell vinnie a beköltözésre. A győri Széchenyi István Egyetem kollégiumaiba szintén beköltözhetnek azok a hallgatók, akik nem oltatták be magukat, viszont – olvasható az egyetem oldalán – „a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében szeptembertől visszavonásig a hallgatói vendégfogadás szünetel, éjszakai vendégfogadásra („bentalvós”) nincs lehetőség”.

Forrás: Eduline.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
s mi van a most beköltöző csókosokkal Tömjény Sónyi vendégeivel???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.