Mint megírtuk, Orbán Viktor a miniszterelnöki honlapon azt igyekszik bizonygatni, hogy a CEU-t nem is üldözték el Magyarországról. Majd – kissé öngólt lőve – közzétett egy listát arról, hogy szerinte melyek a legnagyobb hazugságok.

Mégis Orbán hazudta a legnagyobbat? Reagáltak az írására
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A CEU-s állítását azzal látja igazolni, hogy – bár az egyetem képzései már Bécsben vannak – még vannak épületek az intézmény tulajdonában, és az egyikben konferenciát tartottak a minap.

Orbán állításaira Enyedi Zsolt, a CEU korábbi rektorhelyettese úgy reagált, hogy már az írás címe (Szamizdat) is hazugsát. De a lényeg:

Legfeljebb annyi logika van a névválasztásban, hogy miután az állam ma már valóban magántulajdonba ment át, így az állami kiadás az tényleg „magán kiadás” lett: Orbán magánterméke.

Majd így folytatja:

A mostani számban azzal az ócska szöveggel áll elő, hogy miután a Nádor utcában konferencia volt, ezért lám a CEU-t nem üldözték el. Ezt megtetézi a még ócskább magyarázattal, hogy a kormány csak eltörölt egy a CEU-nak versenyelőnyt adó szabályt. A többi egyetem bezzeg „teljesítette” a jogszabályi feltételeket, a CEU viszont nem.

Enyedi Zsolt rámutat: ha volt egy olyan szabály ami a CEU-nak adott versenyelőnyt, és azt eltörölték, akkor mit is kellett az összes többi egyetemnek „teljesítenie”? Már az orbáni megfogalmazásból is kiderül, hogy a döntés csak a CEU-ra volt szabva.

Enyedi szerint nem igaz, hogy az Orbán kormány eltörölt volna egy korábbi, a CEU számára valamiyen speciális jogot biztosító, szabályt. Ilyen szabály egyszerűen nem létezett, így eltörölni sem lehetett. A lex-CEU soha korábban nem létező akadályokat támasztott, mint azóta kiderült az európai joggal szembemenve.

Majd az elüldözéssel kapcsolatban ezt írja:

Ma már mindenkinek Bécsbe kell mennie, ha CEU-s diplomát akar szerezni. Ezért aztán a tanárok többségének is költöznie kellett. Ez elüldözés.

Azonban amíg az épületeket nem kommunizálja el a rezsim, addig lesznek konferenciák, lesz kutatás, lesz demokratikus szellemi ellenállás.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Amerikai képzését volt kénytelen a CEU Bécsbe vinni. Ugyan teljesítették Budapesten is a kormány által előírt feltételeket, a kormány mégsem akarta aláírni az új szerződést, amelynek következményeként egészen Bécsig menekült az egyébként legkelendőbb képzések többsége. Nálunk mostanában nem a tudás számít, hanem a nyalás. Sokszor volt már így a történelmünkben. Mindig megy a dicsekvés, hogy mennyi Nobel díjast adtunk a világnak, csak azt nem mondják, hogy 1 kivételével mind külföldön dolgozott és nyerte el a díjat, mert itthon nem ismerték el a munkáját. Minél kevesebb kiművelt emberre van szükségük, kivétel a saját kölkeik. Itt a buta, Orbánnak mindent elhívő emberek kellenek, akiket olcsón el tud adni a különböző cégeknek rabszolgának. Ez kell a "doktor úrnak." Őt csodáló, lebutított embertömegek, igazi birodalmi egyenmassza, akik mindig csak bólogatnak azokhoz a szabályokhoz, tevésekhez, amelyekkel kifosztja őket.
Nagyon sajnálom, hogy az igazi tudás a kutatólaborok intézmények távoznak. Egyre nagyobb a sötétség mint Mordorban, lassan már azt se látjuk, miért ilyen, nemhogy azt hogyan lett ilyen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@Eladott Ország: Rendszeresen elkövetjük ezt a hibát. :)))
Néro
Nem üldözték el. Nem hát. Ha Nagy Orr Bán mondja akkor nem. Hiszen egy tolvaj zakkant mini duce sose vezetné félre imádóit. Mást úgy se tud. Normális ember vagy legyint vagy szórakozik minden napi hablatyolásain.
istván irén
a sok hülye baromnak jobb lesz a fudan a bolsi képzés a divat
Dr. Proktor
Annál nagyobb hazugság, mint hogy "nem hazudtam soha!" - nincs!
Orbán az abszolut nyertes...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.