Sokan hitetlenkedve fogadják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) havi bérstatisztikáit amely szerint az elmúlt években szédületes mértékben emelkedtek a fizetések Magyarországon.

Torzít a KSH, a Fidesznek kedvezően trükköznek a számokkal
Kép: Pixabay 

A KSH módszertana frissítésre szorul ugyanis, a Napi.hu és a Pulzus kutató reprezentatív felmérése szerint például az emberek bére közel nem nőtt úgy, mint az a hivatalos közlésekből kiolvasható.

A KSH szerint idén az első félévben a bruttó átlagkereset 428 200 forint (nettó 284 800) volt, amely 8,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Ez a statisztika a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásokat, a költségvetési intézményeket és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteket foglalja magába.

A legfontosabb probléma itt, hogy azok a mikrovállalkozások, amelyek ötnél kevesebb embert foglalkoztatnak és, jellemzően alacsonyabb bért fizetnek kimaradnak. Ez egyértelműen felfelé húzza az átlagot.

A másik probléma, hogy a KSH nem ad meg havi rendszerességgel mediánbér-adatokat. A medián jobban megmutatja az emberek életszínvonalát hiszen azt bért jelenti, amelynél ugyanannyian keresnek többet mint kevesebbet. Az átlaggal éppen az a probléma, hogy például a magas bérek torzíthatják.

Mutatunk egy példát:

Egy cégnél, ahol az igazgató 10 millió forintot keres, 90 alkalmazottja pedig 100 ezret, az átlagos bér 208 ezer forint, amely tény nyilván nem boldogítja azokat, akik csak 100 ezret visznek haza.

Ezek a kritikák pedig nem csak az összeg nagyságát teszik megkérdőjelezhetővé, de azt is, hogy mennyivel emelkedik az emberek fizetésre évról évre vagy hónapról hónapra.

A Pulzus Kutató, Napi.hu megbízásából készített reprezentatív kutatása szerint idén az emberek pontosan felének emelkedett a fizetése. Ez nem csak béremelést, de munkahelyváltást vagy akár másodállás vállalását is jelenthette. Az emberek 31 százaléka mondta, hogy 5 százaléknál kisebb mértékben nőtt a bére, 12 százalék 5 és 10 százalék közé tette az emelkedés mértékét és mindössze 7 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy 10 százalékos differencia van a jelenlegi és a tavalyi bére között.

Torzít a KSH, a Fidesznek kedvezően trükköznek a számokkal

Az iskolai végzettség szerinti bontásból az derül ki, hogy a diplomások bére – ha nem is sokkal – de jobban nőtt, mint azoké, akik alap vagy középfokú végzettséggel rendelkeznek. Például az általános iskolát végzettek 40, az érettségizettek 37, a diplomások 34 százaléka mondta, hogy nem változott idén a fizetése. Utóbbiak között 18 százaléknyian kaptak 5-10 százalékos emelést, amely érezhetően magasabb szám, mint a másik két csoport esetében.

Torzít a KSH, a Fidesznek kedvezően trükköznek a számokkal

10 százalék feletti emelést pedig az alapfokú végzettségűeknek csak minimális, 3 százaléka kapott, sőt a körükben kiugróan nagy azok aránya, akik kevesebből kénytelenek gazdálkodni, mint tavaly.

Forrás: Napi.hu
Címlapkép: Pixabay

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Nessy: Évi 8-10%-os béremelések vannak, orvosoknak meg 100%! A közelmúlt inflációs csúcsait még Bokros efftársatok állította fel a maga 25%-ával - legfeljebb olyan vihetné el a béremeléseket! Ma azt meg se közelítjük! A KSH meg ugyanúgy dolgozik, ahogy eddig is! De - tudom - innét "szép" hazudoznotok!
Nessy
@ómió: Sem a béremelések, sem a bérek medián eloszlását nem publikálják, a sima mezei számtani átlag nem ad valós képet. Igaz szép "eredményt" mutat. Sőt a kisebb vállalkozások adatait nem is tartalmazzák a számok.
namihami
Van egy kártyásmondás erre az esetre:: Pénz az ablakban.
Mert ugyebár a bérek hiába emelkednek, ha a napi költségek azt meghaladják. Tehát, ha én adok neked plusz 100 forintot, de azt, amit tőlem veszel 120-szal drágábban adom, akkor
Tehát nem a pénz mennyisége, hanem a vásárlóértéke lenne a viszonyítás alapja. De ezt a ""marinénik és pistabácsik"" talán (!!!) csak a boltban tapasztalják, viszont a Kossuth és a Tv1 nem ezzel tömi a fejüket. És, ugyebár, a Viktor soha nem...
ómió
@Nessy: A magyar átlagbér 2010-óta több, mint megduplázódott! Mind a KSH, mind az EUROSTAT szerint. A 2010-es pedig 65 év alatt alakult ki, mig a megduplázódása 10 év alatt! Erre kenegetitek a szart!
teuton57
Az atlagber nem lehet semmilyen összehasonlitas alapja, mert torzit. Az lenne az igazi statisztika, amelyik kategoriankent mutatna, mennyien keresnek bizonyos összegeket. Tehat pl. 100ezereig, 100-150ezer, stb. Akkor kiderülne es mindenki szamara lathato lenne az, amit a propaganda eltorzit es a birkak elhiszik, mert nem neznek a sajat penztarcajukba, hogy a lakossag több mint 2/3a az atlagber alatt keres!
verőce21
Szédületesen gazdagodik a lakosság Mo.-on! Ami igen örvendetes.
Ergo működnek a gazdasági reformok és támogatások.
A minap vidékjáráson tapasztaltam, milyen nagymértékű a lakosság jólétének növekedése. Nemcsak átlagfizetésekben kell gondolkodni, hanem társadalmi juttatásokban is. Főleg fiatalokat, és családtámogatásokat segítő programok hatásaiban, amely kihat a szolgáltató és építőipari szektorokban tevékenykedő vállalkozók, munkavállalók életszínvonalának javulására is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.