Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön fogadta a lengyel államfőt a Karmelita kolostorban, ahol szintén azt hangsúlyozta, hogy az EU „megtámadta egy szuverén tagállam, Lengyelország alkotmányos berendezkedését és identitását”. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az eljárás „felháborító és teljes mértékben elfogadhatatlan, és szétveri az unió egységét”.

Lengyelország védi az Európai Unió külső határait, ezzel Európa belső biztonságát védi. Eközben Brüsszel hátba támadja Lengyelországot, visszaél hatalmával, és az Európai Unió egységét veszélyezteti.

Ez olvasható az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározatban, szúrta ki az Index.

Orbán Viktor Varga Judittal szállna bele Brüsszelbe és a Magyar Közlönyben is kiáll Lengyelország mellett

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent határozatban a kormány felhívja Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg az Európai Bíróság előtt folyamatban lévő eljárásba történő, Lengyelország melletti beavatkozás lehetőségét, amelynek keretében a Kormány kifejtheti jogi álláspontját.

Az Európai Unió történetében példa nélküli, hogy az Európai Bizottság egy tagállammal szemben ideiglenes intézkedésként kényszerítő pénzbírság kiszabását kezdeményezze egy, az európai uniós jog és a nemzeti alkotmányjog viszonyát is érintő összetett kérdésben

– olvasható a határozatban.

A lengyel kormány évek óta próbálkozik az igazságügyi reformmal, amely Brüsszel szerint a bírák függetlenségének korlátozása felé tett lépésekből áll. Az uniós és a lengyel jogrendszer egymáshoz való viszonyáról zajló vita mára odáig jutott, hogy az EU-s kifizetések lassításával, korlátozásával próbálnak a lengyel kormányra nyomást gyakorolni.

Forrás: Index, 24.hu

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Mi van? A lengyelek olyan mulyák, hogy Varga Juditnak kell jogi tanácsot adnia? Ha nem tartanak be bizonyos szabályokat, akkor vagy megtudják védeni az álláspontjukat, vagy tudomásul veszik a szankciókat!
Ezt minden kormánynak magának kell eldönteni, elvégre "szuverén államok"vezetői! Természetesen vállalva a döntésük minden következményét!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Mi van? A lengyelek olyan mulyák, hogy Varga Juditnak kell jogi tanácsot adnia? Ha nem tartanak be bizonyos szabályokat, akkor vagy megtudják védeni az álláspontjukat, vagy tudomásul veszik a szankciókat!
Ezt minden kormánynak magának kell eldönteni, elvégre "szuverén államok"vezetői! Természetesen vállalva a döntésük minden következményét!
134.bátor
Elèg volna már ebből a " Brüsszelezèsből"!!
Ki akarnak minket lèptetni az Unióból! Ez biztos!
Különben nem nyomnák ezt a mantrát èjjel- nappal. Persze,nem lesz idejük rá,a Briteknek is èvekbe telt.
Clavigo
Egyszer csak az EU. megunja ezt Kretént ...Alkotnak egy törvényt,,ami alapján kibaszhatják a Putrist ( velünk együtt ) az EU- ból..Ugy hogy van- lesz még lejjebb ebben a Pöcegödörben.
kereső
@Clavigo: Nem is kell törvényt alkotni. Aláirtunk egy szerződést. A szerződés felrugása, be nem tartása semmissé teszi a szerződést. Orbán erre játszik szerintem. Kérdés, hogy az Unió szervei mennyire lesznek még "türelmesek". De ezt érdemeljük, mert nekünk a nemzeti xar kell, amit orbán etet meg az országgal.
Clavigo
@kereső: Valszeg megvárják a 22- es választást...Ha addig el nem fogy a türelem... Merkel sem lesz a Putris háta mögött..
ágimami
Nem lenne már elég??? Magyarországgal kellene foglalkozni, de az már meghaladja a vezérkar képességeit!!!
Varga Juditot meg hagyjuk már!!!:DDD
lusta
Amit az Unióban művelnek egyszerűen felháborító. ˝Az Európai Unió történetében példa nélküli, hogy az Európai Bizottság egy tagállammal szemben ideiglenes intézkedésként kényszerítő pénzbírság kiszabását kezdeményezze egy, az európai uniós jog és a nemzeti alkotmányjog viszonyát is érintő összetett kérdésben, amről európai bírósági döntés született és a baráti lengyelek nem hajtottak végre.˝ Mégis mit képzel az Európai Bizottség? A tagállamnak szuverén joga lesz@rni a jogerős bírósági döntést.
Giovanni Alba
@lusta: ma, 09:58
Tényleg nagyon hiányoznak már az egyezményes jelek, például a "vigyázat, irónia, értő olvasás szükséges".
Nessy
@lusta: valamint "szuverén joga" a kormányának lenyúlni minden uniós eurocentet, amit kap az ország! Ez az Orbán Viktor - Varga Judit páros egy katasztrófa!
lusta
@Giovanni Alba: Teljesen fölösleges. A halfarok félék mindezt ésszel úgysem érik fel.
ómió
Mi lenne itt egy Európai Egyesült Államok esetén!? Már Varsó felé tartanának a brüsszeli tankok!
Aki Én
Végnapjait éli az a Lengyelország, amelyiket Vargának és a mi ge-cinknek kell megvédeni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.