A közép-európai gazdasági térség – benne Szlovénia és Magyarország – gyorsabban jön ki a válságból, mert kitartottak, nem építették le a kapacitásokat, tavaly is fejlesztettek és munkában maradtak az emberek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a szlovéniai Celjében.

Orbán: a nyertesek közé fogunk tartozni
Janez Jansa szlovén kormányfő (j) fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a szlovéniai Celjében 2021. szeptember 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kormányfő az 53. MOS Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár megnyitóján tartott beszédében kiemelte:

mindezt a legjobbkor tették, egy új korszak küszöbén, amelynek mindkét ország, Szlovénia és Magyarország is nyertese lehet. Magyarország készen áll a gyümölcsöző együttműködés folytatására

- jelentette ki. Megjegyezte: a vásáron Magyarország 525 négyzetméteren állít ki, itt van 26 magyar cég.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a magyarok és a szlovénok történetük leghatékonyabb együttműködését hozták létre. "Szlovéniára mindig mint egy hozzánk hasonló közép-európai országra tekintettünk",

és ha együttműködünk, ha egyesítjük az erőinket, akkor mind a két ország az új világgazdasági korszak nyertesei közé fog tartozni a többi közép-európai országgal egyetemben.

Orbán Viktor szerint új világgazdasági korszak kezdetén vagyunk, "a világjárvány felforgatta az életünket, nemcsak egészségügyi, hanem súlyos gazdasági válságot is okozott". A tavalyi év a világgazdaság "fekete éve" volt, globálisan 114 millió ember elvesztette az állását, 42 százalékkal estek vissza a beruházások és a világkereskedelem volumene több mint 5 százalékkal csökkent. Hozzátette: gyárak százait bezárták, nagy és erős nemzetközi vállalatok kapacitás-leépítésre kényszerültek, sok nemzetközi cég drámaian visszafogta tevékenységét, vagyis a világgazdaság minden szegmensében alapvetően alakultak, alakulnak át az erőviszonyok.

Úgy vélte, az idén megkezdődött új világgazdasági korszak rendkívül éles versennyel indul, amely a termelési kapacitások világszintű újraelosztásáról szól.

A gyárakat ugyanis nem ott indítják újra, ahol bezárták őket, a kapacitások nem automatikusan ott épülnek újra, ahol korábban voltak

- mutatott rá.

A kormányfő kiemelte: a befektetők új, nagyobb sikerrel kecsegtető helyszíneket keresnek, és Magyarország benevezett ebbe a versenybe. Azok az országok és térségek indulnak jó eséllyel, amelyek kitartottak a válság alatt, volt stratégiájuk, nem építették le a kapacitásokat, tavaly is fejlesztettek, és amely országokban munkában maradtak az emberek – magyarázta. Hozzáfűzte: a közép-európai gazdasági térség – benne Szlovénia és Magyarország – ilyen hely.

Arról is beszélt, hogy a magyarok számára Szlovénia sohasem a Nyugat-Balkánhoz tartozott, mi Szlovéniára mindig, mint egy hozzánk hasonló közép-európai országra tekintettünk" és ha együttműködünk, ha egyesítjük az erőinket, akkor mind a két ország az új világgazdasági korszak nyertesei közé fog tartozni a többi közép-európai országgal egyetemben – mondta.

Orbán Viktor kitért arra, hogy az elmúlt években a két ország együttműködése új dimenzióba került.

Mióta Janez Jansa vezeti Szlovéniát, "a szlovén-magyar kapcsolatok visszatértek a kölcsönös tisztelet talajára, és ebből mind a két nemzet sokat profitál"

- mondta.

Úgy látja, az idén minden bizonnyal megdől a kétoldalú kereskedelmi forgalom rekordja, a valaha volt legnagyobb kereskedelmi volument fogják elérni. A jövő év közepétől működik a villamosenergia-hálózatok összeköttetése, közös alapot hoztak létre a határmenti térségek fejlesztésére, nemzetközi tesztfolyosót építenek az önvezető autók tesztelésére, Magyarország készen áll a gázvezeték-hálózatok összekötésére, a legnagyobb magyar vállalatok pedig megjelentek a szlovén gazdaságban, a bankrendszerben és az üzemanyagellátásban is – közölte.

A kormányfő hangsúlyozta: a magyar-szlovén kereskedelmi mérleg Szlovéniának pozitív, a két ország közötti kereskedelemben Szlovénia nyer.

De a volumennövekedés jó Magyarországnak is, ezért még egy ilyen mérleg mellett is Magyarország érdekelt a kereskedelmi volumen növelésében – mutatott rá.

Megjegyezte: 46 szlovén cég működik Magyarországon, várják a többit is.

Forrás: MTI

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
hiszen ti már oda tartoztok több mint 11 éve...,eselleg vannak anyagi gondjaitok!? :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
hiszen ti már oda tartoztok több mint 11 éve...,eselleg vannak anyagi gondjaitok!? :)
namihami
@csak úgy...: Hogyne lenne? 600.000 megtakarított forint azért nem olyan horribilis összeg. Ennyi gyerekre és unokára hamar elfogy az. És ha még a papa is kölcsön akarna kérni a juhhodály éppen folyó átalakításánál felmerülő költségekhez, akkor már hipp-hopp, el is fogyott.
csak úgy....
@namihami: te otthon tartod a vagyonodat? na látod...
orbán meg felesben lölöre bízhatta, ismerve matolcsit,- nem bízott a bankokban.
namihami
@csak úgy...: A Lölő verdesné a se..ét a földhöz, ha a kettőjük üzlete ""felesben"" mehetne. Ha engem választana a Gazda, én bizony még a 95-5%-os arányban is beszállnék mellé. Különösen nagy százalékos eltérés szerintem jelenleg sincs közöttük. És még így se jár az Andreabácsi rosszul.
fűre lépni szabad
Nem fogtok - SOHA !!!

Kicsinálom Orbánt csúnyán - mert megérdemli /L’Oréal/

Van sok testőröd, Orbán?
(inkább nem írom le, hogy mi fog történni velük)
fűre lépni szabad
Nem átvágjuk a torkot (mint a filmekben), hanem a pengét a torka fölé tartjuk, és ráütünk.

(polgárháború idejére egy jótanács - keresztényeknek)
rokker33
Kár hogy a Magyarországon élőknek ez a kurva nagy gazdasági növekedés kurvára nem tűnik fel :) :) Lehet hogy az emberek állnak hozzá rosszul :)??
fűre lépni szabad
12 év dúlás után azt mondod, hogy, FOGUNK?
Még mindig csak a rombolásra vagy képes?

Te azért nem kerülsz börtönbe Orbán, mert fejvadászént levadászlak - dead or alive !!!
fűre lépni szabad
Az újkori világtörténelem legnagyobb bukása lesz Orbán Viktor bukása !!!

www.youtube.com/watch?v=8f8wAXDZ9D0

Orbánt én fogom megölni saját kezűleg. Vindikálom magamnak a jogot ehhez !!!
Az én kezeim között kell kihunyni az életnek, ennek a hazaáruló mocsoknak!
tudode
Na jó azért/
.
Az EP-ben most folyik
.
----- A Tanács és a Bizottság nyilatkozatai - A Pegasus kémprogram -botrány
15-09-2021 -
www.europarl.europa.eu/plenary/hu/home.html
-------------------------
.
Mai nap került sor
.
---Von der Leyen: Utánajárunk minden korrupciós esetnek
nepszava.hu/3132275_von-der-leyen-utanajarunk-minden-korrupcios-esetnek
---------------------------
,
Nehogy azt higyje őfélesége, hogy ezzel a polemizálással, pl. a PGAZUS BOTRÁNY elfejeltődik!
.
Az orszá szégyene az, hogy csak ennyire tellik/lett!
csipetke
Ha 12 év csak arra volt elég orbánnak,hogy az európai országok között az utolsó előtti helyre kormányozza le az országot, akkor most hogyan,és miben akar nyertes lenni?Reméljük,az új kormány kirángat bennünket a gödörből...
colibri
A béka s@gge alól 20 méterre is győztesnek hírdeti magát! Kár, hogy mi is ebben az országban élünk és tudjuk, hogy mindig hazudik.
Qqberci
"Ön nyert! A nyereménye tíz év üdülés Vácott, teljes ellátással!"...
justhpeter
Teljesült a program, a miniszterelnök úr ma is mondott valami hülyeséget. Több szót nem érdemel.
csak úgy....
@Qqberci: attól tartok,hogy ez csak egy álom marad.
mire azt a több 1oo kilóméternyi vádanyagot megfogalmazzák és minden jogi képviselö elolvasta,addígra az egész elévült...
Peller Anikó
@csak úgy...: Ja. De nem kell 1oo kiló méter, elegendő a telebendő egyetlen vad punkt is.
Qqberci
@csak úgy...: Legfeljebb addig előzetesben marad...
pb56
Orsos vendel: a nyertesek közé fogunk tartozni... kisakozzatok Szegeden kie az elsö wc latogatas...
csak úgy....
@Qqberci: maradnak,-ha már marad...,nem ám elkószál a többi.
gina
Ez a putris állandóan nyer és háborúzik,, kényszerzubbonyban kellene végre elszállitani,,,és soha ne térjen vissza //////
gina
Jaj a nép akkor nyer majd, ha te eltünsz a fenébe aljas gazember a szemét fidesz tolvaj bandáddal együtt !!!
fűre lépni szabad
Mondja ezt az, aki már másfél év óta mindig mindenben veszít (mindig vesztes volt ez a teleszart búvárruha kinézetű elmebeteg állat, de csak másfél év óta látszik tisztán mindenki számára, hogy Orbán Viktor egy elmebeteg állat)
ómió
A Böszmével mindenben úgyis csak vesztettünk.
nemkati
@ómió: Ugye? Te is rájöttél végre, mekkora böszme ez a Lévai Anikó férje?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.