1258 milliárd forint értékben bocsátottak ki kötvényt.

1258 milliárd forint: eddigi legnagyobb összegű adósságát vette fel a magyar állam
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A portfolio.hu szerint új rekord dőlt meg Magyarországon kedden: az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a magyar állam minden idők eddigi legnagyobb egynapi új adósságkibocsátását végezte el. A lap szerint mai árfolyamon 1258 milliárd forintnyi kötvényt bocsátottak ki.

Az Államadósság Kezelő Központ a 10 éves dollárkötvényből 2,25 milliárd dollárnyi, míg a 30 évesből 2 milliárd dollárnyi ajánlatot fogadott el nemzetközi kötvénykibocsátásban – írja a hvg.hu.

A portfolio.hu szerint a 10 éves amerikai államkötvény hozama jelenleg 1,29 százalék, így a 100 bázispontos felár azt jelenti, hogy ebből a papírból 2,29%-os hozam mellett vont be 10 évre forrást a magyar állam.

A 30 éves amerikai kötvény hozama jelenleg 1,855%-os, így 150 bázispontos felárral számolva 3,355%-os hozam mellett tudott 30 évre forrást bevonni az állam

– írják.

A cikk szerint a jókora összegnek csak egy része fogja pótolni az uniós helyreállítási forrásokat, 2,86 milliárd eurónyi tétel 2022-ben lejáró adósságok előfinanszírozását szolgálja, míg 0,7 milliárd euró különböző költségvetési forrásokra mehet.

Forrás: hvg.hu, portfolio.hu
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Böszme efftárs államcsődmentő IMF-es gigakölcsönét már el is felejtettük?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.