Az értékes gyártelep hivatalosan egy alapítvány nevén van, de pár áttételen keresztül Tóth Csaba érdekeltsége is megjelenik mögötte. Hadházy Ákos a pénteki előválasztási vitán hozakodott elő a témával, Jakab Péter most etikai vizsgálatot kezdeményezett Tóth ellen az Országos Előválasztási Bizottságnál.

A 444 cikke szerint a pénteki, a Zugló TV-ben tartott előválasztási vitán (melyen az MSZP, Jobbik, DK, LMP által támogatott Tóth Csaba, a kerület országgyűlési képviselője és Hadházy Ákos, a Momentum által támogatott független országgyűlési képviselő vett részt) tovább folytatódott a két fél közti szópárbaj. Ám a vita egy pontján Hadházy egy fővárosi ügyre terelte a szót, és arról beszélt, hogy Tóthhoz köthető emberek 2012-ben Zalaegerszegen létrehoztak egy alapítványt, amely egy 26 ezer négyzetméteres gyártelepet vett meg a XXII. kerületben, amelyre később Tóth Csaba egyik cégének jegyeztek be vételi jogot. 

Tóth Csaba és Hadházy Ákos vitáján előkerült egy gyártelep, Jakab Péter etikai vizsgálatot kezdeményezett Tóth ellen

Fotó: Facebook/Tóth Csaba, Zugló országgyűlési képviselője

Tóth a cikk szerint a vitán érdemben nem válaszolt ezekre a kérdésekre, majd pedig a vita után is csak arról beszélt, hogy ennek az ügynek semmi köze sincs a Zuglóhoz és az előválasztáshoz. Hadházy a beszélgetés után a Facebookra is feltöltötte az ügyről szóló dokumentumokat.

Alapítvány a gyártelep mögött -  érdekes cégek a háttérben

A 444 ezen dokumentumok nyomán arról számolt be cikkében, hogy a fentebb már említett zalaegerszegi bejegyzésű alapítvány (Első Lépés Inkubátorház Alapítvány – Tóth Csaba egyébként zalaegerszegi születésű) három vezetője Tóth fontos embere: Hajdú Flórián már második ciklusát tölti alpolgármesterként a kerületben; Békefi László Zugló átláthatósági biztosa; Funtig Zoltán pedig a parkolási díjak beszedésével van megbízva. 

Az alapítványt 100 ezer forintos induló vagyonnal 2012-ben hozták létre, 2013-ban pedig egy XXII. kerületi, Gyár utcai gyártelepet vettek meg. Az alapítvány beszámolója szerint 2013-ban egy 111,2 millió forintos rövid lejáratú hitelt kaptak, ami a vételár lehetett, az ingatlan tulajdoni lapjára nem sokkal később Funtig Zoltán cégének (Employers Consulting Kft.) a jelzálogjogát jegyezték be, pontosan ugyanakkora összegre, mint a rövid lejáratú hitel volt.

A cikk szerint a cég nem ismeretlen Zuglóban, 2010 előtt tanácsadói szerződése volt az akkor még szocialista vezetésű kerülettel, ami miatt a fideszes vezetés vizsgálatot indított. A cég ügyvezetője a gyártelep megvétele idején Menyhárt Bizsán volt, aki Vas megyében volt Tóth Csaba irodavezetője a 2000-es évek elején, a tömeges beléptetési botrány idején. ("2003 végén az MSZP megyei etikai bizottsága azzal vádolta Tóthékat, hogy pénzért léptettek be romákat a szervezetbe. Végül a teljes Vas megyei szervezetet feloszlatták" – írja a cikk az ügyről.)

A fentebb emlegetett 111,2 millió forintot a 444 cikke szerint az Employers Consulting Kft. kölcsön kaphatta, mivel Tóth Csaba cége, a Tigris-1993 Kft. pont ugyanekkora értékben adtak valakinek tartós kölcsönt a 2013-as beszámoló szerint. A cég később megjelent a gyártelep tulajdoni lapján, 2016-ban Funtig cége 111,2 millió forint értékig átadja jelzálog- és vételi jogot Tóth cégének – vagyis a szocialista honatya cége bármikor megszerezheti a gyártelepet, de addig nem kell saját tulajdonként a vagyonnyailatkozatában feltüntetni. 

A 444 cikke szerint Hadházy Ákos egy levelet is nyilvánosságra hozott az oldalán, amely szerint Tóth Csaba már 2012-ben érdeklődött a gyártelep iránt, ugyanis már akkor értékbecslést kért a telepre – ám végül mégsem az ő cége vette meg, hanem az alapítvány, amely azóta sem végez érdemi munkát a beszámolóik szerint. 

Hadházy a 444-nek arról beszélt, az ügylet felveti a pénzmosás és adóelkerülés gyanúját. 

Van egy alsóhangon 500 millió forintot érő gyártelep, ahol ő – nem tisztességesen, de ügyesen – úgy intézte, hogy ez a vagyon az érdekkörébe került, teljes befolyása van erre a vagyonra, de nem szerepel sem a vagyonnyilatkozatában, sem pedig a céges adatbázisban

- mondta el a lapnak.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke a 444 egy másik cikke szerint etikai vizsgálatot kezdeményezett Tóth Csaba ellen az Országos Előválasztási Bizottságnál. 

Jakab Péter a közleményében – amelyet a lap közölt – azt írta, hogy 

Zuglóban jó néhány kritikát kaptam azért, amiért az MSZP és a Párbeszéd jelöltjét, Tóth Csabát támogatom, noha Hadházy Ákos szerint Tóth Csaba korrupt. Számtalanszor elmondtam, sejtetésre nem adok. Most azonban Hadházy Ákos levélben keresett meg engem és Karácsony Gergelyt, melyben arról ír, hogy immár bizonyítani is tudja az állításait. Vallom, hogy a bűnnek nincs színe, csak elkövetője. A korrupciót sehol nem tűrhetjük meg, ezért az igazság kiderítése érdekében ma etikai vizsgálatot kezdeményeztem Tóth Csaba ellen. (...) Nekem ugyanis nem elég a kormányváltás. Rendszerváltásra van szükség!

Forrás: 444.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Béla333
Peti! Kissé elkéstél az igazság kiderítésével.
Ez a közös miniszterelnök-jelölti pozíciódba fog kerülni. Elbuktál, mert ész és erkölcs nélkül léptél!
Béla333
Az MSZP-nek, Karácsonynak és Dobrevnek a DK-ból még így is jó a Csabi...
jesz
@KisTehen: ez jóóó..főleg, ha beigazolódik.
fűre lépni szabad
Tóth Csabával biztos, hogy nem stimmel valami. Az egész országban egy jelöltél sincs annyi probléma, mint vele egyedül.
Eladott Ország
@KisTehen: Az ellenzéki belharcot nagyon szeretné a fidesz, de az ellenzéki összefogás betette az ajtót a bűnöző geci román cigánynak és bandájának. A szervezetet is méregteleníteni kell a májat a szartól le kell választani.
ómió
Mit művelnének ezek nem "összefogva"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.