A Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) közleménye szerint továbbra is embertelen körülmények uralkodnak a Continental nevű német multinacionális nagyvállalat makói gumigyárában. 

Elképesztő: egy hazai gyárban engedélyt kell kérniük a munkásoknak, ha beszélgetni akarnak

Fotó: YouTube

A Mérce írta meg, hogy a makói gyárban viselkedési kódexet vezetett be a vezetőség, miközben folyamatosan rúgják ki a régi, akár több évtizede a gyárban dolgozó kollégákat, akik részt vettek a korábbi, februári sztrájkban.

A szakszervezet szerint a régi munkavállalók, akik részt vettek a februári sztrájkokban folyamatos bizonytalanságban kell hogy éljenek.

Elsősorban őket rúgják ki jelenleg a cégtől, miközben hirdetés útján keresnek új munkásokat. 

A szakszervezet szerint emiatt a munkahelyi balesetek száma is egyre magasabb, így a munkahelyi légkörnek és a munkáltató viselkedésének is köszönhetően történt az elmúlt hetekben egy súlyos, csonkolásos baleset, és emiatt esett le egy ember nemrég az egyik tízméteres csarnok tetejéről.

A szakszervezet szerint megfélemlítési céllal bevezetett viselkedési kódex többek között előírja, hogy a dolgozóknak írásos engedélyt kell kérniük ahhoz, hogy beszélgessenek egymással.

A kódexben a gyár vezetősége egyértelműen leszögezi, hogy az éppen munkát végző emberekkel „beszélgetés kezdeményezése munkaidőben csak a munkáltató előzetes írásbeli engedélyével lehetséges”. Még abban az esetben is, ha ez a munkavégzést egyáltalán nem hátráltatja.

És ez még nem minden: a szakszervezet szerint ha a téma nem tetszik a felettesüknek, indoklás nélkül megtilthatja a szóváltást.

A makói Continental gyárban februárban többször is nagyarányú munkabeszüntetés volt, miután a munkáltató egyoldalúan felrúgta a kollektív szerződést. A dolgozók végül elérték, hogy év végéig fenntartsák a korábbi megállapodást, és hogy a cég újat kössön velük, jelenleg az ezt megelőző szakszervezeti munka ellehetetlenítésén dolgozik a cég.

Frissítés:

A cikk megjelenése után a Continental vállalat elküldte szerkesztőségünknek az álláspontját, amelyet alább változtatás nélkül közlünk:

A Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói üzeme munkatársaink kültéri és beltéri pihenőkben, az étkezőben is biztosít lehetőséget a közösségi életre, azonban a gyártási területen munkavédelmi okokból erre nincs lehetőség. Továbbá a munkáltató irodát és tárgyalóhelységet biztosít az érdekképviseletek számára, hogy a működésükkel „harmadik személyként” ne az üzemi területen folytassák a tevékenységüket.

Makói gyárunkban az elmúlt hónapokban a munkavédelmi szabályok be nem tartásából történt balesetek további intézkedéseket kívántak munkavállalóink biztonsága érdekében. Felelős munkáltatóként további szigorítást láttunk szükségesnek, hogy megelőzzük a jövőbeli hasonló körülmények miatt előforduló üzemi balesteket.

Amellett, hogy ismételten felhívtuk munkatársaink figyelmét a munkavédelmi szabályok betartására további lépéseket tettünk munkabiztonsági kockázatok mérséklése céljából . A különböző területeken, munkaállomásokon eltérő és egyedi munkavédelmi szabályokat kell betartani. Adott esetekben a másik területről nem munkavégzési céllal érkező munkatársak saját maguk és más munkatársuk számára munkavédelmi kockázatot jelenthetnek. Egyrészt a speciális, a munkaterülethez kapcsolódó szabályok ismeretének a hiányában, másrészt az adott üzemben dolgozó munkatárs megzavarásával, mely nem indokolt interakcióból ered.

A munkaköri kötelezettségüket ellátó munkavállalókat munkaidőben -a munkáltató előzetes engedélye nélkül- senki nem akadályozhatja, zavarhatja a munkavégzésükben az üzem területén. A munkáltatónál megválasztott munkavédelmi képviselő a választott tisztségével összefüggésben jogosult tájékoztatást kérni a munkavállalótól munkaidőben a munkahelyek, munkaeszközök és egyéni védőeszközök biztonságos állapotáról, az egészség megóvására, illetőleg a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzésére tett intézkedések végrehajtásáról, valamint a munkavállalóknak az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre történő felkészítéséről és felkészültségéről.

A témában 2021. augusztus 10- én létrehozott és 2021. szeptember 1-jén életbe lépett munkautasítást- nem magatartási kódexet-, a törvényi szabályozásnak megfelelően az üzemi tanácsnak előzetesen megküldtük véleményezésre.

Forrás: Mérce.hu

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
és még bemennek dolgozni?...persze ez most az elit célja...rabszolgákat gyártani..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
és még bemennek dolgozni?...persze ez most az elit célja...rabszolgákat gyártani..
Clavigo
@Pálinkás Pál: és a szakszervezeti " muftik " kíváló partnerek ebben...
Nessy
Munka alapú társadalom fidesz támogatással! Rabszolga törvény, a multik óhaja szerint!
jesz
a német tulajdonosok éjjelente felpróbálják a nagypagypapa naftalinos wehrmacht egyenruháját, oszt álmodoznak...
...nappal pedig próbálgatják, hogy a munkaszolgálatosokkal hogy is bánhatott a nagypapa...

alakul...
solidedge
Az alapja lehet, hogy a munkások a nagyfőnök nöügyeiről diskuráltak.
Yoda69
Es meg mi lesz itt, ha orbanek végül a kíniak rabszolgaivá alázzák le a magyar embereket?
rokker33
@vacsi: mert csicskák azért! Ha egyszerre otthagynák és a sajtónak is negatívan nyilatkozna mindenki a cégen belüli embertelen körülményekről,akkor a céget vezető főnökök is visszavennének a pofából,különben nem sokan mennének oda dolgozni havi nettó 200=250 ezerért rabszolga munka!
balos
@Yoda69: Alakul,ha ilyen ütemben fogyassza a népet!
CsipkeRózsa
Szerintem, az igazgató magyar, azért nem enged beszélgetni, mert a politikai szöveget meg kell akadályoznia.
Lepényleső
...ez elképesztő,- nem inkább a csúcsa annak ami a felszín alatt egyre nő?
nezelodo
Hú, ha ezt bevezetik máshol is, cifra világ lesz! Ha a fakitermelő pl nem szólhat, hogy vigyázz dől feléd a fa, sőt még el sem köszönhet a kollégájától, majd meggondolják még ezt! Különben beszélgessenek csak, majd segít az illiberális kormányunk a Pegazussal.
Néro
Ezt is elintézte a Magyarokat Nagyon Védő Nemzethy Fityma -Köpnömkő moslékkoalicó Tűr-vényes rendileg.
Tróger alja lény mind a 103 Tűr-vényt hozó képviselőjük meg az is aki támogatja őket Tűr-vényt hozó státuszukban.
tothjani
A fasiszta állam legfőbb támogatói a nagytőkések. A vezér mindig jóban van a nagytőkésekkel, akik anyagi hasznot látnak a központosított állam által megregulázott munkaerőben és a szabályozott piacban.
tothjani
@Pálinkás Pál: Sajnos kénytelenek mert Lázár elvtársnak csak nagy pofája van de egész Politikai pályafutása alatt 1 céget sem tudott bevonzani a választókörzetébe.
A gumigyár és az étel ízesítő gyár is még akkor került Makóra mikor több körzet és OGY képviselő volt volt, a saját eredeti városában pedig mégy ennyi munkalehetőség sincs.
ómió
Talán, mert nem azért fizeti őket a "kizsákmányolójuk"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.