A Publicus Intézet augustus végi felmérésében megkérdezte a válaszadókat, hogy ha csak Dobrev Klárára, Karácsony-Gergelyre és Jakab Péterre lehetne szavazni az előválasztáson, hogy döntetnének – számolt be róla a Népszava.

Friss kutatás – ő a legnépszerűbb jelölt az előválasztáson

Az eredmények alapján 34 százalék voksolna a főpolgármesterre, Dobrevre 31 százaléka, Jakab Pétert pedig 23 százalékuk jelölné be.

Azok közül, akik tervezik, hogy részt vesznek az ellenzéki előválasztáson, 75 százalék akkor is biztosan elmegy szavazni, ha a választókörzetében a preferált pártja nem indít jelöltet

– derült ki a Publicus Intézet augusztus végi kutatásából, melyet a Népszava számára készítettek.

A Jobbik szimpatizánsai közül 79 százalék automatikusan arra voksolna, akinek a javára saját indulójuk visszalépett, a DK támogatóinál ez a szám 69 százalék, a Momentumnál 64, az MSZP-Párbeszéd esetében pedig 58 százalék ez az arány.

A három miniszterelnök-jelölt versenyében a jelenlegi eredmények szerint egyrészt azért is vezet Karácsony, mert róla gondolják a legtöbben, hogy Orbán Viktor őt tartja a valódi kihívójának

– írja a lap.

Emellett a kutatásban résztvevő, a kormányváltást akaró, de bizonytalan szavazók 32 százaléka szerint Karácsony Gergely tudja a leginkább megszólítani a jelenleg bizonytalan választókat. Dobrev Klára esetében a megkérdezettek 27, Jakab Péternél pedig csak 18 százalék gondolja így.

Mint kiemelik, a főpolgármester második fordulós esélyeinek egyik fontos tényezője lehet az is, hogy Márki-Zay Péter és a Momentum elnöke, Fekete-Győr András támogatói között többüknek ő a „tartalék,” ha eredeti jelöltjükre nem lehetne szavazni.

Márki-Zay egyébként többször utalt arra, hogy kiesése esetén Karácsonyt támogatná, sőt az is kiderült, hogy egyéni győzelme esetén vélhetően a Párbeszéd frakciójában foglalna helyet.

Forrás: atv.hu/Népszava 
Címlapkép: Facebook

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
"Most annyi változás történt, hogy az ellenzéki érzelmű szavazók (illetve a fizetett és/vagy önkéntes fideszes trollok) kiválaszthatják azt, hogy kik fognak vereséget szenvedni egy csaló választáson az orbáni diktatúrában. Ez sem semmi, értékelni kell, ha semmi nincs. Különösen olyan helyzetben, amikor az ellenzék nem tette egyértelművé, hogy mit tenne, ha véletlenül nyerne, s miért érdemes rájuk szavazni, mit várhatnának az ellenzék győzelme esetén. Nem arra gondolunk, hogy mi lesz a közlekedéssel, hanem arra, hogy mi lesz a törvénytelenül létrehozott Orbán-rendszerrel."
nepszava.us/alternativ-valosagban-zajlik-a-demokratikusnak-latszo-elovalasztas-egy-diktaturaban/
terlasz
Ha Publicus, akkor egyértelműen Karácsony a nyerő...
terlasz
@simmering73: Dobrev folyamatosan arról beszél, amiben hiányosak Bartus ismeretei. Ez a jóember mindenkitől mindent jobban tud.
human
@sgl: Az ellenzéki kormányzatoknál általában látni az elszámoltatás elmaradását. Szerintem ennek többségében nem az az oka, hogy ezt nem akarják megtenni. Például Orbán egyik legélesebb nyelvű kritikusa Márki-Zay Péter sem tudott látványos elszámoltatásokat felmutatni. Voltak feljelentések, de mentek a kukába azonnal. Még a polghiv informatikai rendszerének feltöréséért is csak felfüggesztettet kapott a néha fideszes polgi fia. Nehéz így elszámoltatni.
Amit MZP és Karácsony tudott tenni, hogy újratárgyalták a túlárazott szerződéseket és így 20-30%-al olcsóbban szerződtek újra a vállalkozókkal, mert már nem kellett nekik visszaosztani.

Az országos elszámoltatásról. Én teljesen megértem azt a logikát is amit Pálinkás József és Bárándy Péter és köre mond, hogy ha csak úgy visszavonnak törvényeket, az később bármelyik kormány számára precedens eset lesz és vissza fog mutogatni. Van jogász aki egyenesen megmondta, hogy forradalom nélkül ezeket a lépéseket nem szabad meghozni különben bárki bármikor megcsinálhatná. De forradalmi hangulat meg nincs és nem is lesz még évtizedekig.

Ugyanakkor teljesen logikus az amit Márky-Zaj mond. Ha Orbánék kezében marad a túlárazásokból, személyre szabott pályáztatásokból szerzet több ezer milliárd pénz (Mészáros, Garancsi, ...) és a még ehhez hozzá csapott több tízmilliárd állami ingatlan (alapítványok) valamint az ország közmű ellátásban stratégiai szerepet kapó cégek akkor az új kormány pusztán statiszta lesz, mert kénytelen lesz minden területen a NER játékszabályai és árszabásai szerint játszani. Ez pedig azt jelenti, hogy dróton rángatott figurák lesznek és Orbánék visszatérnek legkésőbb 4 év múlva.

Hát én az utóbbi miatt a radikálisabb utat választanám.
human
@human: javítás: néha(i) fideszes polgi fia
human
@sgl: Most megy élőben a miniszterelnök jelölti vita. Karácsony azt mondja, hogy amint miniszterelnök lesz első lépései közt lesz, hogy zároltatja a NAV-on keresztül azokat a számlákat amik korrupció révén gazdagodó emberekhez köthetők.
Ez azért meglepően erős lépés és azonnal számon kérhető lesz pár hónap alatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.