Az első fokú döntés ellenére a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon kimondta, hogy nem kell kiadni a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos iratok kitakarásmentes változatait.

Döntött a Fővárosi Ítélőtábla: nem kell kiadni a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos adatokat
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Tóth Bertalan MSZP-társelnök az állami MVM ellen indított perében kérte az eredeti iratokat. Azonban a nepszava.hu-nak elárulta: a Fővárosi Ítélőtábla ezt megtagadta.

Azzal indokolta az eljáró tanács, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény egyik pontja többek között közművekre is kimondja: meghatározott üzleti, pénzügyi, műszaki adataiknak, illetve ezek előkészítő iratainak nyilvánossága nemzetbiztonsági, központi pénzügyi vagy külügyi érdekből korlátozható. Úgyszintén megtagadható az adat közzététele, ha az a cég versenytársait indokolatlan előnyhöz juttatja – írja a hang.hu.

A másodfokú bíróság szerint az MVM „igazolta”, illetve „részletesen bemutatta”, hogy az egyes részeket a hivatkozott törvényi előírás alapján takarta ki. De az MVM-től elegendő volt annak kinyilatkoztatása is, hogy a döntések illeszkednek a stratégiájukba. Emellett hivatkoznak a Honvédelmi Minisztérium 2020-as határozatára, amely a Mátrai Erőművet nemzeti létfontosságú rendszerelemként határozza meg. Az Alkotmányvédelmi Hivatal pedig kimondta, hogy a Mátrai Erőmű ügylete nemzetbiztonsági kérdés, adatai kiadása ekként nemzetbiztonsági érdekeket veszélyeztet. Ezek után az ítélet szerint a kiadást se az adatgazda, sem a bíróság nem mérlegelheti.

Tóth Bertalan is reagált a döntésre:

 A bíróság szerint tehát nem tartozik ránk, adófizetőkre, hogy a Fidesz-kormány milyen indokok mentén döntött arról, átvállalja Mészáros Lőrinc érdekeltségének veszteségét és a vételár kifizetésével mintegy százmilliárd forint értékben támogatja az Opus Global Nyrt.-t és a Status Energy Magántőkealapot, leánykori nevükön Mészáros „nemstróman” Lőrincet.

Azért is meglepőnek tartja az ítéletet, mert nemrég az Alkotmánybíróság is a mostani ítélettel ellentétes határozatot hozott. „Megyünk a Kúriára” – tette hozzá.

Forrás: hang.hu, nepszava.hu
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

C_3PO
Csak a Gagarin-szobor maradjon má' meg, heeeee!
C_3PO
Csak a Gagarin-szobor maradjon má' meg, heeeee!
balos
Az itélő tábla új neve:széggyen tábla!
kereső
Orbániában minden "nemzetgazdasági" és " nem zetbiztonsági" érdek, meg kiemelt és 30 évre titkositott, amely orbánt/és orbán érdekeit érinti. Ő a nemzet/haza/ország - ezt most szentesitette a Fővárosi Itélőtábla döntése.
kereső
Az, hogy az adás-vétel , és azt megelőző magánvagyon gyarapitás 100 milliárdos kárt okoztak a magyar adófizetőknek, mellékes- ha egyszer Magyarország hűbérura úgy döntött.Biróságok függetlensége-EH!
jesz
...tehát most már egyértelművé vált, hogy hatalmas suskus van az erőmű adás-vétele körül...

Persze azért titkos, mert ha a nép megtudná mekkora szopóba ültették, talán még morognának is...na nem a magával elfoglalt ellenzék...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.