Kemenesi Gábor, virológus közösségi oldalán mindenkit arra buzdít, viseljen maszkot, főleg, ha rosszul szellőző helyen tartózkodik több emberrel együtt. Minden tudományos eredmény a maszk használata mellett szól és úgy gondolja a Delta ellen is működik.

A virológus riadót fújt – maszk hordásra buzdít mindenkit
Fotó: Pixabay

Közösségi oldalán azt írja, "a maszkok működnek". Már könnyen hozzáférhetőek a jó szűrési kapacitással is rendelkező FFP vagy KN95 maszkok.

ezekkel a szövetmaszkoknál már megszokott „kevésbé adjuk át másoknak” hatást is elérjük, ráadásként minket is jól véd az aeroszolok ellen 

- írja bejegyzésében.

A maszkviselés visszaszorítja a fertőzések számát – Delta ellen is működik... Teljesen mindegy, hogy milyen variáns, fizikai értelemben véve (a maszkok fizikai védelmet nyújtanak) ugyanazt a felépítésű/méretű és ugyanazzal az aeroszollal vagy cseppfertőzéssel terjedő vírust védjük ki. A dózis az egyetlen mutató ami változott a Delta esetében (több vírust ürítünk), ám a megfelelően viselt maszknak ez sem lehet akadály.

A virológus azt írja, hogy egy indiai tanulmányban 340 ezer ember kontrollvizsgálatával fontos megállapítások és való életre vonatkozó gyakorlati eredmények születtek. Ebből olvasható néhány fontos megállapítás

Az emberek csupán 30 százalékának maszkviselése esetén a COVID-19 megbetegedések száma máris 10 százalékkal csökkent.

A maszkviselés hatására az idősebb korosztály körében (akik ugye a leginkább veszélyeztetettek) 35 százalékkal kevesebb fertőzésszám jelentkezett (a többi mért korosztálynál jobb érték). Ez azt jelenti, hogy éppen, akiket leginkább kell védeni, számukra hozott igazán fontos eredményt a tanulmány.

A tömeges maszkviselésnél (emlékezzünk a textilmaszkok időszakára) a tanulmány megállapította, hogy a hagyományos textilmaszk és sebészi maszk közül az utóbbinak van látványosabb hatása a fertőzés terjedésének fékezésében.

Hangsúlyozza:

- maszkviselés zárt térben, főként rossz szellőzésű, sok ember által látogatott helyeken nagyon fontos és hatásos a vírus terjedése ellen

- maszkviselés nagy tömegben szintén jótékony biztonsági faktor a vírus terjedése ellen

- lehetőleg jó szűrőképességű FFP vagy KN95 maszkot viseljünk (nem kilégzőszelepes!)

Arra a kérdésre, hogy oltottként is hordják-e a maszkot, azt írta:

igen, az oltás kiválóan véd a súlyos megbetegedés ellen, ám hagy némi ablakot a vírus továbbadására, így oltottként is védjük a közösséget, egymást és részben magunkat is.

Hozzátette:

jelenleg önkéntes a maszkviselés, de ez nem jelenti, hogy tilos lenne. Tengernyi tudományos adat van rá, hogy működnek, ráadásul jól működnek. Én a tudománynak hiszek, ezért viselem, mindenki mást is erre bíztatok.

Forrás: Facebook
Címlapkép: Pixabay

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
nem virológus...egész életében bőregerekkel foglalkozott
division
@Pálinkás Pál: A vírusok állatról terjednek emberre, mégis mit vársz? Persze egy PC szerelő jobban ért ehhez. Iszonyat sötétség van a fejedben.
simmering73
@division: Amikor kötelezővé tették, hónapokon keresztül mást sem hallottunk, hogy nap mint nap hány embert büntettek meg emiatt. Beletelt egy évbe is, mire mindenki hordta. Amikor azt mondták nem kell viselni, mindenkiről lerobbant egy pillanat alatt.
emerencia
@division: Hozzátartozóm és én nem vettük le. (Gyenge vakcinákat kaptunk, nem mRNS-t és én a hatvanas éveim közepét, ő pedig a hetvenes évei elejét tapossa.) Ma kora délelőtt villámlátogatást tettünk több multi áruházban ahol úgy néztek ránk mint ha idegen lények lennénk. Csak rajunk volt maszk, ffp2.
division
@simmering73: Sajnos csak úgy lehet elérni valamit, ha kötelezővé teszik, és szigorúan büntetik is akik megszegik. Ahogy egyre több áldozat lesz, elérünk majd ahhoz a ponthoz, amikor ez bekövetkezik. Az emberek nehezen értik meg, hogy mindez az ő érdeküket szolgálja, és inkább lázad, jobban tud mindent a virológusoknál még 6 elemivel is.
Pálinkás Pál
@division: látod milyen ostoba vagy..?elenyésző az a vírus ami ezt meg tudja tenni..sógornőd nem dicsekszik veled,igaz?
Gazella
@division: a virusok sehogy nem terjednek csak a te veszett agyadban.. A virusok mindig is velünk éltek és élnek, téged körbe röhögve.
Másik dugd fel a seggedbe a maszkot, amikor rengeteg orvos is nagyon jól tudja, hogy egyik sem véd!! Ez alól kivétel a II.Világháborús gázálarc maszk.
division
@emerencia: Ne foglalkozzatok velük. Nekem még be is szólt egy tag, hogy minek hordom amikor nem kötelező. Abban a pillanatban rátüsszentett egy vásárló véletlenül (gondolom hirtelen kellett neki), az meg leordította a fejét, hogy mi van ha fertőzött? Aztán rámosolyogtam az illetőre aki rám szólt, ő meg szó nélkül kiment az üzletből:-))
division
@Gazella: Palikám, felesleges idejönnöd bunkóskodni ezzel a másik neveddel is. Hülye vagy teljesen a témához, fogadd el.
division
@Pálinkás Pál: Aha...Zika - vírus, Q - láz, Toxoplazmózis, Yersiniózis, Ebola, Bubópestis, SARS-CoV-2...Tényleg szereld a PC - ket.
emerencia
@division: 14:54 Igyekszem távol lenni még maszkban is de a pénztárnál nehezebb. Itt át szoktam menni a kosár másik oldalára, ezzel már min. egy kosárnyi távolságot tudok tartani. Ezért is beszóltak már nekem de lepereg rólam a mások hepciáskodása. Másik ilyen hely a lift. Maszk nélkül a picike liftbe tolakodna a suttyó befele, én pedig nem vagyok hajlandó vele utazni. Meg kell, hogy várjon míg 3 tömött szatyorral felliftezek a másodikra.
division
@emerencia: Nem regisztráltál még 3. oltásra? Ha Sinót kaptál érdemes lenne, vagy nézetni egy antigén szintet.
emerencia
@division: Nekem két Astrám van mert tavasszal kiharcoltam és veszélyes munkahelyen kivártam, hogy legalább ne kapjak keletit ha már az mRNS számomra elérhetetlen. Így csak október 11-én telik le a 4 hónap. Hiába kértem az orvosomtól másodiknak Astra helyett Pfizert, megtagadta pedig akkor már volt bőven Pfizer oltóanyag az országban. Nem gondolom, hogy érdemes beáldozni egy antigén tesztre (nekem ez elég sok pénz) mert addig úgysem fogok kapni harmadikat. Akármi az eredmény, úgy is így kell élnem tovább. Csak a legszükségesebb helyekre megyek el maszkban, távolságtartással. (Szerencsére közben 1 Astrával végre beoltva nyugdíjba mentem.) Azért kb. 3 naponta benézek az eeszt-re, hátha mégis enged regisztrálni harmadikra, hiszen már egészségügyi oka nem lenne egy harmadik Pfizer vagy Moderna megtagadásának de sajnos reménytelen. Attól félek, hogy októberben majd belém vágnak egy kínait mert nagyon belejöttek abba, hogy sokunknak zsigerből nem jár mRNS, csak ha tudunk szerezni protekciót. (Az nekem nincs.) Állítólag az AstraZenecásoknak valamivel jobb a helyzete mint a Sinopharmosoknak de sajnos az is tény, hogy a korosztályomban az Astra sem mindig hatékony. Ezért adtak a németek Astra után másodiknak sokaknak mRNS-t. (Pl. a korombéli Angela Merkelnek Modernát.)
Lepényleső
Elhagyni is vétek volt,ám nem kizárt a célt ez szolgálja pont?
division
@emerencia: Az Astra végtére is jó, ha nem telt el a 2. óta a 6 hónap legalább nem is kell 3. Mondjuk az első két oltás esetében nem is lett volna szabad kavarni, jól van az a két Astra. Szerintem lesz lehetőséged booster oltás esetében Pfizerre vagy Modernára, mivel az Astra vektor alapú. Egy gyorsteszt ára kb. 6-7 ezer forint a gyógyszertárban, azzal is megnézheted van e antitested, még ha az értékét nem is tudod meg belőle.
peterkelemen
Anders Tegnell svéd epidemiológus: "Értelmetlen a maszkok használata" >> www.youtube.com/watch?v=jM8tJBs7Zps
---------------------------
Német orvosi kamara elnöke: „nincs valódi tudományos bizonyíték a maszkok hasznosságáról – sem arra vonatkozóan, hogy magunkat védjük, a mások védelmére vonatkozóan pedig még kevesebb”.
nemetorszagi-magyarok.de/hirek/maszkbotrany-nemetorszagban-az-orvosi-kamara-elnoke-megkerdojelezte-a-maszk-hatekonysagat
--------------------------------------
500 kiváló belga orvosnál! Belga orvosok állítják:
"A maszk viselése nem mentes a mellékhatásoktól. Az oxigénhiány (fejfájás, émelygés, fáradtság, koncentrációvesztés) meglehetősen gyorsan jelentkezik, a magassági betegséghez hasonló hatással. Naponta látunk olyan betegeket, akik fejfájásra, orrmelléküreg-problémákra, légzési problémákra és hiperventilációra panaszkodnak a maszkok viselése miatt. Ezenkívül a felhalmozódott CO2 a szervezet mérgező savanyulásához vezet, amely befolyásolja immunitásunkat. Egyes szakértők még a vírus fokozott terjedésére is figyelmeztetnek a maszk nem megfelelő használata esetén. "
Open letter from medical doctors and health professionals to all Belgian authorities and all Belgian media docs4opendebate.be/en/open-letter/
emerencia
@division: Azért nem vettem gyógyszertárit mert annak végképp semmi értelme, hogy 6-7 ezer forintért megtudjam, hogy van-e antitest és ha van, nem tudni, hogy van-e elég és még ez sem biztos. (Inkább veszek ebből a pénzből vitaminokat.) Ettől nem fog megváltozni az életem. Így is, úgy is várni kell. A tisztességes az lenne, ha orbánék nem osztogatnák az adóforintjainkból vásárolt teszteket ingyen más országoknak, hanem mint Karácsonyék Budapesten, letesztelnék a hatvan felettieket és akinél nincs rendben, azonnal megkapná harmadiknak az mRNS-t vagy ami ennél is olcsóbb: Simán lehetne jelentkezni hatvan felett harmadikra. Sokan még a második Pfizert sem vették fel vagy bután oltásellenesek pedig jutna mindenkinek elég mRNS, ha lenne rá orbáni akarat. Meg lehetne tenni, hogy mindenféle regisztrációs és egyéb hókuszpókusz nélkül beoltathatnánk magunkat. Más EU-s országokban ez működik, nálunk miért nem? (Költői kérdés.)
division
@peterkelemen: Senkit nem érdekelnek a konteós videóid, max. a konteósokat, azokból meg itt kevés van (lehet csak egy, mert mind a Pali, köztük te is).
division
@emerencia: Én regisztráció nélkül adattam be a két Pfizert, és nem tudom, de jelenleg a háziorvostól is kérhető az oltás, nálunk legalábbis megoldható.
Pálinkás Pál
@division: nos ha te regisztráció nélkül oltakoztál...bűncselekményt követtél el te is, meg aki beadta, az is..azt mi lesz ha hajnalban megy érted a fekete autó?..
division
@Pálinkás Pál: Már megint marhaságokat beszélsz, ne járasd már le magad még jobban. Előbb megy te érted a fekete autó jövőre...
Pálinkás Pál
@division: foshatsz...képzeld amikor elcibálnak otthonról..és nem viheted a maszkod...
division
@Pálinkás Pál: Nálatok hányas izzók vannak a lakásban? A sötétséget erőteljesen kellhet ellensúlyozni:-)))
magyar1
Én egész nyáron viseltem zárt térben, piacon. Sokan néztek is rám, hogy bolond vagyok,, de nem érdekelt A maszk sok más ellen is jó. Főleg ma már minden üzletben klímák vannak nyáron-télen, a vírus és a baktérium nem tud röpködni csak ha röptetik. A hideg-meleg levegőt befújók pedig ezt teszik. Aminek a nedvesebb környezet is segíthet.
Pálinkás Pál
@division: mondhatsz amit akarsz...ugye tudod hogy a propit monitorozzák?...
magyar1
A szemmel láthatatlan virus 2 m-t repül csak megszárad - nem?
division
@Pálinkás Pál: Akkor te már régen nem irkálhatnál itt:-))
Kéred az igazolás másolatát a két oltásomról, plusz a védettségit amit kiküldtek? Tudod a háziorvos sem úgy olt, ahogy az a te fejedben leledzik. Engedélyhez van kötve, el kell vele számolnia. De mondom, nagy a sötétség nálad.
Pálinkás Pál
@division: én írkálhatok,mert tor hálózaton vagyok...szinte lehetetlen az azonosítás...tudod Snowden is ilyet használt...ha nem köpik be,még ma is írogatna..
division
@Pálinkás Pál: Mert ki nem használ ma már VPN - t? Maradj már magadnak te nagyokos.
Pálinkás Pál
@division: látod milyen ostoba vagy... simán lekérhető az eredeti ip-d a vpn szolgáltatótol...
magyar1
@Pálinkás Pál: De szabad véleménynyilvánítás van - nem?
Pálinkás Pál
@magyar1: persze...attól még vígan naplóznak, listáznak..
division
@Pálinkás Pál: Menjél gépet szerelni, mindenki jobban jár.
Pálinkás Pál
@division: ohó...látod mi mindenre jó ha valaki ért hozzá?..
division
@Pálinkás Pál: Mint a virológiához? Háááát...:-))
emerencia
@division: Nálunk sajnos nem.lehet megoldani. A pandémia után ott is fogom hagyni a háziorvosomat mert szerintem nem elég lelkiismeretes. A járvány előtt sem volt az. Nem én leszek az első, akinek elege lett belőle. Kb. 10 éve ő az orvosom. Addig nem volt gond vele míg nem volt semmi bajom ezért nem jártam hozzá és nem volt járvány sem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.