A kormány értékelése szerint a koronavírus negyedik és azt követő hullámai alapvetően eltérnek majd az előzőektől, hiszen az oltás védettséget ad, aki be van oltva, annak a védettsége sokszorosára nő – közölte a járványügyi helyzettel kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten, a Kormányinfón.

Gulyás: olyanok is szerepelnek a listában, akiknek halálához nincs köze a koronavírusnak
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Gulyás Gergely hangoztatta: ha az oltás működik, Magyarország működik. Hozzátette: Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb és legszabadabb országa járványügyi szempontból.

A kormány nem kívánja a lezárások politikáját folytatni

- jelentette ki.

A miniszter közölte, az idősebbek veszélyeztetettsége most is nagyobb. Arra kért mindenkit, aki még nem tette, oltassa be magát. Különösen a hatvan év felettieknek ajánlják az oltást, mivel még mindig van négyszázezer ember közöttük, aki nem oltatta be magát.

Hozzátette: a harmadik oltást is elsősorban az idősebbeknek, a hatvan év felettieknek javasolják, ez négy hónap után lehetséges, hat hónap után pedig kifejezetten ajánlott.

Gulyás Gergely szerint a kormány mindent megtett, hogy az idősek oltását elősegítse. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden adat azt mutatja, a koronavírus miatti súlyos megbetegedés és a halál kockázata sokszorosa azok esetében, akik nincsenek beoltva.

A miniszter kitért arra, hogy a magyar koronavírus-statisztika a lehető "legszigorúbb",

azok is szerepelnek benne, akiknek a halálához nincs köze a koronavírusnak, de a tesztjük haláluk idején pozitív volt.

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy a kormány a veszélyhelyzet január 1-jéig történő meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél. Ez semmilyen szabadságjogi korlátozást nem jelent – mondta. Hozzátette: korábban már feloldották az alapvető alkotmányos jogok gyakorlását korlátozó szabályokat, a veszélyhelyzet meghosszabbítása esetén így például továbbra is lehet tüntetni. A meghosszabbítást a kormány akcióképességének biztosítása, a gyors reagálás miatt nevezte szükségesnek.

Gulyás Gergely közölte, a koronavírussal kapcsolatos számok nyilvánvalóan növekedni fognak, de azt várják, hogy a fertőzésszámok ugrásszerű növekedését nem fogja hasonló arányban követni a kórházba kerülők és a halottak számának növekedése.

A miniszter kitért arra, hogy a védettségi igazolványnak jelenleg is van szerepe és nem kizárt, hogy a jelentősége nőni fog. Megjegyezte, jelenleg úgy látják, hogy a fertőzésszám növekedése nem jár olyan kockázattal, mint a második és a harmadik hullámban.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
jé...hát nem megint igazam volt...ha a helyzet úgy kívánta , boldog-boldogtalant covidosnak írtak...csak most visszanyalt a fagyi...persze arra a pár áldozatra,aki valóban covidban halt meg, nem lehetett volna bevezetni a rendkívüli jogrendet..így akit elütött a busz, az is covid halott lett, ha orbánnak az kellett..és az ostobák még bedőlnek az évszázad kamujának...
Rockxy
A miniszter kitért arra, hogy a magyar koronavírus-statisztika a lehető "legszigorúbb"

a leghazugabb tetűkém!
Gazella
Bezony. Nem létezik a covid.. de tény hogy valami biológiai fegyvert szétlőttek a világban.
Nessy
Bár pozitív volt a teszt, nem voltak covidosok! Ez aztán a fából vaskarika .
esperanza
@Pálinkás Pál: Ismerosom ongyilkos lett, de o is " covid" - ban halt meg...
Pálinkás Pál
@esperanza: amíg ez a politikai ,gazdasági hiszti megy, mindig annyi covid- halott lesz...amennyi épp kell az adott célhoz...és ha az emberek hagyják...a megvett politikusok,meg a gyógyszer lobbi nem hagyja abba...horribilis pénz van benne...
Málna
@Pálinkás Pál: Megint igazad volt? Ezt eddig sem titkolták, rég tudjuk, hogy így számolták.
Nessy
@Pálinkás Pál: Áldjon meg az ég! Figyelj a kormányinfora! Ha tömeg rendezvény van, nincs járványveszély!. Mindenki oda kósza - faszál, ahova akar, minden megszorítás nélkül. Ha a kormány úgy dönt, és miért ne döntene úgy, hiszen a 133 bátor droid úgyis megszavazza, akkor vészhelyzet van, a rendeleti, egyszemélyes kormányzás érdekében. Döntsd el, hogy van vészhelyzet, vagy nincs! Én feladtam.
Pálinkás Pál
@Málna: akkor mit vinnyogtok 30 ezer covid halottról?...század része nincs...
Pálinkás Pál
@Nessy: soha nincs járványveszély...eleje óta mondom, hogy ez csak politika,meg gazdasági érdek...akkor melyikünk nem figyel?...
Lepényleső
...na és akkor ki hazudott,- aki eddig nekünk mást mondott?
Pálinkás Pál
@Málna: dehogynem...egy nap nem múlik el hogy ne hallanánk a rengeteg " covid- halottról "...
ómió
Pedig egy lezárás miatti cupákos visszaesés efftársilag tuti üdvözlendő lenne!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.