A G7 összefoglalója szerint erős hónapot zárt júliusban a magyar építőipar. A statisztikai hivatal ma közzétett adatai szerint a hetedik hónapban közel negyedével volt több mennyiségben a termelés, mint egy évvel korábban.

G7: Orbán Viktor harcot hirdetett, de a világpiaci folyamatokat nem tudja befolyásolni
Kép: Pixabay

Termelési értékben azonban még ennél is sokkal nagyobb volt a bővülés. Miközben tavaly júliusban ez egy hajszállal 336 milliárd forint alatt maradt, most a 464 milliárdot is meghaladta, ami 38 százalékos gyarapodás.

A KSH adataiból az is könnyedén kiszámolható, hogy mekkora volt a drágulás az építőiparban, és ha ezt megtesszük, kiderül, hogy nagyobb mértékű, mint bármikor az elmúlt 20 évben.

Utoljára 2001 elején volt hasonló mértékű áremelkedés.

A lakosságot jobban érintő épületépítéseknél ráadásul még nagyobb volt a drágulás. Ebben a szegmensben júliusban hetedével kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban, ami szintén két évtizedes rekordnak számít.

A drágulást alapvetően olyan globális folyamatok okozzák, amelyek a járványra, illetve az amiatt bevezetett lezárásokra vezethetőek vissza. A fa például azért drágult, mert a nyugati országokban a várakozásokkal ellentétben a pandémia felpörgette az építőipart, ez pedig általános fahiányhoz vezetett.

A kormányzatot kifejezetten érzékenyen érintette az építőipari anyagok drágulása, mert az jelentős részben elvitte a családoknak biztosított, legfeljebb 3 millió forintos felújítási támogatást.

Az elszálló árak ellen személyesen Orbán Viktor hirdetett harcot, és az állami szervek mindent meg is tettek, hogy a kormányfő elvárásainak megfeleljenek.

A gond csak az volt, hogy a fent említett globális folyamatokat Magyarországról nem egyszerű érdemben befolyásolni. Ennek ellenére az intézkedések valószínűleg nem voltak teljesen hatástalanok, a betonacél esetében például valószínűleg részben ezeknek köszönhetően szűnt meg a hiány. 

Ezzel párhuzamosan azonban a világpiaci folyamatok is kedvező fordulatot vettek, a lapnak nyilatkozó ágazati szereplők szerint ugyan az árak nagyon látványosan még nem indultak el lefelé, de némi árcsökkenés már látható, ráadásul a korábbi hiánytermékekből is nagyobb mennyiség jut a piacra.

Forrás: G7
Címlapkép: Pixabay

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
Mindennek elszállt az ára, köszönhető ennek az elmezakkant zsirhájnak.
Össze omlik alatta a szék hamarossan.
Gazella
Jah.. mivel az EU elzárta a pénzcsapot, ezért milliárdos hitelt vett fel...ezt még az ükunokám gyereke is nyögni fogja.
justhpeter
@Gazella: Szerinte is arról van szó, hogy közeledik a gazdasági krach, elapadtak a számolatlan uniós péntek és a választás is a nyakunkon van, ami elvesztésének veszélye egyre jobban közeledik. Ez az agyhalott kölcsönökkel és a gazdaság további felfuttatásával próbálja meg a korábbi ígérgetéseket finanszírozhatóvá tenni, ám lehet, hogy ez késő és kevés lesz. Ami valószínűsíthető, hogy a következő kormány egy lejtőn megindult országot kap.
RonaGyuri
a dagadék csak hirdetni tud, befolyásolni csak a retardált birkáit! =))
Gazella
@justhpeter: Úgy legyen.. zsírháj helyében csak, hogy akkor nem taszítom még nagyobb mélybe az országot a hitelfelvétellel.
ómió
Pedig, bizony, a nagymértékű működőtőke-beáramlás is része a világpiaci folyamatoknak, efftársak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.