A Telex.hu számolt be róla, hogy kiadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa azokat az új, korhatár-besoroláshoz tartozó ajánlásokat, amiket a melegellenessé eltérített pedofiltörvény miatt kellett meghatározniuk.

Elmondta a kormány mi számít homoszexuális tartalomnak – ezekre a műsorokra kell a 18-as karika
Fotó: Pixabay

Ezek alapján döntik el, hogy mikor kell 18-as karika a homoszexualitást ábrázoló tartalmakra.

A kiskorúak védelmében alkalmazott korhatár-besorolásra vonatkozó ajánlásokat tartalmazó dokumentumban a Médiatanács részletezi azokat a szempontokat, amelyek alapján az egyes műsorszámokat közzétételük előtt és közben el kell látni a megfelelő jelzésekkel, piktogramokkal.

A dokumentum általános érvényű, nem csak a homoszexualitásra vonatkozó szempontokat tartalmazza, de a nagy közfigyelmet kapó törvényi változás miatt a cikkben ezek kerültek kiemelésre.

A besorolás függhet attól, hogy vonzó vagy elítélendő példaként mutatják be a tartalmat.

A dokumentumban úgy fogalmaznak, a műsorszámok besorolásának célja, hogy a gyermek és az ifjúság védelmet élvezzen olyan műsorokkal szemben, amelyek az önmagáért felelős és a társadalmi együttélésre alkalmas személyiség kialakulását veszélyeztethetik.

Hangsúlyozzák ugyanakkor,

hogy a kiskorúak védelme „nem jelenti bizonyos témák tabusítását, hanem a teljes kontextust és az üzenetet a kiskorúak életkori szakaszokkal összefüggő értelmi és feldolgozási képességeire tekintettel értékeli”. És a „közvetített üzenet kapcsán fontos leszögezni, hogy a besorolás során a megítélés függhet attól, hogy egy adott műsor vonzó vagy elítélendő példaként mutatja be a kritikus tartalmat”.

Mint írták,

„az ajánlásnak nem célja az egyes kategóriákra vonatkozóan mereven értelmezett, szigorú szabályokat lefektetni”, de a kategória-rendszer bevezetése óta eltelt évek alatt már körvonalazódott a műsorszámok kategorizálása során alkalmazandó kritériumok egy csoportja, amelyek a tartalomszolgáltató számára a minősítés során támpontul szolgálhatnak. „Az egyes műsorszámok megítélése mindenekelőtt azzal a kérdéssel függ össze, hogy tartalmaz-e a kiskorúak fizikai, lelki vagy erkölcsi fejlődésének szempontjából ártalmas hatásokat.”

18 éven aluliak számára nem ajánlott műsorszámok

Ebben a kategóriába kerültek a homoszexualitást megjelenítő médiatartalmak, a kategória piktogramja piros körgyűrűben 18-as szám.

Azok a műsorszámok, „melyek a szexualitást öncélúan ábrázolják, a homoszexualitást vagy a születési nem megváltoztatást propagálják” – fogalmaz a dokumentum, ebbe a kategóriába sorolandók. „Ezeket a tartalmakat az életkorából adódóan a védett korosztály nem vagy csak korlátozottan lehet képes értelmezni, így az ilyen tartalomhoz való hozzáférése alkalmas lehet arra, hogy az önmagáról vagy a világról alkotott képét hátrányosan alakítsa.”

„A születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a megjelenítése nem tilalmazott általánosságban.”

A puszi nem problémás, ha a bemutatása nem öncélú

„Nem tekintendők problematikusnak a gyengédséget kifejező általános gesztusok, mint a puszi, ölelés, kézen fogva sétálás, csók, feltéve, ha azok bemutatása nem öncélú, nem a tartalom központi meghatározó eleme, nem képezi az adott műsorszám fő témáját, nem jelenik meg hangsúlyosan, hanem egyértelműen a gyengédség, a szeretet, az összetartozás vagy adott esetben az együttérzés szemléltetésére irányul”

- írták, de ez a rész nem csak a homoszexualitást bemutató tartalmakra vonatkozik.

A Médiatanács néhány példát is hoz, a következő tartalmak mindenképpen ebbe a 18 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába sorolandók. Ezek „Olyan alkotások, amelyek a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a részletező bemutatására vagy adott esetben annak népszerűsítésére irányulnak.” Például a következő filmek:

Adéle élete,

A fiúk a klubból,

Ez bűn,

Mindent anyámról,

X generáció,

Szólíts a neveden,

L (The L Word),

Lip Service,

Shameless – Szégyentelenek,

Skin I live in.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: Telex.hu
Címlapkép: Pixabay

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A fidesz műsoraira meg ki kell írni, hogy kizárólag szellemi fogyatékosok nézhetik, nehogy az épeszű ember kapjon tőle gutaütést illetve sztrókot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
még jó,hogy a kormány ott ücsörög az erotikus dolgok elött és válogat´, mint cigány gyerek a zabkörték között...
mert mi lenne nélkülük a magyarokkal,még megfertözné öket az a szemét,szakadék széllén álló nyugat! :)
Giovanni Alba
@tudode: ma, 20:04
Ezzel a TAO dumával, mármint hogy ez a vállalkozók pénze, ők döntenek róla, mindig fel tud bosszantani. Tőlem, mint munkavállalótól -aki pedig megtermeli a vállalkozó pénzét is- tétovázás nélkül levonják a jövedelmet terhelő adókat, és az 1+1%-ról nyilatkozhatok csak, a többihez -szerintük- semmi közöm. De mélységesen felháborodva utasítják el a kettős mérce alkalmazásának még a gyanúját is.
tudode
@Giovanni Alba: .
A legnagyobb probléma, Isten verése, hogy egy ilyen szellemi topRONGY lehet élet, halál ura, már 2013-ban is, amikor meghajolt ifjúság előtt:
.

--- Orbán: "Nem lesznek keretszámok!"
www.youtube.com/watch?v=SflMlDjq-W4
-----------------------------
.
Már 2013-ban is, az alárendeltségébe tartozók a szőnyeg alól kukucskáltak ki:
.
.----Keretszámok és liftajtó
www.youtube.com/watch?v=Z9SkvVFP0tI
.
Párthézat fabrikálva az államigazgatásból!
nezelodo
Miért ne hinnénk a kormány szakértelmében? Hiszen éppen az Orbán féle fészekaljában tülekednek azok a figurák, akik szaktanácsot tudnak adni arról, hogyan védjék meg a társadalmat a hozzájuk hasonló homoszexuálisoktól pedofiloktól leszbikusoktól és más aberrációban szenvedő társaiktól.
gina
Ezek a mocskos pedofil, kurvázó himringyók ezek mind a fidesz körei, az mind rendben van , aljas kétszinű szemetek, pimitiv prolik...vizet prédikálnak de ... ellenkezőjét teszik,,,, erkölcs az nem a fidesz és OV muzsikus erőssége /////
ómió
Aberráció-korlátozás? Na, végre!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.