A szavazók dönthetik el, hogy a 2022-es országgyűlési választáson ki legyen Orbán Viktor összellenzéki kihívója, és hogy az egyéni körzetekben ki szálljon majd szembe a Fidesz jelöltjével.  Előválasztási kisokos.

Ellenzéki előválasztás: minden fontos tudnivaló egy helyen
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az előválasztás menete

2021. szeptember 18., szombat 8:00 és szeptember 26., vasárnap, 20:00 között rendezik az ellenzéki előválasztás első fordulóját, ekkor egyéni országgyűlési képviselőjelöltekre és miniszterelnök-jelöltekre szavazhatunk. 

A második forduló október 4., hétfő, 8:00 és október 10., vasárnap, 20:00 között zajlik, itt már csak az első fordulóból továbbjutó három miniszterelnök-jelöltre lehet voksolni, ha az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50%-át.

Kikre szavazhatunk?

Öt miniszterelnökjelölt-aspiránsnak sikerült összegyűjtenie az előírt 20 ezer ajánlást:

Dobrev Klára (DK),

Fekete-Győr András (Momentum)

Jakab Péter (Jobbik)

Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-LMP)

Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom)

A képviselőjelölteket szavazókörönkénti bontásban itt tekintheti meg.

Ki voksolhat?

Az előválasztáson részt vehet mindenki, aki 2004. április 1-je előtt született, magyar állampolgár, és van magyarországi állandó bejelentett lakhelye.

Hol lehet szavazni?

Személyesen a szavazópontokon (nagyrészt közterületen felállított sátrakban, kisebb részt irodákban, zárt helyiségekben) lehetséges.

A szavazóhelyiségekben megjelenő szavazóknak igazolniuk kell magukat fényképes igazolvány felmutatásával, valamint be kell mutatni érvényes lakcímigazolványukat, amellyel igazolják, hogy melyik választókerülethez tartoznak. Mindenki csak a saját állandó lakcíme szerinti választókerület jelöltjeire szavazhat, és mindenki csak ott szavazhat egyéni jelöltre, ahol lakcíme szerint él.

Aki olyan helyen lévő szavazóhelyiségbe megy szavazni, ami a saját választókerületében van, az kettő szavazólapot kap: egyet a miniszterelnök-jelöltek neveivel, és egy másikat a helyi egyéni jelöltek neveivel. Mindkét lapon maximum 1-1 főt választhat ki.

Itt a szavazópontok listája főváros és megyék, azon belül pedig választókerületek szerinti bontásban. Az összes szavazópont együtt pedig megtekinthető az alábbi térképen:

Az interneten szintén szeptember 18-26. között lehet majd voksolni, de szeptember 13-tól már elő lehet regisztrálni és időpontot lehet választani a szavazásra ide kattintva. A regisztráció része egy rövid videóhívás, ezért olyan eszközzel (laptoppal, mobillal, tablettel) érdemes belevágni, ami működő kamerával és mikrofonnal rendelkezik. A regisztrációhoz itt is egy lakcímkártyára és egy érvényes fényképes igazolványra lesz szükség (személyi, útlevél, jogosítvány.)

További információk az elovalasztas2021.hu weboldalon.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
@Shikari: Én is remélem futni fog Orbán. Egészen Moszkváig vagy Pekingig, mint az Ukrán hatalommániás kollégája tette.
ómió
Tuti nagy lesz a tolongás: már több, mint 10 éve volt gázáremelés!
nemkati
Összeomlott az eleve.hu. :(
Én még tudtam online szavazni 9-kor. Délutánra ígérik, hogy megjavul.
Béla333
Márki-Zay hozhatja el azt a változást, amit már évtizedek óta várunk - hiába!
Szavazzatok Márki-Zay Péterre!
human
@Shikari: Jó náci, ügyes náci. Ül!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.