Azért, mert a törvény írja elő. 

Azt minden gazdálkodó szerv, egyéni vállalkozó vagy cég tudja, hogy évente 5000 forintot kell befizetni a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának. 

Megkérdeztük, miért kell befizetni évente 5000 forintot a vállalkozóknak, megdöbbentő választ kaptunk

Fotó: Pixabay

Ez az a kamarai hozzájárulás, ami hivatalosan nem számít tagdíjnak, és a befizetésével az adott vállalkozás a  törvény alapján jogosulttá válik bizonyos kötelezően nyújtandó, térítésmentes kamarai alapszolgáltatások igénybevételére, úgyismint tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, üzleti partnerkeresés, pályázatfigyelés. 

Ez az a pénzösszeg, aminek kapcsán Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta, hogy amelyik vállalkozás nem tud kigazdálkodni évi 5000 forintot a hozzájárulásra, az inkább ne is folytassa a tevékenységét (ezt később korrigálta az országos kamara elnöke). 

A BKIK honlapján pontosan nincs részletezve, hogy mire is költi a kamara ezt az 5000 forintot, ezért aztán megkérdeztük a szervezetet. 

Azt az egyszerű kérdést tettük fel, hogy 

Mire költi az 5000 forintot a BKIK? 

A BKIK-tól ezt a választ kaptuk:

"A gazdálkodó szervezet köteles kamarai hozzájárulást fizetni. Azért, mert törvény írja elő. Ezt a hozzájárulást abban az esetben is meg kell fizetni, ha nem kíván semmilyen, BKIK által nyújtott szolgáltatást igénybe venni."

A hvg.hu egy korábbi cikkében írta meg, hogy az MKIK 2012 óta összesen 3 milliárd forintot kaszált a hozzájárulásokból.

"A bejövő összegből ugyanis nemcsak a területi kamarák, az MKIK is részesül, a következőképpen: a vállalkozók az 5 ezer forintot elutalják a területi kamaráknak, a területi kamarák pedig a pénz 10 százalékát továbbutalják az MKIK-nak, vagyis a főkamara minden vállalkozástól évi 500 forintot kap"

- áll a cikkben.

Az MKIK-hoz a cikk számítása szerint ennyi pénz érkezett be eddig a vállalkozóktól: 

2012: 230,9 millió forint,

2013: 255,4 millió forint,

2014: 291,2 millió forint,

2015: 315,2 millió forint,

2016: 303,2 millió forint,

2017: 362,9 millió forint,

2018: 413,9 millió forint,

2019: 470,9 millió forint,

2020: 434,2 millió forint.

Az összeg növekedése annak is köszönhető, hogy a díjtartozásokat a NAV keményen behajtja.

Forrás: hvg.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Kötelező kamarai tagság nincs, van egy ötezer forintos regisztrációs díj, ami, ha belegondolunk, egy olyan kicsi összeg egy vállalkozás tekintetében, hogy ha valaki nem tud egy év alatt ötezer forintot kifizetni, az ne menjen el vállalkozni."
Na te hazug szar- és senkiházi! Ha nincs kötelező kamarai tagság, akkor vajon az ötezer forintos regisztrációs díjat miért hajtja be adók módjára a NAV?! Másrészt regisztrálni valahova szerintem csak egyszer lehet, akkor miért kell minden évben fizetni regisztrációs díjat? Ha valaki valamilyen egyletbe (kamara, egyesület, bármi) évente fizet, akkor az tagdíj, bárminek is próbálják átnevezni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Macskaszem
Azt most sem sikerült megtudni, hogy mire költik, habár sejteni azért sejtjük.
És, hogy miért kell fizetni? Mert törvény írja elő. Méghozzá 2011-es fidesztörvény. De ez nem adóemelés, meg a többi 40 fajta adóemlés sem az. Mert minden rohadt fidernyáknak kreálnak pénzszerzési lehetőséget, nem véletlen lett milliárdos ez a hajdani csempe boltos geczi.
Rockxy
azért kell fizetni, hogy egy ingyenélő banda jól tudjon élni belőle
Eladott Ország
@Macskaszem: Azért, hogy a bukott csempekirály/fürdőkádkereskedő és haveri köre nagylábon tudjon élni. A törvényt meg Orbán és a sleppje hozza.
namihami
Hozzájárulás Parragh és haverjai életmódjához.
Ruha- és közlekedési költségdíj a Fidesz rendezvényein való biztos és elegáns megjelenéshez.
Giovanni Alba
@Eladott Ország: ma, 18:54
Nem volt taggyűlés, értem? A tagok összejöttek, beszélgettek, de taggyűlés az nem volt. Itt meg tagdíj nincsen. A tagok kötelesek évente fizetni, de ez nem tagdíj, ez csak útvám, kapupénz. Majd akkor tessenek méltatlankodni, amikor eszükbe jut, hogy hoppá, itt van még kezelési költség is ám!
Namely
És még van képe a HVG-nek néha megkérdezni mail-ben, hogy "előfizetsz-e már a HVG-re?".
Erre?
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.