Magyarul is olvasható a vatikáni honlapon Ferenc pápa beszéde, amelyet a magyar püspökökhöz intézett budapesti látogatása során. Külön érdekes, mennyire hangsúlyozta, hogy a befogadás képessége fontos. Legyetek a testvéri szeretet tanúi – emelte ki a pápa.

Orbánnal való találkozója után Ferenc pápa azt mondta a püspököknek, hogy fontos, hogy a magyar társadalom szolidárisabb és befogadóbb legyen

Ferenc pápa és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a magyarországi zsidó szervezetek delegációjával folytatott találkozón a Szépművészeti Múzeum Márvány Csarnokában 2021. szeptember 12-én. A katolikus egyházfő az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezett Budapestre. MTI/Máthé Zoltán

Vasárnap reggel Ferenc pápa a közjogi méltóságokkal való találkozás után a Szépművészeti Múzeum reneszánsz termében köszöntötte a magyar katolikus püspöki konferencia tagjait. Hozzájuk intézett beszédében három iránymutatást adott nekik: „legyenek az evangélium hirdetői, legyenek a testvéri szeretet tanúságtevői és végül legyenek a remény építői”.

A beszéd bevezetője így szól: 

A kenyérben és a borban ott látjuk Krisztust, aki testét és vérét adja értünk. A magyar Egyház hosszú történelme alatt, amelyet végigkísért a szilárd hit, az üldöztetések és a vértanúk áldozata, mindvégig különösen ragaszkodott Krisztus áldozatához. Számos férfi és nő, sok püspök és pap élte meg azt, amit az oltáron megünnepelt: vállalták, hogy a búzaszemek módjára megőrölje őket a világ, hogy mindenki jóllakhasson Isten szeretetével; engedték, hogy a szőlőszemekhez hasonlóan összetörjék őket, hogy Krisztus véréből új, éltető nedű fakadhasson. Őket összetörték, de szeretetáldozatuk az újjászületés evangéliumi magja lett, amelyet elvetettek ennek a népnek a történelmébe.

A pápa beszédének jelentős része a multikulturalizmusról, a befogadásról, az elfogadásról szólt.

Második iránymutatásom: legyetek a testvéri szeretet tanúi. A ti országotok olyan terület, ahol régóta együtt élnek különböző népekből származó emberek. Különféle nemzetiségek, kisebbségek, vallási felekezetek, vándorlók alakították ezt az országot is multikulturális közeggé. Ez új valóság, amely kezdetben megriasztja az embereket. A különbözőség mindig kicsit félelmet kelt, mert veszélyt jelent a megszerzett biztonságra és kihívást hordoz az elért stabilitás ellen. Ugyanakkor nagy lehetőség arra, hogy megnyissuk a szívünket az Evangélium üzenetére: „Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket” (Jn 15,12). A kulturális, etnikai, politikai és vallási különbségekkel szemben kétféle magatartást tanúsíthatunk: vagy bezárkózunk mereven úgynevezett identitásunkba, vagy megnyílunk a másikkal való találkozásra és együtt gondozzuk egy testvéri társadalom álmát. Szívesen említem meg itt, hogy éppen ebben az európai fővárosban találkoztatok 2017-ben Kelet-Közép-Európa püspöki konferenciáinak képviselőivel, és azt hangsúlyoztátok, hogy mindenki a maga identitásához ragaszkodik, de ez soha nem lehet oka az egymási iránti ellenségeskedésnek és lenézésnek, hanem segítenie kell az eltérő kultúrák közötti párbeszédet.

Hozzátette:

A városotokat kettészelő hatalmas folyó fölött ível át a gyönyörű Lánchíd, amelyet egy gyenge kis fahíd helyén építettek, hogy összekösse Budát és Pestet. Ha azt akarjuk, hogy az Evangélium folyója elérje az emberek életét, és itt, Magyarországon is testvériesebb és szolidárisabb társadalom alakuljon ki, ahhoz az szükséges, hogy az Egyház a párbeszéd új hídjait építse. Mint püspököktől, azt kérem tőletek, hogy a papokkal és a világi lelkipásztori munkatársaitokkal együtt mindig mutassátok meg az Egyház valódi arcát, amely mindenkit, a kívülről érkezőket is elfogadja, testvéri és nyitott a párbeszédre. Legyetek olyan főpásztorok, akik szívükön viselik a testvériséget. A nyájnak ne gazdái legyetek, hanem atyái és testvérei. A testvéries magatartás, amelynek művelésére kérlek titeket a papokkal és Isten egész népével, váljon egy fényes jellé Magyarország számára. Így formálódik egy olyan Egyház, amelyben főként a világiak, mindennapi életük minden területén, a családjukban, a társadalomban és hivatásukban az evangéliumi testvériség kovászává válnak. Legyen a magyar Egyház a hidak építője és a párbeszéd előmozdítója!

Beszédében azt is mondta:

Vannak társadalmi problémák is: a családok nehézségei, a szegénység, a fiatalok világának gondjai egy olyan közegben, ahol a demokráciának még meg kell erősödnie. Az Egyháznak közel kell lennie az emberekhez, oda kell figyelnie rájuk és vigasztalnia kell őket, hogy ne tévesszék szem elől a reménység fényét. Az Evangélium hirdetése megerősíti a reményt, mert emlékeztet bennünket arra, hogy Isten jelen van mindabban, amiben élünk, társunkul szegődik, bátorít és ötletet ad arra, hogyan fogjunk bele mindig egy új történetbe.

A teljes beszéd ITT olvasható.

Forrás: 24.hu

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Erdő Péterék szarnak arra, hogy a Pápa mit mond nekik. Ők a Júdáspénzekre hajtanak és azt a Fideszes maffiától meg is kapják.
A többi őket nem érdekli!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Erdő Péterék szarnak arra, hogy a Pápa mit mond nekik. Ők a Júdáspénzekre hajtanak és azt a Fideszes maffiától meg is kapják.
A többi őket nem érdekli!
justhpeter
Nem tudom mennyire van messze a magyar katolikus egyház a pápa által elmondottaktól, de attól tartok nem lesz rövid az út és az idő a pápa utoléréséhez. Jelenleg a szándék sem látszik.
134.bátor
Mièrt nem a dagadtnak mondta??? Ezeknek egyik fülükön be,a másikon ki. Ezeknek nem a pápa a főnökük, hanem a dagadt!! Leszarják,mit mondott a pápa . Velejèig romlott,pedofil csürhe. Csak rá kell nèzni arra az erdő pèterre.
vacsi
" Külön érdekes, mennyire hangsúlyozta, hogy a befogadás képessége fontos. "
A Vatikán hány ilyen mindenféle veszélyes elemet fogadott be?! Mert ezek nem menekültek, hanem újkori honfoglalók - nem véletlen, hogy 99 százalékuk fiatal férfi.
Rockxy
fontos, hogy a pópa elhúzott innen a nagyannyába
human
Hogy a Pápai iránymutatásokból mennyit fogadnak meg a magyar püspökök? Szerintem annyit amennyit Orbán enged nekik.

Azt hiszem a volt KDNP-s Lukácsi Katalin mondta, hogy az egyházi vezetés elanyagiasodott. Így amíg Orbán tömi beléjük a pénzt addig azt teszik, amit ő mond és nem amit a Pápa mond. Fontos, hogy ez csak a vezetésre igaz főként. A végegek dolgozó papok, tiszteletesek már vegyes képet mutatnak, de azért nekik is egy szintig alá kell vetniük magukat az egyházi vezetők utasításainak. Például, ha egy városi iskolát át akar játszani Orbán az egyháznak, akkor nem mondhatnak rá nemet, akkor sem, ha ők maguk hülyeségnek tartják.
Emmersson71
@Rockxy: Orbán is így van ezzel..csak néhány fotó kellett neki a FB-ra..a hívei pedig keresztyénkednek tovább, miközben parazsat köpnek az igaz hívőkre!
csipetke
A pápa hiába mondja a püspököknek,hogy szolidárisabbnak,befogadóbbaknak kell lenni, a magyar egyházakat kilóra vette meg orbán,így a püspökök azt csinálják,amit orbán parancsol. Aki pedig valóban szolidáris,és befogadó,mint Iványi Gábor,azt (igaz,személyes ok miatt) mindenféle eszközzel igyekeznek ellehetetleníteni.Egy miniszterelnök hogy engedheti meg magának,hogy a személyes dolgait,bosszúját belekeverje tulajdonképp hivatalos dolgokba?Viktor Corleonénak úgy látszik ez is belefér,mondjon a pápa bármit is
ómió
Eddig még minden szuicid "befogadó" volt. Vagy legújabban már az öngyilkosság a 11. "parancsolat"? Netán csak "Francseszkóul"?
Toller Béla
Képzelem...Erdő hazament és azóta is térdelve kér bocsánatot, de holnap összehívja az egész bandát és átállítja őket az ellenzék oldalára, a pápa intelmeit meg nagy betűkkel átírva kifüggesztik minden magyar körösztény templom ajtajára ...meg még óriásplakátok is lesznek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.