Rengeteget emelkedtek az energiaárak Európában az idén, de most egy amerikai illetékes arra figyelmeztetett, hogy ha a szokásosnál hidegebb lesz a tél, akkor nemcsak még drágább lesz, hanem egyszerűen nem lesz elég földgáz a kontinensen minden igény kielégítésére – számol be róla a G7.

Gondban a kormány – bukhat a választási csodafegyver
Kép:Pixabay

Az európai gáztározók szintje több mint tíz évvel ezelőtt volt utoljára olyan alacsony az évnek ebben a szakaszában, mint most. Korábban a piaci szereplők azért nem töltötték fel gyorsabban a készleteket, mert bíztak abban, hogy az év későbbi szakaszában olcsóbban vásárolhatnak. Ebben most már jóval kevesebben hisznek, de a második számú beszállító Norvégiából a mezők karbantartása miatt jön kevesebb gáz, továbbá a legfontosabb importforrás, Oroszország szintén kevesebbet szállít, és Hochstein szerint nem világos, hogy miért.

Aggódom, mert szerintem még sosem volt olyan helyzet, hogy tudtuk, ha hideg lesz a tél, akkor nem lesz elég készlet”

– fogalmazott varsói látogatása során Amos Hochstein, az amerikai külügyminisztérium energiabiztonsági megbízottja a Bloomberg cikke szerint.

Az oroszok ezzel a német döntéshozókra akarnak nyomást gyakorolni, az illetékes német hivatal ugyanis éppen tegnap közölte, hogy négy hónapja van a nemrég elkészült Északi Áramlat 2 vezetékrendszer engedélyeinek kiadására.

Az Egyesült Államokból egyelőre szintén nem érkezhet az eddiginél több cseppfolyósított gáz, részben egy korábbi, illetve egy éppen formálódó hurrikán miatt.

A Goldman Sachs befektetési bank szerint mindenesetre az árak szélsőséges kilengésére kell számítani, és a piacok csak abban az esetben kerülhetnek ismét egyensúlyba, ha a kereslet egy része eltűnik, az energiaigényes ipari termelés korlátozásának formájában.

A magyarországi tározókban vasárnapi állapot szerint jelenleg 5,6 milliárd köbméter gáz van, ám ennek ellenére, ha tartósan magas marad a gázár, nem lesz könnyű fenntartani a rezsicsökkentés után kialakított hazai lakossági árakat. Hasonlóan, mint az áram esetében, ahol szintén problémákat okozhat a csodafegyvernek tartott rezsicsökkentés.

Ha a kormány nem akar a választások előtt rezsit növelni, az egyetlen megoldás az lehet, hogy a kereskedők valahonnan a piaci ár alatt szereznek be villamosenergiát.

A lap szerint ehhez az egyetlen forrás a paksi atomerőmű lehet. A Corvinus Egyetemen működő Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) főmunkatársa Felsmann Balázs úgy magyarázta:

az atomerőmű közvetlen önköltsége továbbra is elbírja ezt az alacsony árat. Egy nukleáris erőműnél ugyanis a beruházás drága, a későbbi árba annak a költségeit kell beépíteni, maga a termelés már sokkal olcsóbb, mint mondjuk egy szenes vagy gázos termelőegységnél.

Ez azt jelenti, hogy Paksról látják el olcsó árammal a lakosságot, illetve az őket kiszolgáló kereskedőket. Ez azonban a szintén állami tulajdonban lévő atomerőműnél jelent vagy jelentene elszalasztott nyereséget, hiszen

ugyanezt az áramot a piacon jelenleg sokkal drágábban is értékesíthetnék, milliárdos profitra szert téve.

Forrás: G7
Címlapkép: Pixabay

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
már megint a kereskedőkben bízik a kormány? Ez valahonnan ismerős...asszem lélegeztetőgépnek hívják...

Csak szólok, ahogy a vírusnak is stop van a vadászati kiállítás miatt, úgy a télnek is stop a választások miatt...tél tábornoknak coki..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
már megint a kereskedőkben bízik a kormány? Ez valahonnan ismerős...asszem lélegeztetőgépnek hívják...

Csak szólok, ahogy a vírusnak is stop van a vadászati kiállítás miatt, úgy a télnek is stop a választások miatt...tél tábornoknak coki..
simmering73
Mire jó a klimaváltozás. Tekintettel arra, hogy évek óta egyre enyhébbek a telek, nem valószínű, hogy extrém hideg telünk lenne az idén.
verőce21
A választási csodafegyver nem az energiaellátás, ez csak az ellenzéki lipsik kapaszkodókeresése...!

Háááááá...Háááááááåáåá...Hááá...!
Toller Béla
Hát igen, a nyereség a probléma. De ez annyira meglepi a kormányt ? Eláruljuk nekik, hogyha nincs nyereség, leáll az egész verkli ? Sőt, a nyereséág nem vihető haza, mert ugyanaz lesz az eredmény !
Ábel
A paksi villanyt azért nem vezetném be a gáztűzhelybe, mert nagyot szólhat.
ómió
"Jenkiék" ezzel adnák el a drága palagázt?
csak úgy....
@verőce21: aki sokat lipsizik,az kevés igazat mond! :)
surdilloFUJT
@verőce21: @ómió: két idióta fidesscsicska,nyalonc egy pár,az meg azt jelenti ,hogy két hülye is egy pár,akár nyalonc,akár csicska!!!
Sámannus
Meg lesz a legújabb rezsicsökkentés. Ha nincs gáz nem kell érte fizetni.
verőce21
@surdilloFUJT: Te egyedül hat pár buta bakacsizma...!
csak úgy....
@Shikari: paks fejlesztése azért káros ,mert már másra költötték az arra fölvett kölcsönt! :)
surdilloFUJT
@Shikari: a paksi pénz nagy részét már elDubajozták a tolvaj főnökeid fidesscsicska,decsaknyalj szorgalmasan!!!
Sámannus
@durbincs: Mi van briganti kirúgták, alólad a stokit, azé kapálózol? Vagy sokat vagy a kancácska seggébe fityma mocsok?
Sámannus
Német Szili má az egytál ételt is 3kFt-ért nyomja a nerben. Jól állneki most nem hazudik legalább. Holnaptól má a kifli sem lesz olcsóbb.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.