Szinte minden területen tapasztalhattunk drágulást az utóbbi időszakban, de egyes termékek árai különösen megugrottak.

Brutális drágulás – Észrevette, hogy ez az alapélelmiszer lassan megfizethetetlen?Fotó: illusztráció, Unsplash

Kiugró mértékben, 30-40 százalékkal nőttek egy év alatt az étolajárak az üzletekben, és a mai piaci eseményekből úgy tűnik, hogy a drágulásnak koránt sincs vége – írja a novekedes.hu. Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint

a fogyasztói átlagár idén augusztus végén literenként 700 forint körül mozgott. Ez egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban még csak 510 forint volt.

A drágulás nyomán megfigyelhető, hogy egyes étolajmárkák ára a literenkénti ezer forinthoz közelít a kiskereskedelemben.

Az étolajárak robbanásszerű emelkedéséért az általános világpiaci árnövekedési trend tehető felelőssé. A hazai fogyasztás legnagyobb részét a napraforgóból készült étolajak teszik ki, és ezeknek ma nem is igazán van komoly alternatívájuk.

Ágazati szakértők szerint nem volt még példa arra, hogy a napraforgóárak két egymás követő évben olyan mértékben emelkedjenek, mint 2020-ban és 2021-ben.

Nálunk az őszi betakarítás előtti, szeptember eleji indulóárak tonnánként 90 ezer forint körül ingadoztak a megelőző években, 2020-ban viszont 110 ezer forint körüli szintre, az idén pedig már 170-180 ezer forintra szöktek. Az áremelkedés hátterében az erőteljes kereslet áll, amely arra készteti a feldolgozókat, hogy az alapanyaghoz jutás érdekében folyamatosan növeljék felvásárlási áraikat, a termelőket pedig arra ösztönzi, hogy a további növekedésre játszva kivárjanak az eladásokkal.

A világszintű drágulás mellett az árviszonyokra számos konkrét tényező is hat.

Az időjárás és a keresleti-kínálati viszonyok mellett ilyen például a napraforgóolaj biodízelcélú felhasználása, illetve a világ szójabab- és pálmaolajtermelésének alakulása is.

A drágulási hullámnak az is kedvezett, hogy az étolajgyártók – legalábbis eddig – pluszköltségeiket tovább tudták hárítani, és erre utalnak az étolaj látványos áremelkedését tükröző piaci jelentések is.

Kérdés, hogy e tendencia meddig folytatódhat anélkül, hogy jelentősen visszaesne a kereslet. Elemzők szerint ennek előbb-utóbb be kell következnie, ha az árnövekedés tartós marad, így egyesek már a jelenlegi trendek „kifulladását” vetítik előre. Azt azonban ma még nem tudni, hogy a visszarendeződés mikor következhet be, és ennek nyomán mennyi idő alatt normalizálódhat a piac.

Forrás: novekedes.hu
Fotó: illusztráció, Unsplash

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
ááááááááááááááááááááá! Dehogy vettem észre, hisz nem évente, hanem napi szinten járok vásárolni!!!:DDD
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fűre lépni szabad
Soha a büdös életben nem fog úgy lobogni egy magyar zászló, mint egy amerikai!
Magyarul káromlás a "nemzeti" !
Namely
@Nessy: " Feltételezem, nem az átlag nyugdíjból él még, sok évtizedes munka után"
Jó a feltételezés, viszont amelyik tücsök egész nyáron hegedült, az hegedüljön télen is, vagy keressen olyan marha hangyát, aki eltartja.
kereső
@Peller Anikó: Tényleg- akkor megyek veszek egy tucatot!
telegdilaci
Ezzel kellene foglalkozni a kormányzásra képtelen kormánynak hogyan akadályozza meg az élelmiszer árak drágulását,nem egy Gyurcsányt gyalázó filmre kidobni 800-milliót,előre fele kellene nézni 12-év tehetetlen tolvaj kormányzás után,nem azzal hogy mi volt a Gyurcsány kormány alatt,inkább mi van most erről beszéljünk!
Peller Anikó
@telegdilaci: A korrmány azzal van elfoglalva hogyan tudná bebebebetonozni a 6 almát.

Leszarja, hogy teszerinted mivel kellene foglalkoznia.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.