Életének 67. évében elhunyt Olescher Tamás Munkácsy-díjas festőművész, díszlettervező, perforemer – tudatta a család a hírt az MTI-vel.

Elhunyt Olescher Tamás Munkácsy-díjas festőművész
Fotó: Olescher Tamás/Facebook

A tájékoztatás szerint az alkotót hosszan tartó betegség után kedden érte a halál.

Olescher Tamás 1954. május 31-én született Budapesten.

Az 1970-es években hamar kapcsolatba került az alternatív művésztársadalommal, amelynek tagjai a „tűrt” és „tiltott” kategória határán mozogtak. Később az alternatív művészet szervezője lett. Akkor rendezte meg a Rock Session I. koncertet a hűvösvölgyi Heinrich István utcában álló Magyar Szentföld-templomban. Azokban az években dolgozott a Bercsényi Klub programszervezőjeként is. Ahogy itthon fogyott körülötte a levegő, elhatározta, hogy külföldön próbál szerencsét. Mivel édesapja szász származású volt, Nyugat-Németország felé vette az irányt.

A 80-as években Frankfurtban élt, kortárs zenei műsorokat szerkesztett, színházi-, zenei- és tánc előadásokat rendezett.

1988-ban megkapta Frankfurt város művészeti díját. Amikor a nyolcvanas évek végén hazaköltözött, létrehozta a Multi Média Színházat, amelyet az eklektikus festészet, a néptánc, a zene, a videó, azaz a hagyományos és a modern művészeti ágak és stílusok együttes alkalmazása jellemzett.

1995 óta irányította a II. Kerületi Önkormányzat fenntartásában működő Vízivárosi Galériát.

Alkotó művészként az emberi élet értelme foglalkoztatta. Művei egyszerre mélyen szakrálisak, élénk színviláguk ugyanakkor az élet ősi, népies, elemi erejű igenléséről tanúskodnak. Művészetének egyik kulcsszava a harmónia.

Olescher Tamás 1982 óta állított ki rendszeresen csoportos és egyéni kiállításokon. 1991-ben a Műcsarnokban, 1996-ban a Vigadó Galériában, 2015-ben az Újbuda Galériában volt egyebek között egyéni kiállítása.

Művei hazai közgyűjteményekben a Magyar Nemzeti Galériában, a Szombathelyi Képtárban és a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban találhatók meg. Németországban is több közgyűjtemény őrzi munkáit.

Kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként 2019-ben Munkácsy Mihály-díjban részesült.

Forrás: MTI
Fotó: Olescher Tamás/Facebook

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Nem vagyok egy, a művészethez igazán értő ember. Ezért kérnék valakit, hogy a művész mögött látható ""alkotást"" kicsit bővebben fejtse ki a számomra.
Lehet, hogy kicsit földhözragadt az ízlésem, de nekem pl. a Munkácsy (és hasonlók) is inkább festő, mint a Picasso vagy a Szász Endre.
fűre lépni szabad
Kija faszom volt az az Olescher Tamás?

Sosem hallottam róla.
Szegény, erről sem tudott senki semmit, amíg meg nem halt.
Meg kellett halnia, hogy megismerhessék...

Küldök neked számot, te Olescher Tamás: www.youtube.com/watch?v=VtC8Qpd9pFc

Meghaltál, baszd meg, te... te Olescher Tamás.
Valójában a kutyát nem érdekli.
Egyel kevesebb!
fűre lépni szabad
Az emberek azért nem értik (értékelik) az életet, mert nem értik a halált.
Ez... Nos, ez, egy elég komoly probléma.

(nem vagyok filozófus, de lecsúszott gázszerelő sem - valahol a kettő között vagyok)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.