A közép-európai gazdasági térség – benne Szlovénia és Magyarország – gyorsabban jön ki a válságból, mert kitartottak, nem építették le a kapacitásokat, tavaly is fejlesztettek és munkában maradtak az emberek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a szlovéniai Celjében.

Orbán: a nyertesek közé fogunk tartozni
Janez Jansa szlovén kormányfő (j) fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a szlovéniai Celjében 2021. szeptember 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kormányfő az 53. MOS Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár megnyitóján tartott beszédében kiemelte:

mindezt a legjobbkor tették, egy új korszak küszöbén, amelynek mindkét ország, Szlovénia és Magyarország is nyertese lehet. Magyarország készen áll a gyümölcsöző együttműködés folytatására

- jelentette ki. Megjegyezte: a vásáron Magyarország 525 négyzetméteren állít ki, itt van 26 magyar cég.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a magyarok és a szlovénok történetük leghatékonyabb együttműködését hozták létre. "Szlovéniára mindig mint egy hozzánk hasonló közép-európai országra tekintettünk",

és ha együttműködünk, ha egyesítjük az erőinket, akkor mind a két ország az új világgazdasági korszak nyertesei közé fog tartozni a többi közép-európai országgal egyetemben.

Orbán Viktor szerint új világgazdasági korszak kezdetén vagyunk, "a világjárvány felforgatta az életünket, nemcsak egészségügyi, hanem súlyos gazdasági válságot is okozott". A tavalyi év a világgazdaság "fekete éve" volt, globálisan 114 millió ember elvesztette az állását, 42 százalékkal estek vissza a beruházások és a világkereskedelem volumene több mint 5 százalékkal csökkent. Hozzátette: gyárak százait bezárták, nagy és erős nemzetközi vállalatok kapacitás-leépítésre kényszerültek, sok nemzetközi cég drámaian visszafogta tevékenységét, vagyis a világgazdaság minden szegmensében alapvetően alakultak, alakulnak át az erőviszonyok.

Úgy vélte, az idén megkezdődött új világgazdasági korszak rendkívül éles versennyel indul, amely a termelési kapacitások világszintű újraelosztásáról szól.

A gyárakat ugyanis nem ott indítják újra, ahol bezárták őket, a kapacitások nem automatikusan ott épülnek újra, ahol korábban voltak

- mutatott rá.

A kormányfő kiemelte: a befektetők új, nagyobb sikerrel kecsegtető helyszíneket keresnek, és Magyarország benevezett ebbe a versenybe. Azok az országok és térségek indulnak jó eséllyel, amelyek kitartottak a válság alatt, volt stratégiájuk, nem építették le a kapacitásokat, tavaly is fejlesztettek, és amely országokban munkában maradtak az emberek – magyarázta. Hozzáfűzte: a közép-európai gazdasági térség – benne Szlovénia és Magyarország – ilyen hely.

Arról is beszélt, hogy a magyarok számára Szlovénia sohasem a Nyugat-Balkánhoz tartozott, mi Szlovéniára mindig, mint egy hozzánk hasonló közép-európai országra tekintettünk" és ha együttműködünk, ha egyesítjük az erőinket, akkor mind a két ország az új világgazdasági korszak nyertesei közé fog tartozni a többi közép-európai országgal egyetemben – mondta.

Orbán Viktor kitért arra, hogy az elmúlt években a két ország együttműködése új dimenzióba került.

Mióta Janez Jansa vezeti Szlovéniát, "a szlovén-magyar kapcsolatok visszatértek a kölcsönös tisztelet talajára, és ebből mind a két nemzet sokat profitál"

- mondta.

Úgy látja, az idén minden bizonnyal megdől a kétoldalú kereskedelmi forgalom rekordja, a valaha volt legnagyobb kereskedelmi volument fogják elérni. A jövő év közepétől működik a villamosenergia-hálózatok összeköttetése, közös alapot hoztak létre a határmenti térségek fejlesztésére, nemzetközi tesztfolyosót építenek az önvezető autók tesztelésére, Magyarország készen áll a gázvezeték-hálózatok összekötésére, a legnagyobb magyar vállalatok pedig megjelentek a szlovén gazdaságban, a bankrendszerben és az üzemanyagellátásban is – közölte.

A kormányfő hangsúlyozta: a magyar-szlovén kereskedelmi mérleg Szlovéniának pozitív, a két ország közötti kereskedelemben Szlovénia nyer.

De a volumennövekedés jó Magyarországnak is, ezért még egy ilyen mérleg mellett is Magyarország érdekelt a kereskedelmi volumen növelésében – mutatott rá.

Megjegyezte: 46 szlovén cég működik Magyarországon, várják a többit is.

Forrás: MTI

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
hiszen ti már oda tartoztok több mint 11 éve...,eselleg vannak anyagi gondjaitok!? :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Qqberci: maradnak,-ha már marad...,nem ám elkószál a többi.
gina
Ez a putris állandóan nyer és háborúzik,, kényszerzubbonyban kellene végre elszállitani,,,és soha ne térjen vissza //////
gina
Jaj a nép akkor nyer majd, ha te eltünsz a fenébe aljas gazember a szemét fidesz tolvaj bandáddal együtt !!!
fűre lépni szabad
Mondja ezt az, aki már másfél év óta mindig mindenben veszít (mindig vesztes volt ez a teleszart búvárruha kinézetű elmebeteg állat, de csak másfél év óta látszik tisztán mindenki számára, hogy Orbán Viktor egy elmebeteg állat)
ómió
A Böszmével mindenben úgyis csak vesztettünk.
nemkati
@ómió: Ugye? Te is rájöttél végre, mekkora böszme ez a Lévai Anikó férje?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.