Angolul tartotta meg 15 perces nyitóbeszédét a Budapest Forum című kétnapos rendezvényen Karácsony Gergely, akit hosszú hónapok óta támad a kormánypropaganda nyelvtudása miatt – számol be róla a HVG.

Karácsony Gergely 15 percig beszélt angolul – videó
Kép: Facebook/Political Capital

A főpolgármester beszédében úgy fogalmazott, a fórum fő témája azért is a demokrácia fenntarthatósága, mert ez azt jelzi, nem tartjuk magától értetődőnek, hogy a demokrácia fenntartható.

Úgy érezzük, hogy a demokráciát valamiféle veszély, esetleg többféle veszély is fenyegeti. És az a tény, hogy itt vagyunk, arra utal, hogy úgy gondoljuk, nem vagyunk tehetetlenek a demokráciát fenyegető veszélyekkel szemben

– mondta.

Karácsony szerint azonban nem lehetetlen megoldást találni. A demokráciának ugyanakkor az a problémája, hogy nehéz megfelelni a róla alkotott ideáloknak.

Karácsony a problémák között említette a demokratikus társadalmakban létező szegénységet, ami nem egyszerűen a szociálpolitika kudarca, hanem a demokrácia hitelén esett sérülés.

Úgy vélte, a három évtizeddel ezelőtt Európa keleti felén létrejött új demokráciák válságából levonandó egyik legfontosabb tanulság, hogy a szegénység, a reménytelenség, az egyenlőtlenség, a szorongás és bizonytalanság légköre súlyos károkat okoz a demokráciának. Ezért, ha arról kérdezik, hogy mit kellene tenni a demokrácia fenntarthatóságáért, az első dolog, ami eszébe jut, hogy ellen kell állni ennek a tendenciának.

A főpolgármester kitért a klímaváltozásra is, mely szerinte azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a bolygó az utánunk jövő generációk számára lényegesen rosszabb életfeltételeket tud majd csak biztosítani. 

Új otthont keresve először a világnak azokra a vidékeire fognak gondolni, ahol az élet viszonylag biztonságos és jó. Ez helyzet hatalmas nyomással fog nehezedni a fejlett demokráciákra

– utalt a migrációra.

Kitért a médiára is, melyet teljesen átalakítottak az ingyenesen hozzáférhető tartalmakat kínáló online médiumok és a közösségi média.

A független, minőségi újságírás finanszírozása egyre nehezebb. Egyre kevesebb az olyan forrás, amit a legtöbben jó szívvel tudunk hitelesként elfogadni. A politikai irányítás alatt álló, a valóságot politikai szándékok szolgálatában elferdítő forrás viszont egyre több van

– tette hozzá.

Karácsony szerint a politikai céllal kifejlesztett alternatív valóságok megjelenése olyan új minőségű politikai polarizációhoz vezet, amiben egyre inkább elvesztjük a szemünk elől azt, amiben egyet tudnánk érteni. Úgy látja, ez az atmoszféra remekül megfelel a most virágzó populizmus számára.

Beszéde végén Karácsony az Orbán-kormányra is kitért, bár a miniszterelnök nevének említése nélkül.

Kormányon a demokrácia intézményeit a saját érdekeiknek megfelelően torzítják el, a demokrácia és az autokrácia egy olyan hibridjét létrehozva, aminek tehetetlensége, önmozgása a demokráciától egyre távolabb, az egyre teljesebb autokrácia felé halad. Minderre példa természetesen az a rezsim, ami jelenleg ezt az országot uralja – egy olyan példa, amiből rengeteget lehet tanulni

– mondta.

A Közép-Európai Egyetem Demokrácia Intézete, a Political Capital és a Fővárosi Önkormányzat által közösen szervezett Budapest Forum felszólalói között lesz Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter, Vera Jourová, értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos, és az Orbán Viktor miniszterelnököt nemrég élesen kritizáló Timothy Garton Ash brit történész is.

Forrás: HVG 
Címlapkép: Facebook/Political Capital

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fűre lépni szabad
Én is tudok 15 percig beszélni norvégul, pedig nem tudok norvégul.
Imádnád, ahogy norvégul beszélek - ez biztos!
Pálinkás Pál
vazze..ez komoly?...ki a tökömet érdekel..ez a gumicsont..?
Csizmás Kond
...mongyuk a nyelvtudása is szóba került de tulajdonképpen a nyelvvizsgáért csesztették...
CsipkeRózsa
Karácsony nem azt mondta, hogy nem tud angolul, csak azt, hogy Orbán angoljához képest nem olyan jó.

Ebből aztán a kormányhű firkálók elkezdték a sorozatcikk gyártását, és azt hozták naponta.
ómió
Eszerint bemagolni még képes Dugógeri!
fűre lépni szabad
Szarnom kell. Most elmegyek szarni.
Vajon kitörli ezt a tök gáz üzimet (és a seggemet) a propeller csapata vagy ez is rájuk ég?

Mt írjak - mi kell ahhoz - , hogy végre végleg kizárjanak?

Hallgassunk zenét, amíg végleg ki nem tiltanak: www.youtube.com/watch?v=XBVWALD96zE

Jó volt veletek süllyedni!

Have A Nice Day

s13emagst.akamaized.net/products/32258/32257809/images/res_e44bd2621d6000957c51614ab20fc9a2.jpg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.