A miniszterelnök a Szamizdat 12. című hosszú írásában azt boncolgatja, hogy a magyarok miben különböznek a nyugatiaktól.

Orbán Viktor elárulta, hogy mi a különbség Brüsszel és Magyarország között

Fotó: Olivier Matthys / POOL / AFP

Orbán Viktor írásában felidézte, hogy Timothy Garton Ash, az Oxfordi Egyetem professzora bírálta Magyarországot és a kormányt; egy „másik Európáról” beszélt, amelyet veszélyesnek minősít az Európai Unió (EU) szempontjából.

„Véleményem szerint valóban létezik egy, a nyugat-európaitól egyre inkább különböző, közép-európai kulturális, szellemi és politikai entitás, de ez nem veszély, nem fenyegetés, hanem jótétemény az Európai Unió, sőt Nyugat-Európa számára is” – fogalmazott a magyar miniszterelnök, hozzátéve: Timothy Garton Ash kemény kritikája ihlette azt az előadását, amely megpróbálja a nyugati olvasóközönség számára is értelmezhető kategóriákban megragadni a mai európai viták szellemi esszenciáját, „ahogyan azt mi látjuk”.

Az előadásból idézve Orbán Viktor kiemeli: a megkérdőjelezhetetlen fejlődés és a fényes sikerek időszakában még a nyilvánvaló tévedések, melléfogások és súlyos fogyatékosságok ellenére is hosszan kitartott az a meggyőződés, hogy a Nyugat küldetésének mérlege alapvetően pozitív. Valami azonban megváltozott a 21. század elejére, éppen amikor az angolszászok vezette Nyugat megnyerte a hidegháborút. Egyre inkább apokaliptikus hangulat jellemzi a nyugati társadalmak gondolkodását, súlyos kihívások érik a nyugati civilizációt. Amerikában a konzervatívokat kiiktató liberális hegemónia után a neomarxizmus veszi át a gondolkodásformáló intézmények irányítását. Európában „egy muszlim demográfiai, politikai és gazdasági dagályt, áradatot indítottak el”. A Nyugat a „Nagy Víz” egyik partján sem képes megfelelő politikai válaszokat adni ezekre a problémákra. És ehhez jön még Ázsia és a nem nyugati társadalomszervezési formák látványos sikere.

Úgy látom, hogy ma ez a folyamat határozza meg a Nyugat életét. Gazdagok és gyengék. A legveszélyesebb kombináció. A feltörekvők semmi tiszteletre méltót nem látnak bennük, csak a könnyű prédát. A magyarok azonban eddig nem veszítették szem elől a saját küldetésüket

– olvasható a dokumentumban.

A Brüsszel és Magyarország közti viták éppen ezen a különbségen nyugszanak. A művelt nyugati közvélemény számára egy politikai közösség, egy nemzet küldetéstudata mára elfogadhatatlan, gyanús, miközben a magyarok számára „ez a létezés elemi föltétele, és olyan természetes, mint a levegővétel” A magyaroknak az államalapítás óta egyetlen célja van, hogy az itt élő népekkel közösen megszervezzék a Kárpát-medencét. „Ha a történet mára vonatkozó tanulságát keressük, az állami keret másodlagos. Ami fontos, a térségben élő népek összeműködése és összeszerveződése” – áll a szövegben, amit itt lehet teljes egészében elolvasni.

Forrás: MTI

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Viktorunk mára teljesen megbuggyant, lehet róla az agyvizet leönteni és kiszárítani az alatt lévő bolondgombát.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fűre lépni szabad
"A szamizdat illegális (!) kiadvány a kommunista (!) rendszerekben, amelyet azért írtak, nyomtattak és terjesztettek titokban (!), mert a rezsim (!) cenzúrája (!) betiltotta (!) volna a közölt tartalmak terjesztését."
ómió
@fűre lépni szabad: Akkor, tegyétek!
kereső
Van egy qrva nagy különbség! Brüsszel egy város- gyengébbeknek: Belgium fővárosa- Magyarország meg egy ország. Nem elhanyagolható különbség.
Ja, hogy Brüsszelben van az Eu kormányának, az EB-nek a székhelye- annak az EB-.nek, amelynek "fejét" éppen a te jóvoltodoból választották meg anno, felrúgva az előzetes és, hagyományos megegyezést? Ollan nagyon büszke voltál a "királycsinálásra".Csak azóta változott "Brüsszelben" a széljárás- nincs már Merkel, aki éveken keresztül bevédte a hazug pofádat.
fűre lépni szabad
@ómió: Te nekem soha többé ne írj (válaszolj), mert úgy szétfejellek, hogy nyaktól lefelé lebénulsz, a kurva anyád, te orbánista kőbunkó!
ómió
@fűre lépni szabad:A saját magatok "célkitűzése" (amit írtál) így kihozta belőled az elmebeteg bolsevik vadbarmot, bolsiék fajkreténje!? A bárcás anyukádat! Talán túlzabáltad magad böszmeszarból, vagy ez csak az elmebajod újabb rohama? A választ, bolsiék elmebetege, úgy tudod elkerülni, ha valakinek nem írsz! Ennyit nem tanítottak mag neked a bolsevik baromképzőben? Talán ki kéne iratkoznod!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.