Rengeteget emelkedtek az energiaárak Európában az idén, de most egy amerikai illetékes arra figyelmeztetett, hogy ha a szokásosnál hidegebb lesz a tél, akkor nemcsak még drágább lesz, hanem egyszerűen nem lesz elég földgáz a kontinensen minden igény kielégítésére – számol be róla a G7.

Gondban a kormány – bukhat a választási csodafegyver
Kép:Pixabay

Az európai gáztározók szintje több mint tíz évvel ezelőtt volt utoljára olyan alacsony az évnek ebben a szakaszában, mint most. Korábban a piaci szereplők azért nem töltötték fel gyorsabban a készleteket, mert bíztak abban, hogy az év későbbi szakaszában olcsóbban vásárolhatnak. Ebben most már jóval kevesebben hisznek, de a második számú beszállító Norvégiából a mezők karbantartása miatt jön kevesebb gáz, továbbá a legfontosabb importforrás, Oroszország szintén kevesebbet szállít, és Hochstein szerint nem világos, hogy miért.

Aggódom, mert szerintem még sosem volt olyan helyzet, hogy tudtuk, ha hideg lesz a tél, akkor nem lesz elég készlet”

– fogalmazott varsói látogatása során Amos Hochstein, az amerikai külügyminisztérium energiabiztonsági megbízottja a Bloomberg cikke szerint.

Az oroszok ezzel a német döntéshozókra akarnak nyomást gyakorolni, az illetékes német hivatal ugyanis éppen tegnap közölte, hogy négy hónapja van a nemrég elkészült Északi Áramlat 2 vezetékrendszer engedélyeinek kiadására.

Az Egyesült Államokból egyelőre szintén nem érkezhet az eddiginél több cseppfolyósított gáz, részben egy korábbi, illetve egy éppen formálódó hurrikán miatt.

A Goldman Sachs befektetési bank szerint mindenesetre az árak szélsőséges kilengésére kell számítani, és a piacok csak abban az esetben kerülhetnek ismét egyensúlyba, ha a kereslet egy része eltűnik, az energiaigényes ipari termelés korlátozásának formájában.

A magyarországi tározókban vasárnapi állapot szerint jelenleg 5,6 milliárd köbméter gáz van, ám ennek ellenére, ha tartósan magas marad a gázár, nem lesz könnyű fenntartani a rezsicsökkentés után kialakított hazai lakossági árakat. Hasonlóan, mint az áram esetében, ahol szintén problémákat okozhat a csodafegyvernek tartott rezsicsökkentés.

Ha a kormány nem akar a választások előtt rezsit növelni, az egyetlen megoldás az lehet, hogy a kereskedők valahonnan a piaci ár alatt szereznek be villamosenergiát.

A lap szerint ehhez az egyetlen forrás a paksi atomerőmű lehet. A Corvinus Egyetemen működő Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) főmunkatársa Felsmann Balázs úgy magyarázta:

az atomerőmű közvetlen önköltsége továbbra is elbírja ezt az alacsony árat. Egy nukleáris erőműnél ugyanis a beruházás drága, a későbbi árba annak a költségeit kell beépíteni, maga a termelés már sokkal olcsóbb, mint mondjuk egy szenes vagy gázos termelőegységnél.

Ez azt jelenti, hogy Paksról látják el olcsó árammal a lakosságot, illetve az őket kiszolgáló kereskedőket. Ez azonban a szintén állami tulajdonban lévő atomerőműnél jelent vagy jelentene elszalasztott nyereséget, hiszen

ugyanezt az áramot a piacon jelenleg sokkal drágábban is értékesíthetnék, milliárdos profitra szert téve.

Forrás: G7
Címlapkép: Pixabay

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
már megint a kereskedőkben bízik a kormány? Ez valahonnan ismerős...asszem lélegeztetőgépnek hívják...

Csak szólok, ahogy a vírusnak is stop van a vadászati kiállítás miatt, úgy a télnek is stop a választások miatt...tél tábornoknak coki..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
surdilloFUJT
@Shikari: a paksi pénz nagy részét már elDubajozták a tolvaj főnökeid fidesscsicska,decsaknyalj szorgalmasan!!!
durbincs
@Eladott Ország: Mert maga is rendszeresen összekeveri a színes piruláit bánya-rottyant ? mint @sgl: ? a csilletöcskölő ?@surdilloFUJT: @fűre lépni szabad: @jesz: @Sámannus: ? a talpfákról kukkolók ?
Sámannus
@durbincs: Mi van briganti kirúgták, alólad a stokit, azé kapálózol? Vagy sokat vagy a kancácska seggébe fityma mocsok?
durbincs
@Sámannus: Az 50Iq-s bányások ? maguk ? akkora Neander-völgyeiktől származnának ? ?
Shikari
@surdilloFUJT: Egy tolvaj van csak, a libsik!
Sámannus
Német Szili má az egytál ételt is 3kFt-ért nyomja a nerben. Jól állneki most nem hazudik legalább. Holnaptól má a kifli sem lesz olcsóbb.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2021. September 20., 06:40
Emmy-díj: A korona és a Ted Lasso tarolt
Itthon - 2021. September 20., 06:31
Halálos baleset történt Pécsen hétfő hajnalban