Petíció is indult a film bemutatása ellen, emiatt határoztak úgy a fesztivál szervezői, hogy a zsűri korábbi döntésével ellentétben mégsem mutatják be a filmet a rendezvényen. A készítők szerint a kormány homofób törvénye miatti kétségbeejtő öncenzúráról van szó.

A Telex cikke szerint egy nappal a vetítés előtt levették az Ars Sacra keresztény művészeti fesztivál műsoráról az örökbefogadásra készülő leszbikus pár történetét bemutató Anyáim története című magyar filmet. A dokumentumfilmet szombat délután vetítették volna a Tabán Art Moziban, de ez végül elmaradt, és nem is fogják pótolni a vetítést. 

Feljelentések miatt a vetítés előtt egy nappal törölte a programból a leszbikus pár családalapításáról szóló filmet az Ars Sacra fesztivál

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az ügyről a fesztivál szervezői semmit nem közöltek a nyilvánossággal, a film Facebook-oldalán azonban van egy poszt, hogy mi is történt. Eszerint a fesztiválszervezők egy nappal korábban értesítették a film készítőit, hogy a filmet végül mégsem mutatják be, mert többen feljelentették őket emiatt, és petíció is indult a vetítés megakadályozása érdekében. 

A dokumentumfilmet egyébként "a keresztény értékrend mellett elkötelezett, a szakmát magas szinten ismerő, ill. művelő zsűri" válogatta be a fesztivál programjába, készítők (Dér Asia és Haragonics Sára) örültek a lehetőségnek, mert úgy vélték, a nyitott fesztiválon fontos diskurzus indulhat el a bemutatott témáról (azonos nemű párok miképp fogadhatnak örökbe Magyarországon gyereket).

"Kétségbeejtő, hogy a kormány homofób törvénye és az azt övező propaganda öncenzúrát és agressziót szül, amely meggátolja az emberek közötti híd építés és bármiféle valós párbeszéd lehetőségét. A letiltás annak a jele, hogy a hatalom birtokosai nem biztosak pozíciójukban, nem tudnák megvédeni igazukat egy nyílt vitában"

- írták a készítők a film Facebook-oldalán. 

A Telex az üggyel kapcsolatban megkereste a fesztivál szervezőit, ám azok információhiányra, vagy egyéb elfoglaltságra hivatkozva senki nem adott nyilatkozatot. 

A filmet az HBO Go-n lehet megnézni előfizetés ellenében, az előzetese itt látható:

Forrás: telex.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
@KisTehen: Melyik törvény tiltja egy doku film bemutatását, csak azért, mert leszbikusokról szól?!
Vagy a "gyerekeket vedő" törvény mégis homofób törvény???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
A könyv 450 fahrenheit fokon ég! A film alacsonyabban. Ezt valamikor úgy nevezték: "indexre tették". Nem kevés könyvet, filmet érintett az ötvenes években! A történelem ismétli önmagát!
rokker33
Köszönjük szépen! Nem kell a buzi propaganda. Mi ez a cím Úr Isten!!Anyáim története! Normális hetero családban 1 anya és 1 apa van nem több !!!Bekell tiltani az ilyen moslékot!
ómió
Két aberróból, (két beteg együtt), efftársak, sosem lesz család!
Emmersson71
@KisTehen: Melyik törvény tiltja egy doku film bemutatását, csak azért, mert leszbikusokról szól?!
Vagy a "gyerekeket vedő" törvény mégis homofób törvény???
Nessy
@rokker33: No boszd meg! Aztán, ahol elválnak, újra házasodnak?? Meg a lombik programba? Ahol valamelyik ivarsejt adomány? Az élet nem igen olvas Alaptörvényt!
rokker33
@Nessy: No boszd meg attól hogy elválás van ugyan úgy biológiailag 1 anyja meg 1 apja van a gyereknek a lombik programhoz is kell 1 férfi meg 1 nő, de hogy 2 nő legyen a szülő az valami borzasztó! A gyerek akit felnevelnek soha sem lesz normális mondjuk azt nyugodtan hogy fogyatékos lesz, mert csak egy igazi anya tud gondoskodó szeretetet adni, egy jó apa pedig megtanitja mondjuk a fiát arra amire egy férfinak később tudnia kell. 1 nő nem tudja azokat megtanitani egy fiúnak amit egy férfi tud, mert a nők gyengék és buták a gyerekek meg fogyatékosok lesznek vagy kiközösített gyenge korcsokká válnak!!.Az iskolákban ez még nem elfogadott a gyerekek meg kegyetlenebbek mint a felnőttek ez szerinted jó mert szerintem nem!
Nessy
@rokker33: Szegény gyerek, akit "egy szülő" nevel fel, különösen ha ellenkező nemű!
Nem úgy értettem, hogy két zigótából gyerek lesz. Csak a donor ismeretlen. "Az anya petri csésze, az apa pipetta". Sajnos viszont nem ritka eset, amikor pont a kedves szülők teszik tönkre a gyerek életét! Azért ennyire ne méltóztass ledegradálni a nőket! Nem tudom, van e gyermeked, de bizony a kamaszok sokszor máshonnan szerzik be az ismereteiket, nem otthon, ha nincs olyan kapcsolat, hogy mer kérdezni. Ettől függetlenül sem lesznek "fogyatékos korcsok!" Mit gondolsz, a háború után hány ezer gyermek nőtt fel apa nélkül? Azok sem lettek "fogyatékosok"!
rokker33
@Nessy: Az más mikor apa vafy anya nélkül nő fel a gyerek meg az is más hogy 2 anyja vagy 2 apja van!Egy buzi vagy leszbi pár is szétválhat egy idő után és akkor ugyan az lesz mint a normális hetero embereknél 1 szülő neveli tovább,de ez akkor sem normális 2 nő vagy 2 férfi ne tegye már tönkre egy gyerek életét ez nem helyes ez undorító!Maradjunk az iskolás gyerekeknél,azok nem fogják felfogni hogy a 2 anya vagy 2 apa az normális, mert otthon azt tanulták,hogy van egy anya meg van egy apa és annak a gyereknek felnőtt koráig nem lesz jó az iskolás évei i!
rokker33
@CsipkeRózsa: borzasztó hogy erre még pénzt pocsékoltak, pedig annyi jó filmet lehetett volna készíteni és egy ilyen buzi propaganda szart akartak vetíteni! Nagyon jó hogy nem vetítették le!
rokker33
@Nessy: A tanár kérdezi a diákot.Hogy hívják az apádat? A válasz Tóth Béla És édesanyádat? Kovács László :) :) :) ;) ;)
rokker33
@Nessy: Vagy Tóth Lászlóné vagy Kovácsné Tóth László : D : D
Nessy
Kéretik kötelező érvénnyel elrendelni a természetnek, hogy nem produkálhat mást, csak amit a magyar Alaptörvény előír!
rokker33
@Nessy: Az állatok is úgy szaporodnak általában, hogy van egy hím meg egy nőstény! A hím nem dugja meg a hímet :) A természet meg nem tehet arról, hogy aberráltak az emberek és egymás segglyukát dugják.Az a salakanyag eltávolítására szolgál, csak és kizárólag kimenő nyílás sose bemenő xD
Ludas Matyi
@rokker33: miert ? Van aki szereti ha a salakban nyulkalhat, turkalhat;-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.