Túlzás nélkül állítható, hogy 2019-ig az idegenforgalom az egyik legsikeresebb ágazata volt a magyar gazdaságnak. Az évről-évre egyre nagyobb számban érkező külföldi vendégkör minősége ugyan az áhított szint alatt maradt, de ennek ellenére a költéseiknek köszönhetően így is jelentős számú vállalkozást és ott foglalkoztatott embert tartottak el – számol be róla az mfor.

Hiába szépít a kormány, derékba tört a magyar gazdaság húzóágazata
Kép: Pixabay

A koronavírus kitörése után azonban 2020 tavaszán szó szerint lenullázódott a forgalom, majd a nyári könnyítéseket és rövid ideig tartó pezsgést követően ismét éhkopp jött a szektorba. Az idei év első négy hónapjában a szálláshelyek jelentős része zárva volt, így nem csak a határzár miatt elmaradó külföldi vendégkör, de a kényszerű korlátozások okán a hazai sem tudott szállodákba menni.

A hazai szálláshelyek májustól üzemeltek szinte megszokott üzemmódban, ám egy ideig csak védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégeket fogadhattak. Júniusban ugyanakkor változtak a szabályok, és arról szóltak a hírek, hogy jelentős számban indultak útnak az emberek, és bár a külföldi turisták hiányoznak, a hazai vendégek megtöltik a szállodákat.

A kormányzati szakemberek által hangoztatott sikereket a statisztikák nem igazolták vissza, és az iparági érintettek arról beszéltek, hogy megváltozott a magyar vendégek nyaralási szokása is.

A hétvégéken ugyan sokan vannak a legnépszerűbb helyeken, így például tele volt a Balaton, ám a hétköznapokon a pandémiát megelőző időszakhoz képest nagyobb volt a pangás. Arról is beszéltek, hogy növekedés csak a 2020-as évhez képest tapasztalható.

A hazai turizmus elsősorban a belföldi vendégekre támaszkodhatott, ezért a lap is csak a róluk szóló adatsorokat vette górcső alá. Mint közölték, a vendégszám 802 ezret, az eltöltött vendégéjszakáké 2,3 milliót ért el.

Ebből következik, hogy az átlag háromnál is kevesebb éjszakát töltött a fizetős szálláshelyeken, ami alátámasztja azokat az információkat, mely szerint az egész hetes nyaralás helyett csak hosszú hétvégét tartott a turisták többsége.

A KSH adataiból az is kiderült, hogy a legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák több mint harmadát regisztrálták. Ugyanakkor a számok azt jelzik, hogy a magyar tenger partján még a belföldi vendégéjszakák számában sem sikerült elérni a járvány előtti szintet. A

Az adatok azt mutatják, hogy a külföldi vendégek továbbra is nagyon hiányoznak, míg a magyarok egy része anyagi okok miatt nem tud utazni, vagy csak a béren kívüli juttatások terhére teszik ezt meg.

Nagy kérdés, hogy a lakosságnak nyújtott, és kilátásba helyezett különböző állami transzferek mennyit segítenek majd, hiszen a szezon lecsengésével és egy esetleges újabb járványhullámmal ismét kiürülhetnek a szállodák.

Forrás: mfor
Címlapkép: Pixabay

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
Sikerült ezt is lerohasztania a fideSSnek.
simmering73
Néhány napja még azt ugatták, hogy tavalyhoz képest dübörög az idegenforgalom. Remek évünk van.
ómió
A II.n.évi majd' 18%-os GDP növekedés is tuti ezt "mutassa"!
kissé felnőttem
@ómió: magyarul irj 4-5 s el ne , 18 % tán tévedsz az áremelkedés is nagyobb attól is nem a gbt
ómió
@kissé felnőttem: 18%-nál nagyobb inflációt hazudtok? És a KSH-t is rádumáltátok már? Húzzatok bele! Amúgy, egy kis szövegértést neked kéne gyakorolnod!
kissé felnőttem
majd ellesem tőled kicsi orbáncos huszárom, KSH már régen kormányörizet alatt állomásozik akár te, amit neked kiadnak ide az hazug komolytalan maszlag, te edd én nem nyelek le minden moslékot.ha az országot nyitott szemmel járnátok láthatnátok mivé lett és beszélgetnétek egyszerű emberekkel Álom és valóság a különbözet.180-200 al megy valaki a reptérre felvezető autóval mit lát az utból akkor??? meg repülövel luxusjahtokhoz ? ugyan már. Értelmezési gondod akad ezzel is ? szólj kifejtem ám.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.