Kemenesi Gábor virológus, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa legfrissebb Facebook-posztjában reagál a véleményre, miszerint a fertőzés jobban véd, mint a vakcina.

Tényleg jobb védelmet ad a fertőzés, mint az oltás? Itt a virológus válasza!Fotó: Unsplash

Kemenesi Gábor szerint

tévhit, hogy biztonságosabb védelmet nyerünk, ha elkapjuk a vírust, mint ha oltással védekezünk ellene.

Az első indoka, hogy a vírusfertőzés során a működőképes, teljes fegyverzettel rendelkező vírus garázdálkodik a szervezetünkben. Eljut a legkülönfélébb helyekre a szervezetben, amelyekben egyelőre ismeretlen vagy csupán részben ismert mechanizmusok révén hosszútávú káros hatásokat fejt ki. Kialakíthat hosszú-covid tünetegyüttest is és sok egyéb, szervspecifikus szövődményt. Ráadásul most már a való élet is bizonyítja, hogy komoly kockázattal jár a súlyos megbetegedés vagy akár halálozás szempontjából is – írja a 24.hu.

A második, hogy egy fertőző betegségről beszélünk: a fertőzés során nem csupán a magunk egészségét kockáztatjuk, de átadhatjuk a vírust másoknak is, ezáltal mások egészségét is veszélybe sodorhatjuk.

A harmadik indok pedig, hogy nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy világjárvány van. Azzal, hogy elkapjuk a vírust, a világot jelenleg megbénító járvány javára dolgozunk, fenntartjuk a fertőzési láncolatokat és az egészségügy terhelését növeljük, amely rosszabb esetben, gócpontosodva lezárásokhoz és szerteágazó káros társadalmi és gazdasági hatásokhoz vezethet.

Éppen ezért a vakcinával történő fertőzés előnyösebb, ilyenkor ugyanis csak a vírus lényegi részét mutatjuk be a szervezetnek, ez a koronavírusok esetében legtöbbször a tüskefehérjét jelenti. Ezt bemutatva, biztonságos módon a szervezet megtanulhat védekezni a későbbi betolakodó ellen. Biztonságos, hiszen nem egy teljes potenciállal rendelkező, működőképes vírust engedünk szabadjára.

Forrás: 24.hu
Fotó: Unsplash

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Istenakinincsen
Kemenesi Gábor virológus eloszlatni próbálja a "tévhiteket",és olyanokat is aminek nyilvánvalóan van reális alapja.
Itt a cikk:wmn.hu/wmn-egszsg/55870-emberkiserlet-es-tarsai--szembesitettuk-a-virologus-szakertot-a-hat-leggyakoribb-koronavirus-elleni-vedooltassal-kapcsolatos-felelemmel
Rögtön a legelső "tévhit"cáfolata valahogy nem stimmel.
Az MRNS vakcinák által felkészített és betanított immunrendszer hogy védekezik azáltal hogy felismeri a vírust?Hogy működik úgy,hogy a beoltott nem lesz annyira beteg,de jobban terjeszti a vírust mint az oltatlan???Ha az oltottban gyorsabban és jobban szaporodik a vírus (de ő nem lesz annyira beteg,hogy kórházi ellátásra legyen szüksége)akkor nyilván hogy ott tud csak mutálódni...de ez már egy másik tévhit(és a cáfolata).
Ha valaki ismeri Kemenesi virológus urat akkor tegye fel neki ezt az egyszerű kérdést ennek a legújabb írásnak fényében:www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/fertozo-betegsegek/a-ketszer-oltottak-kozott-tobb-a-fertozott-mint-az-oltatlanok-kozt/9rys2zh

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.